Mozambique

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Wijs op reis in Mozambique

Mozambique


Deze tip is niet bedoeld om een negatief beeld te geven over Mozambique, noch om mensen af te schrikken. In tegendeel, de tip is bedoeld om reizigers naar Mozambique [u][b]bewust te maken [/b][/u]van wat extra oplettendheid. Dit komt voort uit eigen ervaringen en ervaringen van andere reizigers die Mozambique hebben bezocht.

Mozambique behoort tot 1 van de armste landen van Afrika en het toerisme staat er nog redelijk in de kinderschoenen. Het land heeft te maken gehad met een afschuwelijke, langdurige burgeroorlog. Dit alles heeft nog steeds weerslag in dit land. Toeristen zijn een soort van wandelende etalage. Westerse bezittingen zijn in dit arme land graag gewild. De onderstaande tips gelden voor vele landen, maar voor Mozambique in het bijzonder:

* houdt je camera altijd bij je. Het komt voor dat tentjes worden opgengesneden en ook is het vaak zo dat kamers in goedkopere hotels niet kunnen worden afgesloten.

* zorg dat je aankoopbonnen bij je hebt. Mochten er bezittingen gestolen worden dan kun je bij het politiebureau aantonen wat bijv. jouw camera heeft gekost. Je moet nl. aangifte doen bij de politie ivm vergoeding door de reisverzekering maar zij kunnen amper geloven dat je 500 euro voor een camera hebt betaald. Dit zijn nl. zo'n 5 jaarsalarissen.

* Ga na zonsondergang niet alleen of met z'n twee-en over het strand lopen. Berovingen liggen hier op de loer. Als je een strandwandeling wilt maken, ga dan met een groep.

* Bedelaars zijn hier ook echt bedelaars. Veel mensen zijn door landmijnen een arm of been kwijtgeraakt en zijn genoodzaakt te bedelen. Geld geven mag natuurlijk, maar ook wat boodschappen als brood en fruit zijn zeer welkom.

* Reis je zelfstandig, kies dan liever voor het openbaar vervoer ipv voor de matatu's (taxibusjes). Deze zitten vaak overvol en zijn vaak gevaarlijk. Ze rijden veel te hard en chauffeurs hebben vaak een slokje op. Tijdens onze reis hebben we meerdere ongelukken meegemaakt met deze taxibusjes, een aantal keren met trieste afloop. Het openbaar vervoer (grote bussen) in Mozambique is goed geregeld.

Nogmaals, deze tips heb ik niet geplaatst om u af te schrikken, maar ik wil u meegeven dat u zich goed voorbereidt. Dan zult u veel plezier beleven aan uw reis in dit waanzinnig mooie land!!!