Victoria watervallen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Victoria Falls zonder water in november 2019

Victoria watervallen,
Zambia


Bij een eerdere opname van de Victoria Falls in Zambia ( van 2007 ) gaf ik aan dat ik nog een foto zou plaatsen die ik begin november 2019 maakte bij een bezoek aan de Vic Falls.Ik trof daar roen een nagenoeg opgedroogde rotswand aan aan de Zambia kant aan de Zimbabwe kant kwam nog wel wat water omlaag.
De waterstroom op de Zambezi wordt bijgehouden en gecontroleerd door de Zambezi River Authority (ZRA). Hun data laat zien dat de hoeveelheden water bij meetstation Victoria Falls altijd tussen oktober en januari op hun laagst zijn. In de maanden van februari tot juni is de stroming het hoogst. Afhankelijk van het seizoen valt te voorspellen of er meer of minder water van de Falls valt.
De Victoria Falls op de grens van Zimbabwe en Zambia, haalde de news headlines eind 2019 met beelden van een nagenoeg volledig opgedroogde rotswand. De rivier Zambezi zou zijn opgedroogd wegens klimaatverandering.
Waar in de media minder over is gerapporteerd, is dat vijf maanden later weer een recordhoeveelheid water van Victoria Falls af denderde : 4289 kubieke meter water per seconde. Dat zijn 103 olympische zwembaden per minuut. Dit jaar lijkt de waterval die records wederom te breken, met vorige maand al een hogere waterhoeveelheid dan voorgaand jaar.
Ondanks deze record hoeveelheden water is het merendeel van de toeristen bij de waterval overtuigd dat Victoria Falls een last chance tourism destination is. Uit onderzoek in 2019 en 2020 blijkt dat zeventig procent van de toeristen verwacht dat de waterval in de toekomst opdroogt.
De waterval veranderde eind 2019 in de droge kliffen door El Niño, een weerpatroon dat de jaarlijkse regenval in zuidelijk Afrika verstoorde. Een El Niño is een grootschalige opwarming van zeewater in de stille oceaan die regengebieden van land naar zee verschuift. Hierdoor viel uitzonderlijk weinig regen in Afrika. Onder meer Namibië en Zimbabwe verklaarden zelfs de noodtoestand wegens het tekort aan water en voedsel. Deze extreme droogte en het gebrek aan regen zorgden voor de kale rotsen van Victoria Falls die de media veroverden.
Het is voor de lokale bevolking die afhankelijk zijn voor hun dagelijkse inkomsten van de Vic Falls te hopen dat de toeristen zullen blijven komen , hierbij werkt de huidige Covid pandemie natuurlijk ook ernstig in hun nadeel. Ik was eerder ook bij de Vic Falls in 1999 en er was toen zoveel water in de Zambezi dat de waterval vanaf de grond door de waternevel nauwelijks te zien was , ik heb toen een vlucht met een microlight boven de falls gemaakt en dat is een ervaring die ik iedereen aan kan bevelen.