Lima

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lima image

Foodies in Lima

Lima
Peru
WKerkhof

Foodies in Lima

Hoewel ik in het buitenland niet zo'n held ben met eten omdat ik vaak snel last van mijn darmen krijg, ging ik in Lima op avontuur. Samen met Ynske (mijn reisgenoot en freelance journalist voor Columbus) gingen we op zoek naar de beste tentjes.

De beste tentjes zijn niet altijd de meest voor de hand liggende, blijkt wel als we ons in de Mercado de Surquillo bevinden. Mercade de Surquillo is een grote markt op nog geen 10 minuten lopen van de wijk Miraflores en is de plek waar de locals hun boodschappen doen en een hapje gaan eten. Kleurrijke stalletjes vol met aantrekkelijke verse groenten, fruit en kruiden. Natuurlijk ontbreken de kraampjes vlees en vis niet en hoewel er hier geen koeling te bekennen is, ziet alles er netjes uit zonder al te veel vliegen!

Ook bevinden zich kleine keukentjes in de markthal. Een ervan is het keukentje van Claudia. Het is druk bij Claudia, die haar Ceviche al la minuut voor haar klanten klaarmaakt. We sluiten aan in de rij en al snel bezetten we twee van de 6 stoelen die haar restaurantje rijk zijn.

Claudia begint 's morgens met het klaarmaken van haar twee gerechten: Sopa de Pescado (verse vissoep) en Ceviche (Rauwe vis gegaard in limoensap, geserveerd met zoete aardappel, rode ui en mais). Rond een uurtje of 11 is alles klaar en kan haar restaurantje open, nog geen twee uur later is alles op! Wij hebben het geluk precies op tijd bij Claudia aan te kunnen schuiven en samen genieten we wat later de beste ceviche ooit zal zijn! De vis wordt voor ons neus bereid met de 'tijgermelk' (limoensap, knoflook en peper) en door het zuur van de tijgermelk, gaart de vis. Bij deze zure smaak serveert Claudia een verse Chicha Morada, een zoet drankje gemaakt van paarse maïs. Een perfecte combinatie als je het mij vraagt!

De dagen die volgen proberen we nog regelmatig lokale gerechten. Zo is bijvoorbeeld de cuy (cavia) een erg populair Peruaans vleesgerecht, maar ook zijn anticuchos (spiesjes met geroosterd koeienhart...) hier echt een lekkernij. De papa rellena (gefrituurde bal van aardappelpuree met hartige vulling) en choclo con queso (geroosterde maiskolf met kaas) waren meer mijn ding, maar ik kan zeggen dat ik van alles wel wat heb geproefd!

En ziek geworden vragen jullie je natuurlijk af? Nee helemaal niet!

Tips die ik van Foodie Ynske kreeg:
Wanneer het bij een eettentje druk is, betekend dat natuurlijk dat er vaak goed eten wordt geserveerd, maar nog een paar tips om buikloop te voorkomen:
- Weinig gerechten op de kaart duiden er vaak op dat alles vers wordt gemaakt
- Kijk of er water aanwezig is, als dat zo is wordt er vaak afgewassen etc, dus is het waarschijnlijk ook schoner
- Een koelkast of koelbox? Meestal ook erg prettig als het om verse vlees of vis producten gaat
- Let op dat het vlees of de vis na het bakken niet op hetzelfde plankje terug wordt gelegd als waar het vandaan kwam toen het nog rauw was....

Dit alles zegt natuurlijk niet dat je niet ziek wordt, maar het verkleind de kans wel aanzienlijk!

Foto's

15d54.jpg
15d54.jpg
WKerkhof
29df9.jpg
29df9.jpg
WKerkhof