Okavangodelta

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uitstapje met mokoro's

Okavangodelta,
Botswana


De Okavangodelta in Botswana is de grootste binnenlandse delta ter wereld.
Het gebied werd in juni 2014 UNESCO Werelderfgoed. Het was de duizendste toevoeging aan de Werelderfgoedlijst.
Het gebied was ooit onderdeel van het Makgadikgadimeer, een oud meer dat 10.000 jaar geleden opdroogde. Vandaag de dag mondt de Okavango niet meer uit in zee. In plaats daarvan mondt hij uit in het zand van de Kalahari, waardoor hij 15.000 km² van de woestijn van water voorziet. Elk jaar bereikt 11 kubieke kilometer water de delta. Een deel van dit water stroomt nog verder naar het zuiden naar het Ngamimeer.
Vanaf Swamp Stop bij Sepopa is het nog 3 uur varen tussen metershoge papyrussen naar Pepere island. Onderweg zien we veel witte reigers (koereigers en zilverreigers) de snake bird (aalscholver met bruine “slangen??hals), kingfishers, purperreigers, en een aantal krokodillen die steeds té snel weg zijn voor de foto.
Op het eiland overnachten we in een lodge-kamp en de volgende dag gaan we met gidsen naar een mokoro-instapplaats. (mokoro’s zijn oorspronkelijk houten kano’s, nu allemaal geplastificeerd, die met een lange stok voortgeduwd worden in ondiep water – polers) We varen ca. 1½ uur, en zien onderweg wat kleine kikkertjes en aalscholvers, tussen papyrus pollen, riet en biezen door, naar een ander eiland. Hier hebben we een safari-walk, allemaal een voor een achter elkaar aanlopen in een lange slang, maar echt wild krijgen we niet te zien. Alleen een paar vogels, mestkever, rups en wat verhalen. Teruglopen naar de mokoro’s, de polers hebben voor alle dames een mooie ketting gemaakt van een waterlelie. Ze laten ons de hippo-pool zien, waar een aantal nijlpaarden zitten, ze varen heel voorzichtig ver weg de andere kant uit. Gelukkig staat er een windje en is het helemaal bewolkt, anders waren we weggebrand.
's Avonds gezellig met elkaar om het kampvuur, dit is een prachtige excursie.