Marokko Reviews

9

Categorie: Stad

Fez

WesselSteinhaus was hier op 2016-08-01

Hou je van netjes opgemaakte tafels, uitstekend belegde broodjes en hygiënische hoogstandjes, laat Fez dan links liggen. Maar hou je van een stukje avontuur, een proefje uit een andere cultuur en authentieke kraampjes. Dan moet je zeker in Fez zijn. Je kan hier verdwalen in de prachtige gangen en straatjes waar je op iedere hoek weer andere taferelen mag aanschouwen. Voor alle benodigdheden is hier wel een specifiek kraampje te vinden. Als je bijvoorbeeld een kippetje wilt, dan kan je die achterin een van de kleine kraampjes zien lopen en nog geen meter dichterbij wordt z'n hoofd van de romp gehaald om vervolgens nog geen meter verderop op de toonbank gelegd te worden. Heerlijk! Je maag zal er mogelijk nog een nachtje van wakker liggen maar dat maakt na zulke mooie ervaringen natuurlijk niks meer uit. Ook zijn de mensen nog niet beu van de toeristen en glimlachen ze je lief aan en zo af en toe mag je nog een foto maken ook. Daarnaast blijf je natuurlijk wel een wandelende portemonnee, maar ja dat zijn wij westerse toeristen natuurlijk ook. Al met al een prachtige authentieke plek waar je het "echte" Marokko nog mag aanschouwen. Want in tegenstelling toto Marrakech is Fez toch echt een stuk authentieker. Ik zou dan ook aanraden om eerst naar Marrakech te gaan en dan naar fez en niet andersom. Dan zou er maar zo iets tegen kunnen vallen en dat is zonde natuurlijk. Geniet er van!
Authentiek
Aardige mensen
Avontuurlijk

Je maag zal het niet leuk vinden

9

Categorie: Stad

Casablanca

hansdewildt was hier op 2013-09-01

Als je in Casablanca bent is het zeker de moeite waard om de Sacre Coeur en het Park van de Arabische Liga te bezoeken. Dit prachtig park is een heerlijke plek om uit te rusten, wat wel nodig is in deze hectische stad. Het is ook het grootste park van Casablanca en tegen de avond is het erg druk doordat de plaatselijke bevolking er met hele families naar toe trekken. Toeristen zie je niet in dit deel van de stad. Door de criminaliteit is het echter wel oppassen geblazen in dit park !! Wij werden onderweg door de politie geadviseerd om terug naar ons hotel te gaan voordat het donker werd. En inderdaad toen wij richting hotel gingen werden wij gevolgd door een groepje Marokkanen. Enkele liepen voor ons en enkele achter ons. Volgens de politie slaan ze toe zodra het donker is en dan ben je al je fotoapparatuur en tassen kwijt. Maar waar heb je nog zo’n persoonlijke beveiliging:…. terwijl wij terug naar het hotel gingen bleef het politiebusje ons volgen tot dat we binnen waren !! Ook wel een teken dat de criminaliteit daar een serieus probleem is natuurlijk ! Al met al is het toch zeker de moeite waard om de schitterende Sacré Coeur en het daarbij gelegen park van de Arabische Liga te bezoeken, maar ….wel voor het donker naar huis dus.
goede controle door politie
weinig toeristen

veel criminaliteit

7

Categorie: Stad

Tanger

agrotewal was hier op 2016-04-01

Tanger volgens de informatie die we hebben gekregen één van de oudste steden van Marokko, is eigenlijk een buitenbeentje. De Europese invloeden zijn hier groot en het is een mengelmoes van Marokkaans, Spaans, Engels en Frans wat de stad bijzonder maakt. Zoek je een authentieke Marokkaanse plek dan kun je het beste naar de Medina gaan. Daar heb je de markten zoals ze ook elders in Marokko te zien zijn. Veel groenten, fruit, dadels en natuurlijk olijven tegen een schappelijke prijs. Het is een leuke bruisende stad voor een dagje en wanneer je zoals wij met de camper in Asilah staat, goed te bereiken met de bus. Binnen een uur sta je in het centrum. Wat ik wel heel bijzonder vond was het aanbod van souvenirs. Alle artikelen die we elders in Marokko hebben gekocht als zijnde speciaal of tegen een vriendenprijsje is hier te koop voor een bodemprijs. Dus om te shoppen een aanrader. Maar wil je Marokko echt leren kennen dan zul je verder het land in moeten gaan.
goedkoop shoppen
dichtbij het Europese vasteland
bijzondere mengelmoes van culturen

