Koffieceremonie
Lalibela,
Ethiopië
De koffieceremonie is een belangrijke sociale en culturele traditie in Ethiopië. De Ethiopiërs drukken met de ceremonie vriendschapen respect uit. Het is een traditie die bijna 800 jaar oud is en nog dagelijks wordt uitgevoerd door een groot deel van de bevolking. De ceremonie begint met het neerleggen van vers geplukt geurig gras. Op het gras worden alle benodigdheden zorgvuldig geschikt. Eerst worden groene koffiebonen geroosterd in een platte pan op een houtskoolvuurtje. Als de koffiebonen glanzend en zwart zijn, worden ze fijn gemalen in een vijzel en gekruid met o.a. kruidnagel, kardemon en kaneel. Op het vuur wordt een koffiepot, de jebena, gezet. De vers geroosterde en gemalen koffie wordt vervolgens in de opening van de jebena gebracht. Als de koffie begint te koken worden, in een kleinere pot, brokjes wierook en mirre verbrand op de gloeiende houtskool. Het aroma van de koffie vermengd zich met de geur van wierook en mirre. Volgens de traditie zijn er drie rondes .De koffie wordt door de gastvrouw geschonken in kleine kopjes, de sini’s. De koffie wordt meestal zwart gedronken met veel suiker. Bij de koffie wordt altijd popcorn geserveerd! Een uitnodiging om de koffieceremonie bij te wonen is een teken van vriendschap en respect, en een mooi voorbeeld van de Ethiopische gastvrijheid.