West Madagaskar foto's & tips

'206878' door leonvanmaenen '206878' door leonvanmaenen

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

In de spits van Ifaty

leonvanmaenen

Aan het eind van de werkdag is het aan het strand van Ifaty een drukte van belang. Voor de verkoopbranche zit het erop en alle sales representatives wandelen met hun niet verkochte gadgets langs de Straat van Mozambique naar huis. Geen nood voor het potentiële omzetverlies. Morgen is er een nieuwe dag. Dan gaan ze met zijn allen weer het hardselling traject in.

'446780' door antwan '446780' door antwan

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Tussen de Baobab's

antwan

Het westen van Madagaskar, en dan vooral de omgeving van Morondava, staat bekend om zijn Baobab's. Duizenden baobab's staan er overal verspreid in het landschap en in de dorpjes. Prachtig om een paar foto's te maken als tijdens de late namiddag de kinderen ook even nog komen kijken naar deze vreemde blanke man met zijn camera.

'552605' door Lyske1980 '552605' door Lyske1980

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Belo-sur-Mer

Lyske1980

Na een vermoeiende boottocht kwam ik na drie dagen eindelijk aan op de gewenste bestemming: Belo-Sur-Mer. Dit kleine kustplaatsje is leuk om te bezoeken: het water is er heerlijk helder blauw (er zwemmen wordt echter niet aangeraden: de bevolking doet hier haar behoefte :-)) en je vindt er authentieke houten/rieten huisjes en vissersboten. De mensen vond ik er ook heel vriendelijk.

'552396' door Lyske1980 '552396' door Lyske1980

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

De alien in de tent..

Lyske1980

Vanuit Morandava kun je een boottochtje maken naar Belo-Sur-Mer, een kustplaatsje waarvan ik had gehoord dat dit erg mooi was. De tocht was een hel; ik werd door mijn 'gids' niet zo fijn behandeld en de rit met de zeilboot op de wilde zee duurde i.p.v. de beloofde zes uurtjes maar liefst drie dagen!!! Ik heb me nog nooit zo ellendig en smerig gevoeld tijdens de twee nachten dat we noodgedwongen moesten overnachten in een vissersdorpje (zonder stromend water en electriciteit uiteraard). Het feit dat mijn tentje op de 'plaatselijke wc' stond maakte het er niet leuker op. Ik weet de naam van het dorpje niet meer, maar ik was duidelijk de allereerste 'buitenlander' die de lokale kinderen zagen. Volgens mij hadden ze ook nog nooit van hun leven een tent gezien! Ondanks dat dit uitje een vreselijke ervaring was, heb ik wel deze leuke foto kunnen maken van de kids die maar naar mij in mijn tent bleven staren alsof ik van een andere planeet kwam. En op de terugweg naar Morondava heb ik maar extra geld uitgegeven voor een motorbootje dat er gelukkig maar drie uur over deed :-).

'491598' door afrika '491598' door afrika

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Onderweg.....

afrika

Onderweg van Tulear naar Magily, om aan de Indische Oceaan een paar dagen te relaxen kwamen we deze bus tegen. Ook weer helemaal volgeladen met mensen en bagage, zoals zoveel vervoer in Afrika.

'270480' door whelder '270480' door whelder

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Prachtlicht

whelder

De Avenue des Baobabs is een toeristische trekpleister in de buurt van Morondava in het westen van Madagaskar. Vooral bij zonsondergang zijn er meer toeristen dan baobabs. Gelukkig stoppen de meesten maar kort omdat de chauffeurs er niet zo van houden om in het donker door Morondava te rijden (en daar is wat voor te zeggen). Gelukkig namen wij wat meer tijd en dan lukt het wel om prachtige foto's te schieten van de baobabs want mooi zijn ze wel.

'173091' door leonvanmaenen '173091' door leonvanmaenen

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Hulpverleners - Ifaty

leonvanmaenen

Aan het strand van Ifaty zijn veel verkopers actief. Terwijl de moeders hun spullen proberen te verkopen, spelen de kinderen aan zee. Aan het eind van de dag op weg naar huis helpen zij hun moeder de tassen vol niet-verkochte kleding, kettingen en souvenirs te dragen.

