Ile Sainte Marie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Whale watching op een verantwoorde manier

Ile Sainte Marie,
Madagaskar


Als je na een intensieve reis door Madagaskar nog even lekker wil relaxen, dan is het eiland Ile Sainte-Marie een perfecte uitvalsbasis. Het eiland ligt aan de oostkust van Madagaskar en is vanuit Soanierana met relatief kleine bootjes bereikbaar. Voor de wat minder avontuurlijke reizigers is het eiland ook per vliegtuig te bereiken.
Vanaf half juli tot eind september komen de bultrugwalvissen ieder jaar in grote getalen naar de wateren rondom dit eiland terug. Het zijn veelal dezelfde bultruggen die ieder jaar weer gespot worden.
Een Franse organisatie, genaamd [url="http://cetamada.com/?lang=en" target="_blank"]Ceta Mada[/url], doet al jaren onderzoek naar de bultruggen en heeft een kantoortje op het terrein van de [url="http://www.princesse-bora.com/" target="_blank"]Bora Lodge[/url]. De onderzoekers varen vanuit hier dagelijks uit om alle “patronen” van de staarten van de bultruggen vast te leggen in een database waaruit blijkt dat jaarlijks dezelfde dieren terugkeren. Deze organisatie ziet er op toe dat de walvissen alleen volgens de vastgelegde regels worden benaderd.
De avond voordat je deelneemt aan de trip, wordt je uitgenodigd voor een briefing waarin uitleg gegeven wordt over de bultruggen en over de regels waaraan je je moet houden. Het is dus niet alléén spectaculair, maar ook leerzaam.
Wij hadden zelfs het geluk dat we aan het einde van de dag bij zonsondergang verrast werden door een bultrug met haar kalf, dat op nog geen 50 meter vanaf het strand aan onze bungalow voorbij gezwommen kwam.