Centraal Uganda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Witte neushoorn in ZIWA Sanctuary

Centraal Uganda,
Oeganda


In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, tijdens het Amin regime, werd in Murchison Falls National Park op olifanten, buffels, giraffen, nijlpaarden, hartebeesten, wrattenzwijnen en de neushoorn intensief gejaagd.
De LRA-rebellengroep heeft, hoe vreemd het ook klinkt, een positief effect gehad op de wildstand. Stropers werden goed in de gaten gehouden en de wildstand is weer goed op peil.
Voor de witte neushoorn is een herstelprogramma opgezet; je kunt hem zien in de ZIWA Rhino Sanctuary.
Je rijdt een stuk met een jeep en gaat dan te voet met een ranger speciaal op zoek naar de dieren, maar moet wel op afstand blijven. Als er kleintjes zijn moet je zeker oppassen. Momenteel zijn er 19 witte neushoorns. Hier zie je hoe de neushoorn aan zijn naam komt: de lippen zijn breed (wide) in tegenstelling tot die van de zwarte neushoorn.
Het park ligt op 176 km ten noorden van Kampala, langs de Gulu highway, afslag Nakitoma Trading Centre, op de weg naar Murchison Falls.
Mocht je langer willen blijven, doe dan een kanotocht in het moeras, waar je vooral vogels, zoals de beroemde shoebill observeert en er zijn andere natuurwandelingen, ook onder leiding van een gids.
Vrijwilligerswerk is ook mogelijk.