'417031' door chateau '417031' door chateau

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Baobab versus mens.

chateau

Baobab of apenbroodboom (Adansonia) is een geslacht van acht soorten dikstammige bomen uit droge, warme gebieden. Zes soorten stammen uit Madagaskar, één soort uit het vaste land van Afrika en één soort uit Australië. De wetenschappelijke naam van het geslacht is ontleend aan de Franse natuuronderzoeker Michel Adanson.Deze bomen kunnen tot 25 meter hoog worden en een stamomtrek bereiken van 34 meter. Bij het zien van iedere baobab kregen we een wow-gevoel. Wat een machtige bomen zijn het toch!!!

'457429' door chateau '457429' door chateau

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Zoutbergjes.

chateau

Nadat we de hele ochtend gehobbeld hadden op een weg die eigenlijk het predikaat weg helemaal niet verdiende, het was soms gewoon zoeken waar de weg liep, kwamen we aan in Belo sur Mer aan de kust. Hier wordt het zout losgekrabd van de zoutvloer, waarna het in de zon te drogen wordt gelegd in kleine bergjes. .

'484355' door pensionado '484355' door pensionado

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Tropische...kleurenpr

pensionado

Als afsluiting van een rondreis over Madagaskar kan ik een verblijf op het eiland Nosy Be van harte aanbevelen. De naam betekent in het Malagasy "Groot Eiland" en dat is het ook. De hoofdplaats Hell-Ville heeft een dubieuze reputatie en is vrij toeristisch. Maar zodra je naar de prachtige stranden in het noorden gaat, ben je ver weg van de drukte. Wij hadden een ruime bungalow meteen aan het strand en konden zo elke avond van een schitterende zonsondergang genieten. Het strand hadden we steeds voor ons alleen.

'391950' door mvermin '391950' door mvermin

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

's morgens vroeg bij.

mvermin

's Morgens heel vroeg met de auto naar National Park Tsingy de Bemaraha, kwamen we deze vrouw tegen in het stof. Iedereen is vroeg op en draagt al wat op het hoofd.

'513066' door travelbag '513066' door travelbag

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

In beeld

travelbag

Ik had totaal geen beeld van Madagaskar voordat ik er was geweest. Het is een schitterend eiland met veel natuur en diersoorten die alleen daar leven. Neem alleen al de verschillende soorten lemuren. De dieren die je daar ook zeker tegen zult komen zijn de vele kameleon soorten. In alle maten.

'501355' door sidonius '501355' door sidonius

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Zeil van lapjes

sidonius

Op het strand van Ifaty is de hele dag door van alles te beleven. "s Morgens vroeg varen de vissersbootjes uit, tussen de middag komen ze weer terug, en in de loop van de middag wordt er van alles verhandeld en worden de boten weer klaargemaakt voor de volgende dag. De boten zijn uitgeholde boomstammen die op het strand worden gemaakt, de zeilen gemaakt van aan elkaar genaaide lapjes. Ongelooflijk dat je hiermee je brood kunt verdienen, en een vetpot is het zeker niet.

'553411' door whelder '553411' door whelder

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Werkvrouw, marktvrouw

whelder

Handwerkvrouw, Marktvrouw, Huisvrouw. Veel vrouwen moeten heel wat taken combineren om hun gezinnen draaiende te houden. Knap als je dan nog kunt lachen zoals deze vrouw. Aan mannen en vrouwen de taak om op vrouwendag te bedenken hoe we hun hun taken wat kunnen verlichten.

'115833' door Bowral '115833' door Bowral

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Mooi zijn

Bowral

Gezien in de omgeving van Ifaty aan de westkust van Madagaskar. Haar hoofddoekje kleurt mooi bij het gezicht. Met het maskertje beogen de vrouwen een mooiere (lees blanke) huid te krijgen ...

'488793' door harfra '488793' door harfra

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Kleurrijke kerel

harfra

We gingen in het dorp nog even informeren welke route we door de rivier konden rijden om veilig de overkant te bereiken en niet in diepe gaten terecht te komen. Bij een marktkraampje aan de oever van deze rivier zagen we deze jongen met een héél fel gekleurd kleed om zich heengeslagen. In deze streek versieren zelfs de jongens zich kleurrijk. Ook gekleurde haarkammen in hun kroeshaar waren erg hip! Deze jongen vond in ieder geval onze poging om de overkant van de rivier te bereiken wel stoer.

