Centraal Namibie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Levend verleden

Centraal Namibie,
Namibië


De Herero of Ovaherero vormen een minderheid in Namibië. Zij kwamen in contact met Europeanen toen de Duitsers aan het einde van de 19e eeuw hun woongebied tot deel van Duits Zuidwest-Afrika verklaarden.
De Herero kwamen in opstand en Duitsland stuurde in 1904 een legereenheid die alle Heroro moest vernietigen. Van de ongeveer 80.000 Herero overleefde ongeveer een kwart de genocide door naar Botswana te vluchten.
De Herero zijn nauw verwant aan Himba. Beide volken zijn herders en de talen van beide volken zijn vrijwel gelijk.
De groepen kleedden zich vroeger op dezelfde manier, de vrouwen liepen topless en de weinige kleding bestond uit dierenhuiden.
Toen de Duitse missionarissen het gebied wilden kerstenen, vonden ze die dracht onbeschaafd. De missionarissen bevalen de Himba’s en de Herero’s zich te kleden volgens de toenmalige Europese mode.
De Herero’s veranderden hun kleding, de Himba’s deden dat niet. De Hererovrouwen dragen sinds de eerste helft van de 20e eeuw Victoriaans aandoende jurken met daaronder vele onderrokken, op hun hoofd dragen ze vaak een haaks geplaatste grote hoed.
Deze Herorovrouw draagt nu een hoofddoek. Ze verkoopt herero- en himbapoppetjes. Ik vraag me af wat er in haar omgaat. Wat zal zij veel meegemaakt hebben.