Peru: in de steden van de Inca's image
Lkoedam

Peru: in de steden van de Inca's

Voor iedereen die zich wil verdiepen in de Inca’s, leiden alle wegen uiteindelijk naar Cuzco, de hoofdstad van hun rijk, en Arequipa, een belangrijk ritueel centrum.

Avond in Cuzco, de voormalige hoofdstad van het Inca-rijk. Foto: Beto Adame
Avond in Cuzco, de voormalige hoofdstad van het Inca-rijk. Foto: Beto Adame (© Columbus Travel 2015)


Toen de Spaanse veroveraars aankwamen in wat nu het zuiden van Peru is, verwachtten ze een barbaarse cultuur te vinden. Maar in Cuzco troffen ze machtige tempels, statige pleinen en paleizen bedekt met goud. De Spanjaarden deden hun best om de stad te verwoesten en met kerken en kloosters te bebouwen, maar de aardschokbestendige Incamuren staan nog fier overeind.



Inheemse cultuur snuiven



Als uitvalsbasis voor de Inca Trail en Machu Picchu is Cuzco een toeristenmagneet, maar dit belangrijke handelscentrum trekt ook veel boeren en handwerklieden uit de regio. De beste plek om authentieke inheemse cultuur te snuiven, is dan ook de markt. Je moet wel weten waar je moet zijn – voor veel locals zijn toeristen de belangrijkste inkomstenbron, en wie niet oplet wordt afgescheept met een vodje uit China in plaats van handgeweven kleding van schapen- of alpacawol. De beste plek voor traditioneel handwerk is de zondagmarkt in het dorpje Chinchero, ten noordwesten van Cuzco. Nog beter: kom op een doordeweekse dag en vraag naar de werkplaatsen van de wevers. Voor verse groente, fruit en inheemse specialiteiten neem je de taxi naar Mercado de Ccasccaparo.



Cultureel hart Arequipa



Cuzco trekt de meeste toeristen, maar Arequipa is de grootste charmeur. En dat heeft de stad – het culturele hart van het zuiden – vooral te danken aan de vulkanen die in de omgeving liggen. Daaruit is het zilverwitte tufgesteente, waarvan de vele sierlijke koloniale kloosters, kerken en huizen van Arequipa zijn gemaakt, namelijk gewonnen. De vulkanen zijn van oudsher niet alleen belangrijk als bouwmateriaal.



Kinderoffers



Voordat de Spanjaarden hier een stad stichtten, was de regio rondom Arequipa een belangrijk ritueel centrum voor de Inca’s, die aan de top van de kraters kinderoffers aan hun goden brachten. In 1995 werd de mummie van een jong tienermeisje, nu bekend als Juanita, ontdekt op Ampato. Andere mummies zijn in de met sneeuw bedekte vulkaan Misti, die hoog boven de stad uittorent, gevonden.



Vulkaanklimtochten



De meeste vulkanen zijn verrassend makkelijk toegankelijk en het vergt beperkte inspanning om ze tot vijf- à zesduizend meter hoogte te beklimmen. Je hoeft echter geen mensenmassa’s te vrezen – Misti, een van de populairste vulkanen, trekt vijf tot tien klimmers per week. Je bent twee dagen op pad om de top te bereiken en kunt overal wildkamperen. Vermijd de bewolkte maanden december en januari.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)