niet echt Marokkaans
druk

8

Categorie: Stad

Fez

agrotewal was hier op 2016-03-01

Fez, één van de grootste steden van Marokko, is een bekende bestemming. De meeste toeristen gaan naar de Medina en de leerlooierijen, maar Fez is meer dan dat. Je mag met de camper staan op een groot plein, pal bij de grootste toegangspoort, Bab Boujloud. Verwacht daar niet teveel van, er zijn geen voorzieningen en je staat geparkeerd tussen de auto's en touringcars. Maar zodra in de vroege avond de rust weerkeert, is dit een hele bijzondere plek. Je bent in een paar minuten in de binnenstad, de locals zitten op de trappen op het plein en je bent voor even opgenomen in de Marokkaanse samenleving. Om het andere Fez te leren kennen, hoef je alleen maar de buitenkant op te zoeken. Je hebt dan een geweldig overzicht over de stad, je komt langs oude begraafplaatsen, je ziet de huiden te drogen liggen en het allerfijnst, toeristen komen hier niet.
eeuwen oude medina
camperplek midden in de stad
machtig mooie omgeving
leerlooierij

druk in de medina
veel toeristen

9

Categorie: Stad

Meknes

agrotewal was hier op 2016-03-01

Meknes, één van de koningssteden is gezellig en nog niet ontdekt door toeristen. Natuurlijk komen er bussen met toeristen, maar dan alleen bij het mausoleum en de koninklijke stallen, die natuurlijk een bezoek waard zijn. Maar de Medina en de kleine straatjes zijn nog niet ontdekt door het massatoerisme.Je kunt op het grote plein heerlijk eten voor weinig geld. De terrassen kijken net als in Marrakech over het plein en ook hier zijn de slangenbezweerders en mannen met berberaapjes te zien.Bab Mansour is de grootste poort, die grenst aan het plein.
Place El Hedime
koninklijke stallen
overnachten met de camper in het centrum
Bab Mansour
Mausoleum

bij sommige restaurants is een fooi verplicht

9

Categorie: Stad

Tamellalt

wisseschout was hier op 2018-03-15

De Dadès kloof is minder bekend dan de Todra kloof, ook omdat er geen grotere stad in de buurt ligt en dus moeilijker bereikbaar. De ingang ligt bij Boulmane du Dadès en een 60 km lange asfaltweg slingert door een aan beide kanten omsloten ravijn met rood, bruine rotswanden, vervallen kashba's en oases. Aan het einde van de vallei kun je kiezen om terug te draaien of verder het Atlas gebergte in te rijden. In de vallei groeien veel vijgen, amandel en walnootbomen. De rotsen hebben soms vreemde vormen en bekend zijn de z.g.n apenvinger rotsen of de hersenen van de Atlas. Het is goed wandelen hier. Loop door de akkertjes en probeer ergens de rivier over te steken. Er is ook een spectaculaire kloof die evenwijdig aan de Dadès loop. De canyon de Dadès. Loop deze niet zonder gids. Is n.l heel moeilijk. Je moet elkaar echt helpen anders kom je er niet. De toeristen die we gezien hebben komen gauw op een bepaald punt foto's nemen en rijden weer door.
Ook in het voorjaar niet te heet
Weinig toeristen
Veel afwisseling in natuur
Goede wandelmogelijkheden
Genoeg restaurantjes, campings en hotels

