Mursi stam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mursi dame met kind

Mursi stam,
Ethiopië


Vanuit Jinka is het 2 1/2 uur rijden naar de Mursi. Het grootste gedeelte is op een onverharde weg en na een uur ben ik het gehobbel al zat.
De kinderen komen ons tegemoet met geitjes en zelfs een jonge hond in de armen en smeken bijna om een foto. Die foto's kan ik hier niet laten zien want de kinderen zijn naakt.
De Mursi behoren tot de meest beroemde stammen in dit gebied. Ze noemen zichzelf Mun. De vrouwen dragen schotels door de onderlip als versiering. Als ze 15/16 jaar oud zijn wordt er een sneetje in de onderlip aangebracht, waar ze een stokje doorheen steken. Door de jaren heen wordt er steeds een grotere schotel geplaatst.
De grootte van de lipschotel bepaalt de bruidsschat. De toekomstige echtgenoot kan aan het formaat van de lipplaat zien hoe rijk de vrouw is. En dat bepaalt wat de familie van de toekomstige bruidegom als goederen moet leveren aan de familie van de aanstaande bruid om een familierelatie te vormen.
Ook versieren ze geregeld hun gezicht met verf. Daarnaast zijn zij ook bekend van het opzettelijk aanbrengen van littekens ter decoratie als ze een vijand hebben verslagen. Op dit moment leven er nog minder dan 10.000 Mursi, hun leefgebied ligt met name tussen de Omo-rivier en de Mago-rivier.
Ik vind het zelf een verminking voor de dames. Daarom heb ik er maar 1 met lipschotel op de foto gezet want ik wil niet dat zij denken dat wij dit mooi vinden en dit als toeristische attractie in stand houden.
Over deze ontmoeting heb ik ook een review geschreven.