Ethiopië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ethiopië image

Ethiopië

Ethiopië
Afrika
Klompie44

Grote ogen in frontale gezichten

In alle kerken in Ethiopie zie je de meest mooie schilderingen.
Het voornaamste en opvallende kenmerk van de Ethiopische schilderkunst zijn de sterk uitvergrootte ogen. Grote open ogen gelden namelijk als wapen tegen het Boze oog!
Vooral vroeger toen het overgrote deel van de mensen niet lezen of schrijven kon, vulden ze hun kennis van de Bijbel aan met behulp van de muurschilderingen in de kerken. Met plaatjes, als voorloper van het stripverhaal, werden dingen duidelijk gemaakt.
De personen worden altijd frontaal weergegeven, zeker het gezicht is (bijna) altijd frontaal. Dit geldt alleen voor de ‘goede’ mensen. Mensen met een boosaardig gedrag, duivel of vijanden worden in profiel geschilderd.
Maria heeft op de meeste afbeeldingen uitvergrootte handen, dit stelt haar grootmoedigheid en goedheid voor.

De naam van de schilder werd nooit vermeld. Toen dan ook de bekende Ethiopische schilder Afewerk Tekle als eerste zijn naam onder zijn werk zetten en brak met de Ethiopische traditie veroorzaakte dat wel enige opschudding want volgens de traditie was het een vorm van heiligschennis. Wel zie je soms onderaan een schildering een afbeelding van de opdrachtgever of de schenker staan.
De meeste oude schilderingen zijn gemaakt op linnen en daarna met stierenbloed en mest op de muren geplakt

Ook werden er alleen heiligen afgebeeld, toen Haile Selassie zich in de St. Georgekathedraal liet afbeelden was dit erg bijzonder maar niemand durfde daar natuurlijk iets tegenin te brengen.

Volgens oud gebruik worden belangrijke schilderingen altijd afgedekt met lappen stof, of in een nisje met luikje ervoor zodat zij onzichtbaar worden voor oneerbiedige blikken. Als je een kerk bezoekt gaat meestal de priester vooruit en haalt het doek weg zodat je de bijzondere schilderingen kunt zien.
Soms zie je prachtige schilderijen achteloos in een donkere hoek staan, gelukkig worden de Ethiopiers hoe langer hoe meer bewust van hun prachtige cultuurstukken. Er zijn namelijk al veel prachtige oude stukken zoals oude bijbels, maniscripten, konso-beelden enz. het land uit gesmokkeld en geroofd.