Spoedcursus safari: Noord-Oost Tanzania in één week
Spoedcursus safari: Noord-Oost Tanzania in één week
Natuurlijk is een land als Tanzania te groot om slechts één week door te brengen, daarvoor is het landschap te afwisselend en zijn er teveel wonderschone plaatsen te bezoeken. Desalniettemin is het mogelijk een goede indruk te krijgen en zeker ook om aangestoken te worden met het zogenaamde ‘Afrika-virus’, want na een week doorgebracht te hebben in Tanzania wil je sowieso terug om nog zoveel meer te ontdekken!
Startpunt van de safariweek was Tarangire National Park – ook wel het ‘Huis der olifanten’ genoemd – en van deze bijnaam was niks gelogen. Waar je in het begin nog in de verte moet turen door een verrekijker om de olifanten te kunnen zien, stromen ze al snel in grote getalen toe. Tientallen van deze prachtige oerdieren bij elkaar ogen al enorm indrukwekkend, maar als ze dan ook nog eens rustig om de auto heen gaan staan grazen – inclusief baby-olifantjes – maakt dat het extra speciaal en de reis meteen al onvergetelijk.
Vanaf Tarangire kan je makkelijk richting de Ngorongoro Crater.rijden. Het landschap om deze caldera heen doet haast als een regenwoud aan, maar eenmaal in de krater aangekomen, is er sprake van een uitgestrekte vlakte vol met dieren. Leeuwen op huwelijksreis, neushoorns met kleine baby’s, groepen bejaarde buffels en vrolijk ronddartelende zebra’s; al deze prachtdieren lopen zo rustig rond en komen zo dichtbij, dat je haast vergeet dat je niet in een dierentuin bent maar dat dit gewoon de echte vrije natuur is.
Het volgende nationaal park dat aangedaan wordt is Lake Manyara. Een prachtig gebied met rijke begroeiing waar vele aap- en vogelsoorten te bewonderen zijn. Daarnaast valt ook de rijkheid aan plantensoorten niet te miskennen, met de haast absurde ‘sausage tree’ als hoogtepunt. Het park staat verder bekend om de leeuwen die in bomen klimmen en natuurlijk de duizenden flamingo’s die zich verzamelen in het meer. Helaas waren deze olijk ogende roze vogels niet meer aanwezig door de droogte; reden temeer dus om nog eens terug te keren om dit bijzondere fenomeen wel te kunnen aanschouwen.
Uiteraard mag het Serengeti niet ontbreken aan een dergelijke reis. Zijnde de inspiratiebron voor niets minder dan Disney-klassieker the Lion King, waren de verwachtingen voor dit park hooggespannen en gelukkig worden deze ook meer dan waargemaakt. De trektocht van duizenden gnoes - uiteraard onafscheidelijk van grote groepen zebra’s – vormt een waar spektakel. Elk moment in dit park voelt zo bijzonder, dat je je haast afvraagt waarom de BBC niet continue aan het filmen is voor een nieuwe natuurdocumentaire. De grootsheid en weidsheid van dit park, waar je soms ook kilometers kan rijden zonder andere levende wezen tegen te komen, is iets wat nauwelijks in woorden te vatten is en eigenlijk alleen ervaren kan worden door er te zijn.
Naast de indrukwekkende natuur, waarvoor superlatieven haast tekort schieten, is Tanzania ook een land met een innemende bevolking die het motto 'Hakuna Matata' duidelijk ter harte heeft genomen. Het is gewoonweg te warm in het land om erg druk bezig te zijn, dus als toerist doe je er verstandig aan deze ‘polepole’- levensstijl ook te omarmen. Zaken komen over het algemeen wel op hun pootjes terecht, dus je druk maken als niet alles verloopt naar wens heeft geen nut. Een kunstig stukje bureaucratie zal je zeker tegenkomen, bijvoorbeeld bij het in- en uitchecken bij de nationale parken, maar een goede gids loodst je daar zo doorheen. Verder kan je je visum gewoon voor $50 ‘on arrival’ kopen (goedkoper dan naar de ambassade in Den Haag reizen dus) en het kost niet eens meer tijd. Bovendien kan je in Tanzania overal met Amerikaanse dollars betalen en omdat pinautomaten geen gemeengoed zijn is het handig voldoende cash mee te nemen in kleine coupures.
Voor mij was Tanzania een eerste kennismaking met het Afrikaanse continent en ik durf met zekerheid te stellen dat ik me geen betere kennismaking had kunnen wensen. De trip kende eigenlijk alleen maar hoogtepunten; in alle vroegte ontbijten met een picknick midden in het Serengeti Park, cheeta’s met baby’s en leeuwen op honeymoon gezien, kleurrijke vogelsoorten ontdekt en lokaal bananenbier gedronken (helaas geen aanrader) in een traditionele bar, waarbij de ingrediënten voor het bier worden bewaard in hergebruikte dagcrème-potjes en de meningen verschillen of hier nou 2,5% of 12,5% alcohol in zit. Een onvergetelijke reis maken, de ‘Big 5’ spotten en slapen midden in de natuur – uiteraard beschermd door Masai-krijgers – kan ‘gewoon’ in Tanzania!