Zou het niet weten

8

Categorie: Stad

Marrakech

agrotewal was hier op 2016-02-01

Marrakech, je haat het of je bent er verliefd op, heb ik ooit gelezen. De magisch klinkende naam belooft veel. Wanneer je op het grote plein Djemaa el Fna loopt krijg je het idee in een theater te zijn beland. Artiesten, waterdragers, mannen met apen of slangen trekken je aandacht in de hoop dat je flink wat euro's wilt betalen voor een foto. Maar kijk je daar doorheen en negeer je hun vragen om geld, dan is het nog steeds een sprookje. 's Avonds veranderd het plein in een soort open lucht restaurant. Lange banken staan opgesteld en heerlijke geuren verleiden je tot aanschuiven. Je kunt er verrukkelijk en betaalbaar eten. Verder worden er op het plein kleine toneel- en cabaretstukjes opgevoerd. Acrobaten vertonen hun kunsten en het is een gezellige bedoening. Houd je net als ik meer van de stille straatjes en het echte leven in Marrakech, dan zul je verder moeten gaan dan de Medina. Neem de kleine straatjes en ga op je gevoel af, je zult versteld staan van het verschil in benadering van de bewoners van deze metropool. Zijn ze in het centrum opdringerig en vastberaden geld uit je zak te kloppen, in de achteraf straatjes kun je gewoon je gang gaan en zelf op ontdekkingsreis.
Djemaa el Fna
Medina
gezelligheid
veel terrassen met mooi uitzicht

opdringerige verkopers
veel toeristen

8

Categorie: Stad

Pottenbakkerswijk

wisseschout was hier op 2016-04-01

Safi heeft een grote vissershaven waar veel sardines worden aangevoerd. Maar het is vooral bekend om zijn pottenbakkerswijk " Collines des Portiers" Het ligt gebouwd op een heuvel en het is leuk dwalen door de smalle straatjes en langs de pottenbakkers. Natuurlijk wordt je uitgenodigd binnen om het proces van kleien, draaien en bakken te bekijken, want ach er miet ook hopelijk wat verdiend worden. De mannen aan de draaischijf zitten met hun benen in een soort put, omdat de schijven zelf ook grotendeels onder de grond gebouwd zijn. Er staat nog overal in de boeken dat de potten in traditionele ovens worden gebakken, maar wij begrepen dat dat eigenlijk bijna niet meer gebeurd, omdat het hout voor de ove s veel te duur is en men massaal overschakelde op gasovens. De oude koepelvormigmige ovens staan nog wel overal en leuk om te zien. Safi schijnt bijzondere klei in de bodem te hebben. De kleuren groen ( koper ) blauw ( kobalt) geel ( chroom) en bruin ( mangaan ) worden gebruikt. Wij hebben bekers gekocht en al gauw sneuvelde er eentje. Komen we in Nederland dezelfde (uit Safi) tegen in een Marokaans winkeltje. Vraag even waar de wijk is, en omdat het hoog ligt zie je altijd weer welke richting je terug moet lopen.
Geen toerist te zien
Leuk om wonen en werken door elkaar te zien
Stukje traditie bekijken

Warm in de zomer

9

Categorie: Stad

El Jadida

wisseschout was hier op 2016-03-01

De versterkte havenstad El Jadida is gesticht door de Portugezen in de 16e eeuw en staat op de lijst van Unesco. Loop eens over en langs de muren en de overgebleven vier bastions en geniet van het uitzicht op het stadje, de zee en de haven. De oude Kashba is een wirwar van smalle en soms doodlopende straatjes waar je vriendelijk wordt begroet door de bewoners. De oude moskee heeft w.s als enige in de wereld een vijfhoekige minaret die mooi wit en bruin afsteekt tegen een hopelijk blauwe lucht. Ga tegen de avond samen met de bewoners flaneren over de muren en zitten en genieten van de zonsondergang aan de kust. De topattractie is de cisterne wat vroeger werd gebruikt als ondergrondse wateropslagplaats. In dit decor werd ook de film van Othello opgenomen. Doordat er ook natuurlijk licht van boven invalt is het goed mogelijk om foto's te maken. Het staat goed aangegeven hoe er te komen. Wij liepen hier helemaal alleen dus veel toeristen trekt het ( nog ) niet.
Weinig toeristen
Mooi ommuurde stad
Oude Kashba
De Cisterne
Relaxte bevolking
Lekker en goedkoop eten

