Noord Ghana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sirigu - Autentiek dorp, kunst en accommodatie

Noord Ghana,
Ghana


Sirigu ligt hlemaal in het noorden van Ghana op de grens met Burkina Faso. Het ligt ongeveer 20 kilometer ten noorden van de enige grote plaats in de omgeving Boltatonga.
Naast Sirigu vind je in deze omgeving ook:
- de plaats Paga met het krokodillenmeer (met voeren van de krokodileln) en een slavenkamp
- markten in alle plaatsen voor zowel voedsel, kunst als handnijverheid (potten, manden, ed)
- De Tonga Hills ten zuiden van Boltatonga. Een prachtig rotsachtig/ heuvelachtig gebied met de Talensi Nabdam stam
- In de periode november - maart zijn er verschillende festivals in de regio (helaas gemist)

Het kleine plaatsje Sirigu is echter een aanrader om te bezoeken. In deze plaats is met hulp uit Europa een initiatief opgezet door en voor de plaatselijke vrouwen. Dit initiatief heeft tot doel de positie van de vrouw te verbeteren, de traditionele kunst te behouden ne het toerisme te stimuleren. Dit initiatief heet SWOPA (Sirigu Womens Organisation for Pottery and Art). Naast het pottenbakken bestaat de kunst uit mandenmakerij/ vlechtwerk en schilderen. De schilderingen betreffen oude beeltenissen op wandkleden en op muren.
De SWOPA heeft:
- een bezoekerscentrum met een kunstgalerie
- verzorgt workshops voor traditionele pottenbakkerij en schilderingen
- een guesthouse/ hotel met restaurant

Daarnaast is het heel leuk om een wandeling in het dorp te maken. We kregen een heel aardige jongemaan met ons mee vanuit het guesthouse. Hij kende iedereen en andersom en was zeer vriendelijk en hulpvaardig. Hij kon informatie geven op al onze vragen over gebouwen en tradities.
De huizen in Sirigu zijn nog veelal traditioneel gebouwd en beschilderd. Je komt er ook allerlei voodoouitingen tegen. De mensen zijn zeer vriendelijk en fotograferen is geen enkel probleem.

Wij hebben in het guesthouse geslapen en daar ook gegeten. Het is niet luxe, maar wel schoon en het eten was heel lekker. De kamers hebben een klamboe en worden niet echt warm. In de hele warme tijd kan je op het dak slapen. In december was dat niet nodig. Elektra is aanwezig, de douche en het westerse toilet hebben geen stromend water. Dat is handbediening vanuit een hele grote ton schoon water. Dit gebrek aan luxe werd ruimschoots gecompenseerd door de vriendelijkheid en service van de mensen van het guesthouse. En het kost allemaal geen .....

De SWOPA heeft een emailadres en website, namelijk:
siriguart@yahoo.com
www.swopa.org