Kololi Beach

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tokkie

Kololi Beach,
Gambia


Aankomende september gaan Eefje en ik naar Zuid-Afrika. We zullen er meerdere dagen in het Krugerpark vertoeven. Ik ben dol op dieren spotten, waarbij naar de katachtigen mijn allergrootste interesse uit gaan. (Roof-)vogels vind ik ook machtig!

Jaren geleden waren Eefje en ik in Kenia. We zagen heul, heul veul dieren, helaas geen luipaard, maar ook geen neushoornvogel. Ik vind de neushoornvogel toch wel de meest interessante vogel. Helaas hebben we 'em destijds niet gespot.

Ruim twee jaar terug waren Eefje en ik in Sri Lanka... we gingen op safari in Yala National Parc. Dit betekende een hernieuwde poging om een neushoornvogel te gaan spotten. Onze gids was op de hoogte van mijn interesse en wist waar ze zouden kunnen zitten. En ja, hij spotte er eentje. Dolblij! Ik probeerde 'em vast te gaan leggen. Dit lukte, maar omdat 'ie zo verscholen zat, zijn de opnames niet geweldig. Who cares... ik had er eentje gezien.

Afgelopen december waren Eefje en ik voor een zonvakantie in Gambia. En wat zie ik... een neushoornvogel. Ik haalde snel mijn cameraatje en schoot mijn plaatjes. Zo totaal onverwacht en zo goed te fotograferen.

De roodsnaveltok behoort tot de familie van neushoornvogels. De soorten uit dit geslacht komen uitsluitend in Afrika voor. De roodsnaveltok is 43 tot 46 cm lang. Deze tok is van boven bruinachtig zwart en de kop en de hals zijn bijna wit, waarbij opvalt dat het wit van de hals als een witte streep doorloopt tot op de rug. De staart lijkt van onder wit, maar de middelste staartpennen zijn zwart. De snavel is dofrood gekleurd, naar beneden gebogen en (voor een neushoornvogel) vrij smal. De ondersnavel wordt bij de basis donkerder tot zwart. De nominaat heeft rond het oog en op de keel een geel tot roze gekleurd stuk naakte huid.
Hij heeft zijn naam te danken aan zijn roep, die klinkt als 'tok-tok'. Roodsnaveltokken kunnen uitstekend vliegen, maar vertoeven veel op de grond, waar ze hun kostje bij elkaar scharrelen. Ze eten grote insecten, zoals kevers en sprinkhanen, maar ontpoppen zich soms ook als nestrovers. (bron: Wikipedia)