Serengeti

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cheetah man

Serengeti,
Tanzania


Deze cheetah man lag samen met zijn broer in het (vrij hoge) gras uit te rusten. Op een gegeven moment kwamen ze in beweging. Deze broer klom op deze omgevallen boom en begon zijn territorium af te bakenen. Dit doen ze door urine te sproeien. De natte vlek is nog te zien op de boom links van de cheetah.
De cheetah is het snelste dier en haalt een topsnelheid van 110 km per uur. Ze halen deze snelheid binnen enkele seconden. Ze houden dit echter maar kort vol. Het zijn echte sprinters. Het zijn ook niet echt krachtige beesten. In de voedselketen leggen ze het af tegen leeuwen, hyena's en luipaarden. Aangezien die dieren vooral 's nachts actief zijn jaagt de cheetah hoofdzakelijk overdag. 40% van de pogingen is succesvol.
Cheetah vrouwtjes leven solitair eventueel met jongen, maar mannetjes sluiten coalities met "broers" van soms wel 4 mannetjes.
Hoewel ze in grote delen van Afrika voorkomen zie je ze niet vaak. Ze zijn vrij zeldzaam. In Tanzania (mei 2010) hebben we ze 3x gezien (2x goed) in 10 safaridagen.