image
Vellah

Under the African Sky: de 7 mooiste slaapplekken in Zuid-Afrika

Wie de eindeloze sterrenhemel van Zuid-Afrika boven zich uit ziet strekken, heeft eigenlijk geen dak boven z’n hoofd nodig. Maar als je dan tóch deze zeven bijzondere overnachtingsplekken aan elkaar rijgt tijdens een roadtrip door de Westkaap, kun je rekenen op een hemelse reiservaring.

1. Ontwaken tussen de struisvogels bij Ostrich Cottage, Groot-Jongensfontein

Van oudsher wordt Oudtshoorn gezien als de struisvogelhoofdstad van Zuid-Afrika, maar je vindt de loopvogels op veel meer plekken in de Westkaap. Een unieke plek om kennis te maken met de dieren is op Les Wings Private Game Farm van Inge en Patrick. Vanuit de tuin of de hottub bij je eigen omheinde cottage – zodat het wildlife niet binnen kan komen – kijk je uit over het landschap en kun je onder meer buffels, wildebeesten en zebra’s spotten. De struisvogels komen geregeld bij het hek kijken of je nog wat lekkers voor ze hebt. ’s Avonds val je in slaap met het geluid van krekels en het ruisen van de natuur op de achtergrond … Wat wil een mens nog meer? Vanaf € 90 per nacht voor maximaal vier personen en minimaal twee nachten.

Wat te doen in de omgeving
Les Wings ligt in the middle of nowhere, maar je rijdt in een kwartiertje naar Groot-Jongensfontein aan de kust, waar je kunt pootjebaden of een plons kunt maken in de rotspoelen. Het zeewater is er ondiep en dus niet te koud. Maak op de terugweg absoluut een stop bij Straatkafee in Stilbaai. De croissantjes met zalm zijn niet te versmaden! 

2. Ontwaken tussen de boomtoppen bij Teniqua Treetops, Sedgefield

Halverwege de Tuinroute, tussen Wilderness en Knysna, vind je het kleine dorpje Sedgefield. Normaliter zou je hier niet snel stoppen, tenzij je de verscholen schat kent: de boomhutten van Teniqua Treetops. Al doet het woord ‘hut’ de slaapplek tekort: de canvastenten die zijn opgetrokken tussen de bomen zijn voorzien van houten vloeren en glazen deuren en vormen zo een volwaardig huis, met keuken, slaapkamers en in sommige gevallen zelfs een ligbad uitkijkend over het bos. Terwijl je wordt omarmd door de natuur, kun je buiten op het deck heerlijk ‘braaien’ terwijl je de vervetapen in de verte hoort krijsen. Zij zijn ook de reden voor het slot op de koelkast, want de brutale aapjes klimmen zonder pardon je huis in om je voedselvoorraad te plunderen. Net zo happig op een lekker maal is de Knysna turaco, een prachtige inheemse vogel die ’s ochtends nog in de make-up lijkt te zijn gezet alvorens een bezoekje te brengen in de hoop op wat lekkers. Met een beetje geluk of pech – het is maar hoe je het ziet – kun je ook rain spiders, pofadders, boomslangen en schorpioenen spotten, evenals honderden soorten vogels. Vanaf € 88 per nacht voor twee personen.

Wat te doen in de omgeving
De acht suites van Teniqua liggen genesteld in Knysna Forest, en je bezoek is dan ook niet compleet zonder een hike door de natuur. Er zijn verschillende trails uitgezet die variëren in moeilijkheid. In een uurtje loop je door het bos naar het uitkijkpunt over de Karatara Gorge, maar je kunt ook door de kloof zelf lopen – reken dan wel op een uitdagende wandeltocht van een uur of vier. Gelukkig wacht het zwembad op je bij terugkomst. 

3. Ontwaken in een nationaal park bij African Rainforest Experience, Plettenbergbaai

Een grote trekpleister langs de Tuinroute is Tsitsikamma National Park. Veel reizigers kiezen ervoor om in één van de cabins in Storms River Mouth Rest Camp, even voorbij de toegangspoort, te slapen, en van daaruit de wandeling naar de befaamde hangbrug te maken. Het regenwoud van Tsitsikamma strekt zich echter uit over een lengte van tachtig kilometer. Als je verder kijkt dan je neus lang is, zijn er uniekere accommodaties te vinden. Onze favoriet is de African Rainforest Experience. De naam zegt het al: hier ervaar je het regenwoud op z’n best. Kies voor de grote woning met keuken, woon- en slaapkamer (vanaf € 46) of trek je terug in een luxe privéslaapkamer (vanaf € 40). Ga je voor de echte jungle-ervaring? Dan is de glampingtent in de bomen inclusief tiny house met keuken en bed (vanaf € 35) een niet te missen ervaring. Hoor je die schreeuw in de verte of dat gegrom onder je? Hier heb je geen televisie of tablet nodig: de natuur geeft je genoeg om mee te spelen. Prijzen o.b.v. twee personen.

Wat te doen in de omgeving
Vanaf het terrein wandel je zo Tsitsikamma binnen en voeg je in op de populaire Otter Trail. Een tweede grote bezienswaardigheid is Robberg Nature Reserve, een schiereiland met fenomenale natuur. Ga voor een wandeling van een half, twee of vier uur. Onderweg geniet je van wisselende landschappen vol fynbos, afgronden, verlaten stranden en spectaculaire uitzichten over zee. Naast een zeehondenkolonie kun je zelfs dolfijnen, walvissen en witte haaien spotten!

