Sao Vicente

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een beetje politiek

Sao Vicente,
Kaapverdië


Toen ik naar Kaapverdië ging wist nauwelijks iets over de geschiedenis en de politieke situatie daar.
Op deze foto (die ik in Mindelo maakte) zie je het partijkantoor van de PAICV. Deze partij speelde een heel belangrijke rol in de strijd naar onafhankelijkheid van Portugal.

Op de muur zie je het portret van Amílcar Lopes Cabral (1924 - 1973). Hij werd geboren in Portugees-Guinea (nu Guinee-Bissau) als zoon van Kaapverdische ouders. Cabral was een Afrikaanse landbouwkundig ingenieur, schrijver en politicus. Hij werkte mee aan de oprichting van de socialistische PAIGC (Partido Africano da Independência da Guiné e Cabo Verde) ofwel de Afrikaanse Partij voor de Onafhankelijkheid van Guinea en Kaapverdië. De Portugese geheime politie liet hem in 1973 om het leven brengen. Daardoor heeft hij de onafhankelijkheid van beide landen niet mogen meemaken.

Tot 1980 streefde de partij naar een unie tussen Guinee-Bissau en Kaapverdië. Daarna wijzigde de Kaapverdische tak van de PAIGC haar naam in de Partido Africano da Independência de Cabo Verde (PAICV). Intussen is Kaapverdië een meerpartijen-democratie geworden. De huidige president, Fonseca, is geen lid van de PAICV.
(Met dank aan Wikipedia voor de achtergrondinformatie.)