There should come more to the Comoros!
There should come more to the Comoros!
Toen ik besloot drie maanden in Madagaskar te reizen, was ik al van plan om tussendoor een kijkje te nemen op de Comoren. Omdat geen enkele Nederlandse reisorganisatie een reis naar deze eilandengroep organiseert en ik bovendien zeer weinig informatie kon vinden op het internet, was ik razend nieuwsgierig naar deze vier eilandjes in de Indische Oceaan!
Na een maand lang niet al te fijne reiservaringen op Madagaskar was ik blij dat ik op de Comoren was: de rust, de veiligheid, de vriendelijke en gastvrije mensen, de groene jungles, de blauwe zee en mooie witte stranden maakten zóveel indruk op me dat ik in plaats van de geplande ‘enkele dagen’ maar liefst 2,5 week op de eilanden vertoefde.
De Comorese bevolking bestaat uit Arabieren en Afrikanen (o.a. Malagassiërs) en zo’n 80% is moslim. Veel ‘locals’ die ik heb ontmoet zijn echter gematigd moslim: ze gaan zelden naar de moskee, bidden bijna nooit en drinken graag alcohol ;-).
Ik was toevallig tijdens de Ramadan op de eilanden dus ik moest wel rekening houden met het vasten: het wordt niet op prijs gesteld als je in het openbaar gaat eten of drinken.
In de bloedhete maand juni was het ook best lastig om niet ‘te bloot’ gekleed te gaan. Ondanks dat de Comorezen meteen zien dat je toerist bent, zou ik uit respect toch benen en armen bedekken. Een hoofddoek dragen is trouwens absoluut niet nodig.
Grote zoogdieren zul je op de Comoren bijna niet vinden – behalve dan de mangoesten die ooit geïntroduceerd zijn om de slangen te bestrijden – maar vogelliefhebbers kunnen er zeker hun hart ophalen!
Ook zie (en hoor) je overal vleerhonden. De ‘Livingstone bat’ of Comorenvleerhond is zelfs alléén op Mohéli en Anjouan te vinden. Bovendien hebben de Malagassiërs ooit maki’s meegenomen waarvan één soort nog steeds te vinden is op de eilandjes Anjouan en Mayotte. De enkele endemische dieren én planten maken de Comoren echt wel een interessante reisbestemming!
GRANDE COMORE (NGAZIDJA)
Vanaf Madagaskar vloog ik naar Moroni op Grande Comore. De hoofdstad is maar een klein stadje dat je binnen één dag prima te voet kunt verkennen. Er zijn diverse markten en moskeeën in de stad, en ga zeker even naar het kleine C.N.D.R.S museum, waar je o.a. twee heuse Coelacantes kunt bewonderen.
Hoewel alle eilanden van de Comoren vulkanisch zijn, is de KARTHALA op Grande Comore de enige actieve vulkaan en ook één van de grootste wereldwijd.
De laatste uitbarsting was in 2007 en aangezien de vulkaan iedere 4-10 jaar schijnt uit te barsten, zal een nieuwe eruptie niet snel op zich laten wachten… Er zouden in totaal zo’n 75 kraters zijn op Grande Comore en je vindt er dan ook meerdere gestolde lavastromen die als zwarte weggetjes naar de zee lopen, bijzonder om te zien!
Voor de beklimming van de 2.362 meter hoge Karthala is een goede conditie wel vereist: zeker met warm weer is 6 uur lang omhoog lopen behoorlijk zwaar! De diverse schitterende landschappen die je tegenkomt, maken deze tour echter zeer de moeite waard.
MOHELI (MWALI)
Ik vond dit een geweldig mooi eiland vanwege al het groen en de schitterende uitzichten op de zee. Je kunt er heerlijk relaxen op het strand en ook prima snorkelen en duiken.
Helaas is mijn SD kaart beschadigd geraakt waardoor ik bijna alle foto’s van dit eiland (en die van Anjouan) ben kwijtgeraakt. Ik kan dus niets laten zien van de trip naar ITSAMIA, maar dit plaatsje is een absolute aanrader! Je ziet er gegarandeerd schildpadden: schattige kleintjes die uit het nest kruipen én volwassenen die eieren leggen en daarna langzaam terug naar zee kruipen.
ANJOUAN (NDZUWANI)
Ondanks dat men me vertelde dat op dit eilandje niet bijzonder veel te zien was, vond ik de natuur ook hier weer fantastisch! Het is er bijzonder mooi groen, en in de bergen zijn de uitzichten over de dorpjes geweldig!
Ik zou zeker aanraden om de trip (waarvan ik dus geen foto’s kan laten zien…) naar LAC DZIALANDZE te doen: het meer zelf is niet bijzonder, maar de wandeling er naartoe is schitterend: ik bleef maar versteld staan van de groene jungle en het uitzicht over de zee!
MAYOTTE
Dit eiland behoort tot de eilandengroep Comoren maar is als enige van de vier een Frans departement. Je betaalt hier dus met de Euro en zodra je op het eiland aankomt zie je meteen grote verschillen met de andere drie eilandjes; de wegen zijn er uitstekend, het is er schoon, netjes en toeristisch en het stikt er van de Fransen die hier tijdelijk of voorgoed wonen nadat ze hun hart aan het eiland hebben verloren.
Momenteel is het er helaas erg onrustig; veel Comorezen en Afrikanen trekken naar dit eilandje om de Franse nationaliteit te krijgen in de hoop op een ‘beter leven’. De langdurige administratieve rompslomp die hier bij komt kijken, zorgt bij hen - met name op 'Grande Terre' - voor veel frustratie en agressie.
Jammer, want dit eiland heeft ook superveel moois te bieden: de onderwaterwereld is er fantastisch en tijdens boottochtjes kom je langs paradijselijke strandjes waarbij je wellicht dolfijnen, schildpadden, manta roggen en baby haaitjes kunt spotten.
KOSTEN
Gelukkig kon ik een week lang ‘Couchsurfen’ in Moroni, want de Comoren zijn vrij duur. (voor backpackers als ik dan ;-))
Het eten vond ik ietsje goedkoper dan bij ons maar accommodatie en vervoer tussen de eilanden is prijzig. Met een motorbootje reis je veel goedkoper dan met het vliegtuig, maar houd dan rekening met een oncomfortabele rit op de wilde zee en dus een nat pak bij aankomst! Logischerwijs is het leven op het 'rijke' EU-eilandje Mayotte net zo duur als bij ons.
Ondanks dat ik – zeker vergeleken met Madagaskar – flink in de buidel moest tasten om me te kunnen vermaken op de Comoren, heb ik er geen moment spijt van! De eilandjes zijn werkelijk prachtig en ik heb helemaal niets van de zogenaamde 'instabiele politieke situatie' gemerkt. Ik zou daarom iedereen aanraden om naar de Comoren te gaan!
(Voor vragen mag je altijd een privé berichtje sturen, aangezien ik bijv. wel een paar gidsen aan kan raden.)