Fogo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dramatische lavagolven op Fogo

Fogo,
Kaapverdië


Al eerder schreef ik dat we erg onder de indruk waren van gevolgen van de uitbarsting van de Pico Novo in 2014.
We maakten een prachtige wandeling en dan sta je opeens bij deze versteende lavagolven. In de verte steekt nog net een dak boven de massa uit: daar is de stroom gestopt bij een hotel, waar deze uiteindelijk in de wc’s tot stilstand kwam.

Hierbij een verslag van een ooggetuige op Brava, een klein eiland ten westen van Fogo, waarnaar de bewoners van de twee verwoeste dorpjes geëvacueerd zijn.
Afgelopen zondag is de vulkaan Pico op Fogo uitgebarsten. Op Brava hebben we niets gehoord of gevoeld maar des te meer hebben we kunnen zien vanuit de verte. Vanuit Praia heeft de regering onmiddellijk ingegrepen en opdracht gegeven tot evacutie in het bedreigde stukje rond de vulkaan. Er liggen 2 kleine dorpjes in de krater: Portela en Cha das Caldeiras. De mensen wilden niet allemaal vertrekken maar er is geprobeerd om de achterblijvers te dwingen om te vertrekken vanwege het gevaar. Niet alleen vanwege de eventuele lavastroom die alles meesleurt en kokend heet is maar ook vanwege de vrijkomende gassen en dampen die dan ontstaan. Het leek erop dat alles s’middags weer rustig werd en afnam tot het weer begon toe te nemen. Was maandag iedereen weer rustig geworden vanwege de verbeterde situatie werd dit al rap onderbroken. Opnieuw was de activiteit toegenomen. Op de hoofdtoegangsweg naar de vulkaan is er vanaf de top van de vulkaan lava op een gedeelte van deze weg gekomen.
Er bleken 2 lavastromen te zijn, een kleine en een grote stroom.Uiteraard hebben ze ook de hoofdtoegangsweg afgesloten voor een ieder. Vanaf de andere kant van de top zijn er ook wat paadjes en weggetjes die naar de top lopen, daar was overigens niets mee aan de hand. Kortom: geen menselijk leed,niemand gewond etc gelukkig. Wel materiele schade, o.a. een stukje van het Park Nationaal. Vanwege de vulkaanas die als regen is neergedaald is mogelijk een wijnoogst aangetast, maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Ook op Brava hebben wij een enorme asregen over ons heen gekregen. We zullen hopen dat het nu rustig blijft en dat de vulkaan inderdaad is uitgebrand en gesmeuld en gaat slapen voor vele jaren.