Zou het niet weten

8

Categorie: Stad

Rabat

Fransvdg was hier op 2012-05-01

Rabat, de hoofdstad van Marokko, is een heel prettige stad om een paar dagen te verblijven. In de ommuurde medina waan je je als Europeaan in een compleet andere wereld. Daar is de sfeer echt Arabisch. Je vindt er allerlei handwerklieden, winkeltjes en markten. Iets noordelijker ligt de kashba, het verdedigbare deel van de medina. Hier zijn bijna alle huizen wit geschilderd met blauwe onderranden. Dankzij de oceaanwind is het in Rabat nooit zo heet als in het binnenland van Marokko. Liefhebbers kunnen in Rabat ook naar het strand. In Rabat rijden heel moderne trams. Je kunt er mee naar Salé, een stad aan de overkant van de rivier. Hier vind je natuurlijk ook een medina vol handel en gezellige drukte. De architectuur van de prachtige oude medersa (Koranschool) hier doet een beetje denken aan het beroemde Alhambra in Granada. Een prachtig fotogeniek bouwwerk in Rabat is het mausoleum voor de eerste koning van het land: Mohamed V. Je mag daar ook binnen kijken. De erewacht vindt het geen enkel probleem als je foto’s maakt. En als je na dit alles op een Marokkaanse manier wilt ontspannen dan kun je in Rabat naar de hammam. Een van de bekendste ligt aan de zuidkant van de medina, in de Rue du Chypre. Voor dames en heren zijn er aparte afdelingen. Neem wel zelf een handdoek, zeep en een ruw washandje mee voor de grote wasbeurt die je krijgt. (Zeep en washandje kun je ook ter plekke kopen.) Na ongeveer een uur kom je schoon en tintelend weer naar buiten.
Mooie oude medina en kasbah
Veel variatie mogelijk
Aangenaam klimaat
Fijne mix van modern en oud
Heerlijk eten

Voor mij zijn er geen minpunten

9

Categorie: Stad

Asilah

agrotewal was hier op 2016-04-01

Asilah kunstenaarsdorp aan de Westkust van Marokko is een prachtige plek om een rondreis door Marokko te beginnen.Het ligt ongeveer een uurtje rijden van Tanger en dat is ook met de bus goed te doen. Het centrum van dit leuke stadje heeft een mooie Medina, maar de grootste trekpleister zijn de beschilderde gevels van de woningen in de binnenstad. Deze gevels worden ieder jaar opnieuw beschilderd en blijft daardoor leuk om te zien. Je hebt in de stad heel veel goedkope en lekkere restaurantjes er zijn weinig toeristen en het heeft een hele leuke haven. Voor ons ook heel belangrijk was de prachtige camperplek bij de haven met uitzicht op de bootjes en de oude stadsmuur.
Weinig toeristen
Grote markt op donderdag net buiten de stad
Beschilderde gevels met kunstwerken
Fijne betaalbare restaurants
Mooie haven en visafslag
In de stad dagelijks markt

Geen minpunten

9

Categorie: Stad

Merzouga

agrotewal was hier op 2016-03-01

Merzouga een dorp aan de rand van het duingebied van Erg Chebbi is een rustig dorpje. Een lange straat met aan weerskanten winkeltjes in het centrum is een gezellige plek om op te gaan in het Marokkaanse leven. Men is niet zo fel tegen fotografen en er zit een geweldige kapper. Je vindt er verschillende kleine restaurantjes, hotelletjes en een kruidenwinkeltje. Merzouga is de plek om nog een tocht naar de woestijn te boeken als je niet met een georganiseerde reisorganisatie op pad bent. Veel campings liggen aan de rand van het dorp en het is dan mogelijk om 's avonds naar het dorp te wandelen. In tegenstelling tot wat de reisgidsen vermelden zijn alle noodzakelijke boodschappen en groente en fruit volop te krijgen.
gezellig
authentiek
super goede en vriendelijke kapper
startpunt van tochten naar de woestijn
veel campings
goede en betaalbare restaurants

zomers erg warm
zo nu en dan een zandstorm

9

Categorie: Regio

Marrakesh-Tensift-El Haouz

hansdewildt was hier op 2018-03-09

Een bezoek aan Essaouira in Marokko is een aanrader. Een prachtig kuststadje met een fijne relaxte sfeer. Wandel zeker een tijdje in de buurt van de haven en dan liefst tot het einde van de kade. Daar liggen de vissersboten op het droge voor onderhoud. Erg leuk om de bedrijvigheid te observeren. Kenmerkend voor Essaouira zijn de blauwe vissersbootjes. Probeer in de soeks ook de achterafstraatjes te verkennen. Daar is het niet zo druk en je ziet er alledaagse taferelen.
mooie haven
mooi strand
leuk stadje