'366047' door sidonius '366047' door sidonius

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Vissers komen binnen

sidonius

Vissers komen aan het eind van de ochtend binnen met hun vangst. Deze foto is gemaakt aan de zuidwest kust, in Ifaty. Aan deze kant van Madagascar is het zeewater betrekkelijk rustig en kan er goed gevist worden met de kleine bootjes die gemaakt zijn van uitgeholde boomstam. De zeilen worden in elkaar geknutseld van lappen stof of plastic.De visvangst is mager: een emmer vis op een hele ochtend varen. De binnenkomst van de vissers en hun zeilboten levert prachtige plaatjes op en het is een belevenis dit mee te maken. Een drukte van belang. Ook de vrouwen zijn aanwezig om de vis aan te nemen, schoon te maken en te verhandelen.

'416110' door whelder '416110' door whelder

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Droomplek

whelder

De Avenue des Baobabs is ondanks dat er vaak medetoeristen zijn een droomplek die niet mag ontbreken bij dit maandthema. Hoewel er al veel foto's van deze plek op RR staan (onder andere van mij) blijven die enorme baobabs enorm indruk maken, zeker als de zon laag staat.

'380783' door albertensandra '380783' door albertensandra

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

HONGER!!!!!

albertensandra

Locatie: Mantadia NP Madagascar In dit kleine parkje kan je een makkelijke wandeling doen en toch nog genoeg zien en horen. Amper onderweg zagen we dit vogelnestje. Als je een klein tikje tegen de tak aangaf kwamen de kopjes omhoog en gingen de snaveltjes open in afwachting van een lekker hapje. Helaas kon ik ze daar niet in voorzien. Voor de mensen die zich zorgen maken of ik tegen het takje aan bleef tikken, maak je maar niet ongerust hoor…… ;-)

'370531' door Esthers '370531' door Esthers

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Madagascar Fossa

Esthers

Deze fossa (fretkat) komt in het Kirindy forest voor, wat ligt op de route van Morondava naar Tsingy de Bemaraha. Hij ziet er dreigend uit. We hebben er die dag 3 gezien, ze jagen op de lemuren die in de bomen zitten en kunnen dus ook hoog de bomen in klimmen. Ga daarom ook niet tussen de fossa en zijn mogelijke prooi staan, want dan ben je zelf de pineut. Dit is al meerdere toeristen overkomen dat ze aangevallen werden bij het spotten van deze beesten.

'489350' door chateau '489350' door chateau

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Reigerkolonie in...ba

chateau

De rivier de Tsiribihina staat bekend om haar uitbundige flora en fauna langs de oevers. In een eenzame baobab langs deze rivier troffen we een kolonie reigers aan. De reigers waren druk bezig met de nestbouw.

'506272' door pkoelewijn '506272' door pkoelewijn

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

De eerste baobabs

pkoelewijn

We gingen in het pikkedonker vanuit ons hotel naar de beroemde Avenue des Baobabs. Om kwart voor zeven zagen we deze twee baobabs. Voor ons de eerste twee Andansonia Grandidieri. De zon was nog niet op. Wat een prachtig gezicht. Het was nog 10 minuten naar de Avenue...Dit type baobab wordt bedreigd met uitsterven. Men weet niet hoe de zaden vruchtbaar kunnen worden gemaakt....

'81951' door jeannette '81951' door jeannette

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Vrolijk meisje

jeannette

voor haar huis.

'566855' door corriedewinter '566855' door corriedewinter

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Mooi zijn op...Madaga

corriedewinter

In 2003 maakten wij een eerste rondreis op Madagaskar, waar we veel aardige mensen ontmoetten, waaronder mijn vriendje Onja (toen 12 jaar), die zelfgemaakte kaarten verkocht om met de opbrengst schoolbenodigdheden te kopen. Het contact is gebleven en Onja is nu een man van 26 die als gediplomeerd gids voor zichzelf en zijn familie kan zorgen.Met hem hebben we opnieuw een rondreis in het midden en zuiden van Madagaskar gemaakt, langs bekende en minder bekende plekjes. Deze dame ontmoetten we op het strand bij Ifaty. Ze draagt een gezichtsmasker, een papje gemaakt van het zachte hout van de masonjoany boom. Het masker beschermt tegen de zon, zodat de huid zo licht mogelijk blijft. Ze kijkt met een schuin oog naar Onja; het schijnt wel heel bijzonder te zijn dat wij bevriend zijn met een Malagasy.