Cairo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gayer Anderson House: Islamitische architectuur op zijn allerbest

Cairo,
Egypte


De grootste Egypte-aanrader die ik heb is een bezoek aan het [url="http://www.touregypt.net/featurestories/gayeranderson.htm" target="_blank"]Gayer Anderson House[/url] in Cairo. Voor mij was dit een van de hoogtepunten van mijn Egypte-reis – een tocht in een teletijdmachine waarvan ik eigenlijk meer onder de indruk was dan van de tempels, piramides en moskeeën, hoewel ik die ook allemaal schitterend vond.

Het Gayer Anderson House is een klein museum waar de privé-collectie van de in Egypte gestationeerde Britse legerofficier Gayer Anderson (1881-1945) wordt uitgestald. Anderson was verliefd op het Midden-Oosten en verzamelde tijdens zijn leven antiek uit Egypte, Perzië en het Osmaanse Rijk. Zijn collectie omvatte oudheden die niet zouden misstaan in het Egyptisch Museum, maar ook zeventiende-eeuwse meubels en wapens, achttiende-eeuwse tapijten, negentiende-eeuws kookgerei, etc. Al die dingen worden nu tentoongesteld in zijn huis – niet achter glas, zoals in de meeste musea, maar zoals hij ze zelf in huis had staan. En dat huis zelf is de grootste attractie. Als een soort Egyptische Jim Thompson voegde Anderson twee oude Arabische huizen (respectievelijk zestiende- en zeventiende-eeuws) samen en maakte er één huis van – een schitterend huis met mozaïekvloeren, fonteinen en een grote hoeveelheid fraai houtsnijwerk. Vervolgens zette hij het huis vol met hemelbedden, oude kunstschatten, prachtig ingelegde meubels en Perzische tapijten. Het resultaat is een zeventiende-eeuwse droom die romantische zielen zeker zal aanspreken. Als je van islamitische architectuur en kunstnijverheid houdt, is dit huis een absolute must. Ik heb er een paar uur verliefd doorheen gewandeld en hoop beslist nog eens terug te kunnen!

Bezoek ook vooral de naast het huis gelegen Ibn Tulun-moskee, de oudste moskee van Cairo, die helaas door veel toeristen wordt overgeslagen.