kan druk zijn

6

Categorie: Land

Marokko

CharlotteSikkema was hier op 2017-10-01

Iedereen gaat met z'n eigen idee naar deze bekende bestemming. Wil je foto's maken? Geschikt. Wil je observeren? Geschikt. Wil je flaneren op een terrasje? Ongeschikt. Wil je een glas drinken op een terrasje in de avondzon? Ongeschikt. Maar ik ben blij dat ik het een keer gezien heb.
groot, bekend en toch nog authentiek

logischerwijs veel hustle/bustle

8

Categorie: Regio

Zuid Sahara en oases

CharlotteSikkema was hier op 2017-10-01

Als je 6 dagen zonder internet, zonder passerende medemens, zonder zeep, zonder stress wilt beleven, met prachtige vergezichten, sportief buiten wilt zijn, kortom een uitzonderlijke ervaring wilt opdoen, ga dan een aantal dagen door de woestijn lopen (met een gids en genoeg water). Er is in dit gebied een goede rondreis te wandelen in afwisselend landschap (± 20km lopen per dag). Alles wat je tegenkomt is een verrassing, inclusief jezelf :-)
eigenzinnig
natuurlijke elementen
kamelen
rust
relativerend

afhankelijk
soms saai

7

Categorie: Land

Marokko

Graaf was hier op 2015-01-01

Marrakech is heel aantrekkelijk voor een stedentrip. Je kunt goedkoop vliegen naar Marrakech, vanaf het vliegveld kun je met de bus of een taxi zo naar het centrum. Overnachten in een riad, een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een binnenplaats of tuin, in de medina. Het woord riad komt uit het Arabisch "ryad" en betekent tuin. Het ontwerp van een riad biedt privacy en bescherming tegen het weer in Marokko. Alle ruimten komen uit op het centrale atrium. Dit ontwerp biedt privacy aan vrouwen volgens Islamitische begrippen. Veel riads zijn nu in gebruik als hotel. Heel plezierig om een paar dagen te logeren tegen een aantrekkelijke prijs. Riad Aïcha is eigendom van een Nederlander Loek, heel gemakkelijk voor mensen die moeite met de taal hebben. Hij maakt je wegwijs in de medina, komt gezellig met alle gasten samen ontbijten, en kan je veel vertellen en nuttige tips geven over Marrakech. Je hebt bij hem al een kamer met ontbijt voor 2 personen vanaf € 40 per nacht. Je kunt ook ’s avonds dineren in de riad, maar op het Jemaa el Fna plein is dat natuurlijk ook heel erg leuk. Je kunt ook bier en wijn bij hem bestellen, dat is in de stad niet te krijgen. Er is ook een hammam en zwempool in huis, en kok Karim geeft ook kookworkshops, eerst inkopen doen en dan een heerlijk Marokkaans gerecht bereiden. Wij hadden een 5 daagse stedentrip voor nog geen € 150 pp. Wil je de riad zien www.ryadaicha.com heb je interesse in de stedentrip compleet met vlucht www.reis-idee.nl
mooie oude medina
gezellige drukte, veel restaurantjes
geweldig voor shop-a-holics
excursies in omgeving, eenvoudig te boeken

Wel heel druk met toeristen
Toeristen worden soms afgezet en uitgebuit

8

Categorie: Regio

Westkust Marokko

agrotewal was hier op 2017-02-01

Oualida een parel aan de kust van Marokko is voor Marokkanen een geliefde bestemming in de weekeinden en in de zomer. Maar voor ons Europeanen, is het juist in de winter een prachtplek. De lagune is om van te dromen, met goudgele stranden en kalm water, terwijl de golven op de kust beuken. De oesterkwekerijen in de omgeving zorgen voor veel verkopers van deze schelpdieren en op het strand zijn geïmproviseerde minirestaurantjes te vinden. Men neme een plastic tafeltje, een parasol en twee klapstoelen en zo kan je genieten van de delicatesse. Verser en goedkoper kan niet. In het voor-en najaar een geliefde plek voor vogelaars omdat de vogels foerageren in de lagune.
een bijzonder mooi strand
oesterkwekerijen
lagune
rustig, praktisch geen toeristen

