Damaraland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vuurtje maken

Damaraland,
Namibië


10 km ten noorden van Twyfelfontein ligt het Damara Living Museum. Je hoeft hier niet vooraf te reserveren. Je krijgt hier uitleg over hun oude gebruiken en een rondleiding in hun dorp.

Damara is de naam van een volk in Namibië. Het volk, ook wel aangeduid als Bergdamara, woonde van oudsher in Centraal- en West-Namibië. Aangenomen wordt dat de Damara's al in het gebied woonden voordat de Herero's in de 18de eeuw en de Nama's in de 19de eeuw arriveerden.
De Damara's hebben waarschijnlijk hun oorsprong in Zambia of Zimbabwe en zijn verwant aan andere Bantu volken. Maar hun taal Nama/Damara behoort tot de Khoisan-talen. Zij hebben deze gemeen met de in het zuiden woonachtige Nama's.
In de periode 1960-1970 werden de Damara's door het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime verplicht om zich te vestigen in een 'thuisland', genaamd Damaraland, een gebied met arme grond en weinig regenval.
Ze leven voornamelijk van landbouw en veeteelt. Ze zijn ook bekwame ambachtslieden, vooral bekend voor de verwerking van huiden, voor kettingen van glazen kralen en metalen, potten en kruiken van hout, en kleipijpen.