Noordwest Marokko

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mooie film locatie Ait Ben Haddou

Noordwest Marokko,
Marokko


Hoewel enigszins toeristisch (maar wel een leuke ervaring) is het om Ait Ben Haddou te bezoeken. Het ligt niet ver van Ouarzazate (het Hollywood van Marokko) en op een route naar de Sahara. Ait Ben Haddou bestaat uit 2 delen, een nieuw en een oud gedeelte met daartussen de rivier Ouarzazate. Het oude gedeelte is en typisch voorbeeld van Zuid-Marokkaanse architectuur en daarom in 1987 toegevoegd aan de UNESCO wereld erfgoed lijst.

De huizen en straten zijn op een heuvel gebouwd en vormen samen de kashba's. Echt authentiek, je waant je zo terug in de tijd. Daarom is Ait Ben Haddou ook een geliefde film locatie. Ik heb gelezen dat er zelfs nog een paar families in de kashba's wonen maar de meeste wonen aan de overkant van de rivier in het nieuwe gedeelte.

Onze excursie bestond uit een rondleiding door de kasba's en daarna op bezoek bij zo'n familie. Iedereen kreeg een kopje thee en kreeg een demonstratie 'Marokkaanse kleden maken' te zien. Uiteraard kon je een tapijt kopen, betalen kon ook met 'plastic money' (ja wel zelfs bijna in de woestijn) en het kleed mee slepen in het vliegtuig hoeft ook niet want er zou gezorgd worden voor een delivery service. Dat hebben we maar niet gedaan....