4. Ontwaken tussen de wijnvelden bij Cellar1947, Robertson

Als je door Zuid-Afrika reist, kan een bezoek aan de wijnlanden niet uitblijven. In Robertson, ten noordoosten van de grote toeristentrekkers Franschhoek en Stellenbosch, kun je je laven aan wijn. Hier vind je Cellar1947, idyllisch gelegen aan de voet van het Langeberg-gebergte en Dassieshoek Nature Reserve. Dat dit luxueuze guesthouse ooit – in 1947 om precies te zijn – opgebouwd werd als wijnschuur, is nu niet meer in te denken: om het fundament is een spectaculair pand gebouwd, waar je zowel binnen als buiten heerlijk kunt vertoeven. Op de begane grond vind je een stalen deur die toegang verschaft tot de eettafel in de wijnkelder en vanuit je bed op de eerste verdieping kijk je uit over de wijnvelden. Maar slapen doe je pas nadat je tot rust bent gekomen in de stenen hottub in de tuin – onder het genot van een glas wijn, natuurlijk. Als alternatief kun je ook kiezen voor Cellar1980 op hetzelfde terrein. Beide vanaf € 211 per nacht voor vier personen.

Wat te doen in de omgeving
Blijven wentelen in luxe? Bespaar je de moeite van het koken en wandel in twee minuten naar restaurant Beuld, dat eveneens door eigenaren Braam en Riaan wordt gerund en waar je van heerlijke Zuid-Afrikaanse gerechten met Italiaanse invloeden kunt genieten.

5. Ontwaken in een treinwagon bij The Red Caboose, McGregor

The Red Caboose heeft zijn laatste rustplaats gevonden tussen Robertson en McGregor. De eigenaren van de Red Earth Farm redden de rode wagon uit 1941 vanonder een brug in Kaapstad, haalden het tot de laatste schroef uit elkaar en restaureerden het tot in de puntjes. Het resultaat mag er wezen. Binnen vind je een keukentje, ruimte met twee treinbankjes en tafel, badkamer met bad, toilet en wastafel – allemaal nog in originele staat –, kamer met stapelbed en als laatste nog een kamer met luxe tweepersoonsbed. Buiten kun je afkoelen in het zwembadje of opwarmen in de hottub, is er plek om te braaien en kom je tot rust in de hangstoel. Het grasveld leent zich perfect voor een potje jeu de boules. Neem ’s avonds plaats op het bankje voor je coupé en bewonder de eindeloze sterrenhemel. Vanaf € 100 per nacht voor drie personen (kinderen vanaf zes jaar).

Wat te doen in de omgeving
Zo nu en dan hoor je vanuit het treintje een ezel balken. En dat is niet gek, want aan de overkant van de weg ligt Eseltjierus Donkey Sanctuary, een opvang voor ezeltjes. Van donderdag tot en met zondag kun je de dieren bezoeken en genieten van een kopje koffie en een scone of muffin in het cafeetje. Pas wel op dat je niet verliefd wordt op één van de viervoeters: ze zijn allemaal te adopteren.

6. Ontwaken met een weids uitzicht bij The Moonrise Dome, Tulbagh

Op een heuvel net buiten Tulbagh vind je de Moonrise Dome, een koepeltent met tweepersoonsbed en hangstoelen boven op een huisje met keuken en loungebank. Om het feest compleet te maken, ligt achter de dome nog een boomhuis voor twee personen met hetzelfde spectaculaire uitzicht over de vallei. Vanaf het balkon voor het huisje of terras voor de tent zie je ‘s avonds de sterrenhemel oplichten. Bijna een reden om niet te gaan slapen. Vanaf € 125 per nacht.

Wat te doen in de omgeving
De dome kijkt uit op de Witzenberg waar, als je goed zoekt, een verkoelende waterval te vinden is. De hike erheen voert over heuvels en door het bos, over smalle paadjes langs steile afgronden. Als je eenmaal bij de rivier bent, ben je er nog niet: klauter over rotsblokken om bij de waterval te komen. De tocht is zo’n vijf kilometer heen en terug. Doe dit niet midden op de dag, als de temperaturen oplopen! Beloon jezelf na terugkomst met een verkoelende plons in het ingedamde meertje. 

7. Ontwaken in de Afrikaanse wildernis bij Africamps (verschillende plekken)

Ze zijn als spelden in het Zuid-Afrikaanse kussen geprikt: de glampingtenten van Africamps. Dit is een instapklare manier om te genieten van the great outdoors zonder bang te zijn voor een lekkende tent, halfzachte luchtbedjes of zand tussen de lakens. De achttien camps liggen op populaire plekken zoals Addo Elephant Park en nabij Kruger National Park. Elke locatie kent zijn eigen unieke omgeving. Zo slaap je in Klein Karoo in Oudtshoorn aan een meer terwijl de springbokken langs je rennen, en liggen de tenten in Pat Busch Mountain Reserve in Robertson tegen de bergflanken van Langeberg aan, bij een stuwmeer waar je kunt zwemmen of varen. Hoe wisselend de omgeving ook is, je kunt overal op dezelfde voorzieningen rekenen: twee slaapkamers, een badkamer, keuken, woonkamer en terras met braai. Tegen betaling wordt je avondmaal en ontbijt bij je tent langsgebracht – het enige wat je hoeft te doen is het zelf klaarmaken. Vanaf € 64 per nacht voor twee personen.


Bekijk nog meer onvergetelijke wegdromers op onze themapagina Bijzonder overnachten

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.