Khartoum en de nieuwe natie Zuid-Soedan
Khartoum en de nieuwe natie Zuid-Soedan
Het was nog spannend of mijn visum voor Noord-Soedan rond zou komen, maar 2 dagen voor vertrek heb ik mijn visum voor Noord-Soedan kunnen ophalen op de Ambassade in Den Haag. Het visum voor Zuid-Soedan was echter zo geregeld en ik denk dat deze verschillen al aangeven hoe beide landen zich aan het ontwikkelen zijn. Noord Soedan verandert langzaam in een Islamitische staat, die zich optrekt aan de Arabisch wereld, terwijl Zuid Soedan, de internationale gemeenschap verwelkomt.
Mijn eerste week heb ik door gebracht in de omgeving van Khartoum. Helaas was het niet mogelijk om de grensstreek te bezoeken als 'buitenlander' ivm verslechterde veiligheidssituatie. Wel heeft khartoum bij mij een zeer aangenaam gevoel achtergelaten. Het Islamitische had mij onterecht bevooroordeeld, maar nu kan ik zeggen dat de inwoners van Khartoum zeer gastvrij en royaal zijn. Ik heb me ook erg veilig gevoeld toen ik samen met een Finse meisje de stad heb ontdekt. Er werd ons vaak thee aangeboden, een gratis busticket of soms een hele maaltijd in een restaurant.
In Khartoum is het bij wet verboden om foto's te maken, echter zijn er wel plekken waar uitzonderigen worden gemaakt. Als je zekerheid wilt kun je ook voor sommige uitstapjes een travel + foto permit aanvragen.
De oude stad van Khartoum is erg bijzonder om door heen te lopen. Ik vond het een prachtige combinatie van het oosten en westen. We zijn naar een concert geweest van de Soedanese band, die speciaal voor de 'westers fans' wat engelsetalige covers zongen. Verder hebben een tochtje over de rivier de Nijl gemaakt en gezwommen in een zwembad waarbij vlakbij een museum restaurant . (Echt heerlijk om af te koelen na een dagje 40 graden). Khartoum biedt ook een heerlijke oosterse en aziatische keuken. Het Soedenese voedsel in voornamelijk vet vlees met rijst. Wij hebben gelukkig ook kunnen genieten van de Libische, Syrische en Indiase keuken. Verder moet je echt thee gaan drinken langs de Nijl, want dat is DE after-work place van de Soedanezen. Kijk uit voor Special thee, want voor je het weet loop je stoned rond door Khartoum.
Taxi's (Amjaad) zijn goed betaalbaar en ook de Raksha (Tuk Tuk) is relatief betrouwbaar en betaalbaar (uiteraard wel even een prijs afspreken). Wisselen van dollars kan bij de bank (vaak tegen hoge kosten), maar gebeurt ook veel achterin supermarkten. Hier worden vaak veel betere prijzen gegeven. Soedan heeft nieuwe biljetten, dus let op de data voordat je ze aanneemt.
Na Khartoum ben ik mijn visum op gaan halen in Nairobi en daar nog even van de stad en de omgeving genoten. Het Giraffe centrum, het olifanten weeshuis en het national park zijn mooie highlight voor een weekendtrip Nairobi.
Vanaf Nairobi ben ik naar Juba gevlogen. De hoofdstad van de nieuwe natie 'Zuid-Soedan'. Wat een ander land is dit! Ten eerste is het land een stuk groener en vochtiger dan het noorden. Maar het is echt ook diep donker Afrika. De stad Juba groeit met de dag. Na de onafhankelijksverklaring zijn veel Zuid Soedanse vertrokken naar de hoofdstad om mee te delen in de nieuwe 'welvaart'. Echter is de prakrijk heel anders. Veel armoede, groeiende criminaliteit en een groot gebrek aan basic services.
In Juba heb ik de stad bezocht en de enige berg beklommen die in de omgeving ligt. Voor Juba geldt hetzelfde als voor Khartoum...je mag geen foto's maken en zeker niet mensen. Wel hebben we een avondje salsa gedanst, want er is een ernorme aanwezigheid van NGO, VN en expats die bv aan het bouwen zijn uit Uganda en India.
De staat wordt nu enorm gesteund met hulp van de Internationale gemeenschap, maar het geld blijkt toch voor een groot deel bij een select gezelschap te blijven hangen. Ik ben benieuwd hoe dit nieuwe land zich zal ontwikkelen. De staat is nu dan wel onafhankelijk van het Noorden maar de strijd is nog lang niet gestreden.
Toch een paar foto's om te delen met jullie!