Marokko

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Marokko image

Marokko

Marokko
Afrika
JulieFaniel1

Tips en tricks

Hoi Iedereen!

Hierbij enkele tips en tricks om je klaar te stomen voor Marokko

Voor vertrek

Klimaat

Marokko is een land dat je het hele jaar door kan bezoeken. Maar vergeet niet dat het in de zomer heel heet kan worden in de grote steden en het Zuiden. Soms zelfs té warm om iets te doen. Moest je toch rond deze periode gaan, bezoek dan de kustlijn of de bergen. Het weer is er aangenaam. De ideale reisperiode is April-Mei, dan is het weer zeer aangenaam. Tijdens de winter is het er goed tijdens de dag maar ik raad je aan om toch warme kleren mee te nemen. De temperatuur daalt s'avonds, zeker in de woestijn en bergen.

Visum

Je hebt een paspoort nodig om Marokko binnen te kunnen. Vergeet zeker niet om de vervaldatum te checken. Je papoort moet nog 3 maanden na vertrek geldig zijn.

Medicatie

Veel reizigers hebben last van onprettigheden, zoals diaree. Vergeet dus zeker niet medicatie mee te nemen om dit te vermijden. Moest je dat toch vergeten zijn, dan kan je daar altijd naar de apotheek. Maar het is altijd beter om je eigen medicatie mee te nemen.

Kleding

Zoals ik al eerder vermelde, kan het erg warm worden in Marokko. Dus kleedjes, shorts, rokjes en t-shirts (lichte kleren) zijn goed om mee te nemen. Maar vergeet niet dat je te maken hebt met een andere cultuur. Teveel naakt of te korte rokjes worden niet geapprecieerd. Neem daarom geen te uitdagende kleren mee en een sjaal dat je over je schouders kan leggen.


Munteenheid

De munteenheid in Marokko is de Dirham. 1 Dirham is ongeveer 0,093 euro.

Je zal zien dat Marokko niet zo duur is. Er zijn genoeg geldautomaten in de grote steden. Tip: wanneer je voor een langere tijd naar kleinere steden gaat, is het aan te raden om genoeg cash op zak te hebben. Hier is het moeilijker om een geldautomaat te vinden.

Aankomst in Marokko

Eten en drinken

Tip: Drink zeker géén water van de kraan!! Je kan overal flessen vers water kopen.

Iedereen weet dat Marokko gekend staat voor zijn heerlijke keuken. Tajines, couscous, verse groenten en hun heerlijke munt thee. Er zijn veel restaurants waar je heen kunt en niet alleen Marokkaanse keuken, maar internationaal. Ze zijn gewend om een fooi te krijgen, vergeet dat dus niet :) Ben je in Marrakech, dan raad ik je zeker aan om eens naar de kraampjes te gaan op het Jemaa El Fna plein. Het is al een avontuur op zich! Ze zullen je allemaal van harte welkom heten aan hun kraampje. Het is er erg goedkoop en lekker.

Alcohol

Het is afgeraden als Moslim om alcohol te drinken. Daarom is het moeilijk om er te vinden in Marokko. Natuurlijk zijn er hotels die een licentie hebben en die het mogen verkopen. Vergeet niet dat dit duur kan zijn.

"Faux guides"

In Marokko heb je vaak te maken met "faux guides". Daar moet je zeker voor oppassen. Het zijn gewoon mensen die naar je toe komen op straat. Hun enige bedoeling is om je naar de winkeltjes te lokken waar ze commissie krijgen. Wil je een gids? Vraag het in je hotel. Het kan natuurlijk ook nooit kwaad om rondgeleid te worden door een local. Verwacht aan het einde wel dat ze een fooi willen.

Foto's trekken

Het is natuurlijk een prachtig land met verscheidene landschappen, mooie gebouwen en mensen. Ik weet uit ervaring dat je alles gaat willen trekken. Maar pas hier mee op. Niet iedereen heeft het graag om gefotografeerd te worden. Tip: wil je toch een foto maken? Vraag het eerst. Er zullen ook mensen zijn die achteraf geld gaan vragen.

Bedelaars en bedelende kinderen

Tijdens je reis zal je te maken hebben met bedelaars en bedelende kinderen die pennen of snoep willen. Het kan nooit geen kwaad om een paar Dirham te geven aan een bedelaar. Maar ik weet uit ervaring dat iets aan hen geven, geen goed idee is. Want hoe meer je geeft, hoe meer ze willen.

Terugreis

Souvenirs

Iedereen houdt van souvenirs. En hier zal je zeker niet met lege handen naar huis gaan. Er zijn zoveel leuke hebbedingetjes dat je zal willen kopen. Hier enkele voorbeelden:

Tapijten, lampen, juwelen, babouchen, djelabas, ...

Tip: Vergeet niet af te dingen! Het is een spel voor hen. Als je dat niet doet, zal je waarschijnlijk 5 x de prijs mogen betalen. Wees dus niet bang want ze doen het ook onder elkaar. Start met de helft en moest hij echt niet willen afgeven, vertrek dan. Ze zullen je sowieso terug roepen en dan heb je je souvenir aan de juiste prijs.

Algemeen

Toon een beetje respect in interesse voor de cultuur. Het is altijd interessant om iets nieuws te leren. Vergeet niet dat hun tradities anders zijn als de onze. Je zal je een beetje moeten aanpassen in bepaalde omstandigheden. Zo zal je waardering krijgen. Doe niets dat je thuis ook niet zou doen. Wees open met mensen. Marokkanen zijn heel open en vriendelijk. Ze zullen je altijd willen helpen omdat het voor hen belangrijk is dat jij het naar je zin hebt en dat je terug komt.



Wanneer je een auto wil huren voor je roadtrip, zeg ik op voorhand pas op! Check je auto altijd vooralleer je vertrekt en kijk na of alles in de auto ligt (gevarendriehoek, brandblusapparaat) Er is onderweg veel controle. Wees ook voorbereid op een spannende rit. Ze rijden er namelijk met 3 naast elkaar en letten niet echt op de verkeersregels. Het kan dus spannend zijn! Pas ook op met je snelheid, want ze flitsen overal!

Om te eindigen vind je hieronder enkele uitdrukkingen die je zal gebruiken gedurende je verblijf in Marokko.

Salam aleikum : Hallo
Labass: Hoe gaat het?
Chokran: Dank u
Inshallah: Als God het wilt
Na’am: Ja
La: Nee
Bslama: Dag

Ik denk dat je nu klaar bent voor je reis!