Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bijzondere avond in een Hamer dorp

Omovallei,
Ethiopië


Een kudde schapen keert terug naar hun nachtverblijf, na een lange dag grazen op de droge Ethiopische vlaktes. De zanderige grond verandert in een stofwolk. Het land heeft door de lange droogte eigenlijk weinig eetbaars meer te bieden.

We zijn te gast in een dorp van de Hamer stam, een van de bijzondere stammen in de Omo vallei in Ethiopie. We zijn uitgenodigd door het stamhoofd om te blijven slapen. Onder de sterrenhemel drinken we koffie uit leren kommen, die nog naar geit smaken.

De Omo vallei was eigenlijk niet een van mijn favoriete bestemmingen in Ethiopie, ondanks dat het een heel bijzondere ervaring is om je tussen al die stammen te begeven. Het is namelijk bijna onmogelijk om nog een 'echte' ervaring te hebben, zonder dat de stamleden poseren voor een foto, en uiteraard hun hand ophouden. Het voelt alsof het toerisme hier volledig is doorgeslagen wat haaks staat op de bijzondere, traditionele manier waarop de stammen nog leven.

Het kan echter nog wel. We kwamen in een dorp een Engels sprekende Ethiopier tegen, waarmee we aan de praat raakte. Hij nam ons mee ver weg van de veel bezochte stammen en dorpen, en zo eindigde we hier... onder de sterren, omringd door prachtige mensen!