kan er hard waaien

8

Categorie: Land

Marokko

Dvdbend was hier op 2015-01-01

Marrakech staat bekend als een low budget stedentrip, toch is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Het straatbeeld zal je verbazen; paard en wagens, ezels met goederenkarren, slangenbezweerders en marktkramen met fruit en specerijen maken het sprookje compleet. Desondanks had ik de stad zelf wel in 1-2 dagen gezien. We hebben de 4 daagse trip afgesloten met een excursie naar de Asni Vallei. Aangezien we niet van tevoren waren ingelicht dat er sneeuw zou liggen, werd het nogal een spannende trip. Op onze gympen hebben we glibberend een besneeuwde berg beklommen met zeer diepe afgronden. Het was een route a la met je buik tegen de rots over besneeuwde randjes lopen. De gids kwam er boven achter dat dezelfde route terug niet meer begaanbaar was, en zo hebben we een nieuwe weg moeten zoeken naar beneden. Uiteindelijk werd het een kwestie van op onze kont naar beneden glijden. Levensgevaarlijk als je het mij vraagt, maar een mooi verhaal voor thuis!
Sprookjesachtig

Je hebt het allemaal snel gezien

8

Categorie: Regio

Atlas gebergte

agrotewal was hier op 2017-03-01

Al twee jaar op rij genieten we van ons verblijf in Agdz, de kleine stad die vroeger belangrijk was voor de karavanen. Vorig jaar heeft mijn man de plaatselijke kapper bezocht en dit jaar heb ik de fotoafdrukken meegenomen. De kapper was druk bezig met een klant toen ik hem de foto's liet zien. Hij bedankte uitvoerig en ging weer aan het werk. We liepen langs de stoffige weg en nog geen 5 minuten na ons kappersbezoek worden we ingehaald door een Marokkaan op een scooter, die ons de pas af snijdt. Nee toch geen bedelpraktijken in deze rustige omgeving is het eerste wat mij te binnenschiet. Maar dan kijk ik in een paar donkere lachende ogen, het is Omar de kapper die ons een souvenir komt brengen!! Een kleine versierde blaasbalg voor houtvuurtjes. Ik heb een brok in mijn keel als ik hem weer terug zie rijden naar zijn winkeltje. Zo arm en toch zo gul voor anderen, wat een volk!
palmentuin
hele mooie rustige camping
hamam bij de camping
hele grote streekmarkt op donderdag
mooie omgeving met veel bezienswaardigheden

kan zomers erg warm worden

8

Categorie: Land

Marokko

agrotewal was hier op 2016-03-01

Een verrassing zo zou ik Moulay Idriss willen noemen. Gelegen op een heuvel met prachtig uitzicht over de omgeving en op een paar kilometer afstand van de ruïnes van Volubilis. Je kunt voor 10 dirham met een taxi naar deze opgravingen gaan en je verwonderen over een oude Romeinse stad midden in Marokko. Moulay Idriss is een bedevaartsoord en dat is goed te merken. Tot 1916 was de stad verboden voor niet-moslims. De plaatselijke bevolking is afstandelijk en het nemen van foto's wordt niet op prijs gesteld. De stad heeft vele kleine straatjes die alleen te voet of met een ezel begaanbaar zijn. Als je zo dapper bent om in de hitte de vele trappen op te gaan wordt je beloond met een prachtig uitzicht. Op het grote plein worden veel attributen aangeboden voor een bezoek aan de moskee. Deze is niet toegankelijk voor niet-moslims. Verder is de verkoop van nougat een bron van inkomsten.
authentieke stad
bijna geen toeristen
Ruines van de Romeinse stad Volubilis vlakbij
heerlijke nougat

moeilijk foto's maken van locals

Nieuwste Columbus-boek is uit! Bestel "50 Onvergetelijke Roadtrips" nu voor € 14,95 in plaats van € 18,95 + gratis verzending.
Nieuwste Columbus-boek is uit! Bestel "50 Onvergetelijke Roadtrips" nu voor € 14,95 in plaats van € 18,95 + gratis verzending.

Praktische informatie


Ook handig om te weten

De hoofdstad van Marokko is Rabat.
Aantal inwoners in Marokko: 32 miljoen.
Oppervlakte van Marokko: 70% van Frankrijk.
De reistijd naar Marokko is 4:00.
Gesproken Talen in Marokko: Arabisch, Berber dialecten en Frans.
Aanvlieghaven(s) van Marokko: Marrakech(RAK), Rabat(RBA), Agadir(AGA), Casablanca(CAS of CMN).