West Uganda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hee, een ijsvogel!

West Uganda,
Oeganda


We varen langs de dicht begroeide oevers van Lake Mburo en weten eigenlijk niet waar we het eerst moeten kijken. Boven ons zitten de Afrikaanse zeearend en zijn jong, waar ik eerder een foto van geplaatst heb en ik heb alweer verschillende ijsvogels gezien, zoals de bekende zwartwitte en de blauwe Senegal IJsvogel.
De kleine gekuifde ijsvogel zie je ook vrij vaak, maar hij is watervlug, dus lastig te fotograferen. Hij foerageert op een aparte manier: Als hij een vis, krabbetje, kikker of insect ziet, duikt hij erop af, vliegt ermee terug naar zijn uitkijkpost en slaat het diertje bewusteloos om het makkelijker te kunnen opeten.
De vogels nestelen in een zelf gegraven hol in de oever. De nestkamer is bekleed met visgraten en schubben en de 3 tot 6 jongen blijven daar totdat ze groot genoeg zijn om uit te vliegen. Je herkent de jongen aan hun zwarte snavel.
Bij gevaar steken ze hun kuifje op. Deze vogel vindt ons niet gevaarlijk, hij blijft rustig zitten, misschien omdat hij kleine boten gewend is.
Mburo NP is een klein park, maar zeer de moeite waard, ook al omdat je er naast een boottocht wandelsafari’s kan doen.
Graag vergroten, dan is hij nog mooier...