Chefchaouen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mooie straatjes in het blauw

Chefchaouen,
Marokko


Jammer genoeg is het er deze reis niet van gekomen om naar Chefchaouen te gaan. Dat stond gepland voor de terugreis en die hebben we op een andere manier moeten invullen ivm de coronacrisis. Ik zie de laatste dagen veel mooie straatjes uit landen wereldwijd voorbij komen dus toch maar een foto uit de oude doos. Op de foto kun je goed zien hoeveel verschillende kleuren blauw er gebruikt worden op de gevels in het centrum van het stadje.

Fabels en verhalen over het blauw van Chefchaouen..

Een van de meest gehoorde verhalen is dat Chefchaouen in 1471 werd gesticht door berberstammen uit het Rifgebergte. Vanaf 1494 zochten Joodse vluchtelingen uit het Spaanse Granada er onderdak als gevolg van de Spaanse Inquisitie. De huizen werden omstreeks 1930 voorzien van hun kenmerkende kleur blauw, een symbolische kleur binnen het jodendom.

Maar we hebben ook gehoord dat de muren en deuren blauw zijn omdat alle oorspronkelijke bewoners blauwe ogen hadden en blauwe kleding droegen. Wat het ook mag zijn, Chefchaouen is ongewild een magisch plekje geworden. Ondanks dat toeristen de plaats inmiddels ook hebben ontdekt, is het er toch nog rustig.