Kaokoland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Himba meisje

Kaokoland,
Namibië


In Kaokoland komen we een aantal keer in contact gekomen met de vriendelijke Himba bevolking. Bij een dorpje blijven we wat langer, we nemen wat geschenken mee zoals rijst en andere levensmiddelen.
We nemen een kijkje in een donkere hut, waar een wat oudere himbadame ons trots haar bruidshoofdtooi toont. Het jonge meisje op de foto kijkt toe, ze had zich net helemaal mooi gemaakt door zich in te smeren met otjize een mengsel van geitenvet, kruiden en oker, Het beschermt ze tegen de zon. Sieraden, gemaakt van schelpen, leer en koper zijn belangrijk voor de Himba's. De ohumba, een schelp die aan een ketting om hun nek hangt is het belangrijkste sieraad voor de vrouwen. Zowel mannen als vrouwen dragen weinig kleding; de traditionele kleding is gemaakt van de huiden van geslachte dieren. Vanaf de puberteit vlechten de meisjes hun haren in staartjes welke ook ingesmeerd worden met otjize, dat kun je zien doordat ze nog geen kroontje van geitenvel op haar hoofd heeft.
Zij hebben op mij een grote indruk gemaakt doordat ze hun tradities trouw blijven, materiële goederen negeren en geen gezag naar de buitenwereld erkennen. Runderen zijn hun trotse bezit.