Marrakech

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Marrakech image

Chez Ali! Doe het nie!

Marrakech
Marokko
Travelireentje

Chez Ali! Doe het nie!

Chez Ali, doe het nie!

Tijdens onze rondreis door Marokko hadden we de keuze uit diverse optionele excursies, we hebben ze allemaal gedaan. Waaronder de excursie naar Chez Ali.

Volgens de informatie een wervelende paardenshow met typische Marokkaanse folklore en heerlijk eten. Het klonk veel belovend. Een aantal van de groep twijfelden nog maar gingen toch overstag bij het horen van de spectaculaire show met paarden.

In het begin van de avond komen we met de bus het parkeerterrein oprijden, er staan een aantal ruiters op paarden met geweren klaar om ons te verwelkomen. Het ziet er indrukwekkend uit dus ik begin enthousiast te raken.

De entree ziet er mooi uit en op een bovenetage staat een jongeman fluit te spelen. Ik maak er een foto van. De gids vraagt aan mij wil je nog met de bruid op de foto? Ik kijk hem vragend aan? Hij vraagt het op een manier waarop die hoopt dat ik nee zeg. Nou gaan fotografen zelf niet graag op de foto dus ik kan hem geruststellen. Verderop zie ik de “bruid” staan, traditioneel Marokkaans gekleed. Okay ik maak er wel een foto van. Maar nee dat is niet de bedoeling, zij wendt haar gezicht direct af als ik een foto wil maken. Je kan dus wel met de bruid op de foto, die foto kan je dan uiteraard achteraf voor veel geld kopen, nou nee bedankt! We zijn tenslotte Nederlanders ;-)

We lopen verder en zien verschillende groepjes muziek makende mensen staan, de ongeïnteresseerdheid en demotivatie straalt er van af. Tja ik zou het ook niks vinden om elke avond daar zo te staan, maar ja het is toch voor de mensen leuk als je dat iets enthousiaster doet. Okay, ik schiet een paar plaatjes….bijna net zo gemotiveerd

We worden naar onze tent gebracht, waar het eten wordt geserveerd, een Marokkaans culinair hoogstandje zou het moeten zijn. In de tent is het bloedheet, en de airco mag blijkbaar uit besparing niet aan. Mijn ingewanden vieren al een paar dagen een eigen Marokkaans feestje dus ik vlucht snel de hete tent uit en installeer me buiten de tent, waar het een stuk aangenamer is. Het eten wordt in sneltreinvaart opgediend en de culinaire hoogstandjes blijven uit. Het beeld buiten is interessanter als de obers met grote schalen manoeuvreren tussen alle intussen met toeristen uitpuilende bloedhete tenten. Ik zit op mijn gemak wat foto’s te maken van alles wat zich buiten afspeelt, af en toe komen de rokers van de groep buiten even stoom afblazen.

Ik zie de ongemotiveerde mensen van het begin nu per groep alle tenten afgaan, waar ze wat muziek maken en een dansje opvoeren. Met als enige doel het ophalen van geld.

Na het sneltreindiner, waar na een pak Rennies geen overbodige luxe zou zijn, installeren we ons voor de wervelende paardenshow. Het is een grote bak met zand met daaromheen stenen banken. Gelukkig in de frissere buitenlucht. We kiezen met de groep de beste plek en ik zit vooraan met mijn camera en nieuwe 70-200 lens, vol verwachting klopt ons hart.

Het gaat beginnen! De lichten gaan uit, het is pikkedonker, nou dat wordt lekker fotograferen. Daar kan geen ISO tegen op met bewegende beelden die ik verwacht. Het blijft donker en plotseling schrikken we ons rot van een aantal geweerschoten. Van schrik van ik bijna van de bank, wat is dit? In de schemering zien we een groep ruiters aankomen die dan abrupt stoppen en dan de geweerschoten lossen. Bij de tweede keer ben je al iets meer voorbereid. Dit wordt vijf maal

herhaald en ze stoppen elke keer wat verder tot vlak waar we zitten, het zand vliegt om je oren en in je camera als je niet oppast. Is dit alles? Nee, gelukkig komt er nog een buikdanseres die zover in het midden van de arena staat dat je er amper wat van ziet met deze minimale belichting. Aan het eind komen er nog wat mensen op ezels voorbij en een groep zingende mensen.

Totaal gedesillusioneerd verlaten we rond half 12 ’s avonds weer het terrein. Gelukkig hebben we een hele leuke groep en is de hilariteit niet van de lucht. Op de terugweg in de bus wordt er veel om gelachen, de gids houdt wijselijk zijn mond. Een oudere dame heeft ook ezels thuis en wil ook best een rondje rijden om de toeristen te vermaken. Haar vriendin meldt dat zij ook wel even wil schudden, ze heeft zoveel los vel dat zeker een kwartier nog na schudt, zij kan best de buikdanseres evenaren…..goed dit ten slotte om de sfeer na de show weer te geven. We hebben tot tranen toe er om gelachen, goed dat is ook weer iets waard!

Conclusie: zonde van je geld! Dus Chez Ali, ga nie!!!!

Foto's

f79a5.jpg
f79a5.jpg
Travelireentje
f02a6.jpg
f02a6.jpg
Travelireentje
0b6d8.jpg
0b6d8.jpg
Travelireentje