| 8.0 / 10 (3 reviews)

Van Casablanca naar Rabat

Was hier op 2002-03-25 Gepost op:
Donderdag 21 maart Casablanca

Aankomst op de luchthaven van Casablanca na een goede vlucht met Transavia.Aangezien we met zijn viertjes op een reisbureau werken konden we voor een goedkoop vluchtje mee naar Marokko.Vier vrouwen alleen reizen door Marokko.Aangezien we maar 4 dagen hadden om te reizen hadden we een strak schema gepland.En alles verliep volgens plan.
Eindelijk ,na een lange wachttijd bij de douane ,stonden we buiten de luchthaven bij de auto die ons door Marokko zou rijden.Het was ondertussen al bijna halftwaalf s"avonds.Na alles te hebben besproken met de autoverhuuder op naar ons hotel in Casablanca,hotel Suisse,aan de boulevard .Die hadden we die dag ervoor gereserveerd via OAD.
Denk je aan te komen in een warm land,rijden we midden in de nacht over de snelweg in de mist!!!!!Met een plattegrond waar straatnamen op staan maar als je in de desbetreffende straat rijdt je nergens een bordje kunt vinden waarop die naam staat,vonden we ons een weg door donker en mistig Casablanca.Niets herkenbaars natuurlijk behalve de kustlijn,dus we zaten in de goede richting.Uiteindelijk vonden we na een lange tijd en gepuzzel ons hotel.
Het was een lange start van een bijzondere reis.

Vrijdag 22 maart Casablanca -Rabat

Casablanca,een stad met 4 miljoen inwoners en bekend van de film met Bogart en Bergman.
Tegenwoordig is er van de flair van de film in ieder geval niets meer te bespeuren.Het is een moderne industriestad en is eigenlijk alleen een bezoek waard vanwege de grote moskee,zo lezen we in het ANWB boekje van Marokko.Dus dat doen we dan ook.Vier vrouwen in de ochtendspits van Casablanca.Op een driebaans weg waar je gewend bent om met drie auto's te staan is het hier heel normaal om 5 rijden dik te staan.Het is even wennen,normaal zou je in een bus of een taxi zitten en let je er niet zo op,maar na verloop van tijd doe je gewoon zelf ook mee.Na veel getoeter en geduw baanden we ons een weg naar de Moskee Hassan II.Een moskee van 200 x 100 m.Alle bekende kunstenaars en ambachtslieden van Marokko hebben hier aan meegewerkt en het is ook een indrukwekkend gebouw.Het was nog steeds een beetje mistig dus het gebouw had tussen de lage mistwolken in een mysterieuze uitstraling.
10.000 m2 mozaïekvloer,67.000 m2 stucwerk en 53.000 m2 bewerkte en beschilderde houten plafonds keken ons tegemoet vanuit de immens grote gebedsruimte.Deze ruimte biedt plaats aan 25.000 gelovigen en op het voorplein kunnen er nog eens 80.000 mensen het gebed bijwonen.En als niet-moslim mag je de moskee betreden.Er zijn rondleidingen van zaterdag tot donderdag.
Vanuit de moskee reden we nog door de industrieterreinen van Casa en vonden we de snelweg naar Rabat,de hoofdstad van Marokko.We hadden al gelezen en gehoord dat de wegen tussen de grote steden goed onderhouden waren en dat konden we alleen maar beamen.
Na anderhalf uur reden we Rabat binnen.Brede avenues en luisterrijke gebouwen bepalen het beeld van de hoofdstad.Het is een statige stad en zo voelde dat ook.
We vonden makkelijk ons hotel Balima,een hotel middenin de stad met een mooi uitzicht op de stad en een leuk terras waar het erg gezellig is.Overnachten in Marokko kan voor ongeveer 20 euro pp. En dat in *** en **** sterren hotels met ontbijt.
Na een wandeling,een stevige lunch en een busritje tussen de locals bezochten we aan de rand van de stad de Hassan-toren.Wat ooit een moskee was rest nu alleen nog een woud van zuilen en de nooit voltooide toren,die vreemd uitsteekt boven de rest.Je kan nog steeds zien hoe mooi en indrukwekkend het gebouw geweest moest zijn.En het ligt prachtig gelegen boven de zee.Naast deze plek ligt de sarcofaag van Mohammed V en Hassan II in het mausoleum.Vanaf een galerij kijk je zo op beide sarcofagen met veel traditioneel kunsthandwerk en moderne architectuur.
Na dit toeristische gedeelte van Rabat moesten we natuurlijk de oude medina (oude binnenstad) bezoeken.Weer dat sfeertje voelen waar de locals druk bezig zijn met de handelingen van alledaags.Al struinend tussen de spelende kinderen en de kooplieden ruik je de kruiden,zie je kippen in een klein hokje wachtend om uitgekozen te worden voor de slachting, het rode vlees gewogen op de weegschalen en de nougat,niet afgedekt door plastic, waardoor wespen er gretig aan zitten te zuigen.En al dat geschreeuw en gehande; een wereld van verschil.

Wil jij graag je reisfotografie naar een hoger niveau tillen? Bestel hier de Columbus Travel Reisfotografiespecial voor maar € 7,50
Wil jij graag je reisfotografie naar een hoger niveau tillen? Bestel hier de Columbus Travel Reisfotografiespecial voor maar € 7,50
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.