Rwenzori 

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hike rond Bwindi forest

Rwenzori ,
Oeganda


Je weet niet wat je ziet als je overnacht in de Gorilla Valley Lodge, die in het zuiden van het Bwindi Impenetrable Forest op een heuvel is gebouwd. Je logeert in prachtige huisjes met een eigen badkamer en douche. Vlak voor de huisjes begint het bos waar apen, vogels en heel soms gorilla’s heel dichtbij komen eten van de mango’s en het andere fruit wat daar groeit. Na een steile klim heb je een schitterend uitzicht vanaf het terras en eetzaal (foto), waar je een heerlijke maaltijd met zoveel mogelijk groenten uit eigen tuin op de helling krijgt, maar waar je ook bananenchips, popcorn en pinda’s bij je drankje vindt.

Natuurlijk ga je hier een gorilla tracking doen naar een van de vijf gorillafamilies in het Bwindi Forest. Je bent er zo met een van de Landcruisers, hoewel de steile weg ernaartoe een uitdaging is. Mocht je niet naar de gorilla's gaan dan heb je toch kans om ze te zien op de hellingen achter de lodge.
Wij genoten ook van een pittige wandeling naar en om het dorp Kanyamahene. Daar wonen o.a. de Batwa die hun leven in het bos moesten opgeven om de gorilla's meer ruimte te geven. Ze verdienen een bezoek, maar ga niet alleen, want de mensen zijn nog niet zo gewend aan blanke bezoekers en bovendien spreken ze slecht Engels. Francis, die bij de lodge werkt en in het dorp woont, begeleidde ons. Het bezoek, nu onder leiding van verschillende dorpshoofden, is iedere keer anders, afhankelijk van wat je wilt zien. Je kunt helpen met eten klaarmaken, sorghumbier proeven, de school of de kathedraal (echt waar) bezoeken of je wordt onthaald op een spontane dansvoorstelling van de dames van het dorp, die ontroerend mooi kunnen zingen.
Hier zijn we op de terugweg van het dorp nadat we ook nog even hoog op de helling de oma van Francis hebben bezocht. De stok was zeker nodig; wat was dat steil!

NB: Er staat bovenaan Rwenzori, ook een schitterend gebied, maar het gaat dus om Bwindi, dit is op de kaart goed aangegeven.