Injerra bakken
Oromiya,
Ethiopië
In de buurt van het Langanomeer maken we een wandeling over het platteland, een groen, haast tropisch gebied. Af en toe komen we een dorp tegen en bij één van de erfjes mogen we een kijkje nemen. Bij het huis op het erf zien we rook en waar rook is, is vuur. Houtvuur in dit geval. We hebben geluk want op de ‘veranda’ is de vrouw des huizes net bezig om injerra te bakken, de grote, grauwkleurige pannenkoek, die de basis is van iedere Ethiopische maaltijd.
Het hoofdbestanddeel van injerra is teff, een graansoort die veel in Ethiopië wordt verbouwd. Het teff-meel wordt vermengd met gist en water en een aantal dagen weggezet om te gisten, hierbij ontstaat de typische zure smaak. Van het beslag worden pannenkoeken gebakken, dit gebeurt boven een vuurtje op een platte schaal van klei, die hier is afgedekt met een grote deksel.
Meestal wordt er een hele voorraad tegelijk gebakken want ook zonder koelkast blijft injerra voor langere tijd goed.