Mozambique

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Corruptie

Mozambique


Mozambique is prima zelfstandig te bereizen met een (huur) auto. De enige hoofdweg EN1 is geasfalteerd en goed te berijden met een normale auto. Buiten deze 'snelweg' zijn de wegen soms bar slecht en is het handig om te beschikken over een stevige auto bij voorkeur een 4x4.

Langs de EN1 wordt er veelvuldig op snelheid gecontroleerd. In dorpjes geldt een lagere maximum snelheid van 60 km/u. Maar na de dorpjes duurt het even voor er borden staan met 100 of 120 km/u. En juist in deze zones wordt er gecontroleerd. Dus geen gas geven na het passeren van een dorpje, maar wacht op de borden.

Het is dan ook zaak je keurig aan de snelheid te houden. Maar vroeg of laat is een rijke toerist toch de klos en treft ie een corrupte agent die voor eigen gewin gaat. Ook wij werden aangehouden om een zogenaamde snelheid overtreding.

We hadden verschillende tips meegekregen van vooral Zuid Afrikanen. Blijf vriendelijk en biedt de agenten een koel drankje aan (het is warm langs de kant van de weg). Maar de belangrijkste tip is om heel weinig geld in je portemonnee te stoppen. De boete hangt toch vooral af van de inhoud van je portemonnee. De verbaasde reactie van een agent dat een toerist zo weinig geld bij zich heeft kan gepareerd worden door te wijzen op onze gewoonte te betalen met creditcard. En daar kunnen deze agenten natuurlijk niets mee.

Ook wij konden doorrijden na betaling van een fractie van de eigenlijke boete. Mozambique is te mooi en te indrukwekkend om hier van slag van te raken. Het is ondanks de corrupte agenten een feest om het land zelf te ontdekken.