Noordoost Brazilie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noordoost Brazilie image

6. Olinda

Noordoost Brazilie
Brazilië
Elstijssen

6. Olinda

Na het ontbijt worden we om 7.30 in 3,5 uur naar Campo Grande gebracht voor de TAM JJ3593 van 13.20 uur Sao Paulo Guarulhos Int`Airport en de aansluitende vlucht van 17.00 uur met de TAM JJ3516 naar Recife waar we om 20.10 aankomen. Het is hier 1 uur later dan in Bonito. We worden opgewacht en naar het 10 km verderop gelegen Olinda gebracht, waar we in de populaire Rua do Amparo logeren.
’s Avonds eten we in mediterrane sferen op het terras van onze pousada met in de verte de lichtjes van Recife. We hebben tijdens onze reis nog niet zó lekker gegeten. Na een superuitgebreid ontbijtbuffet doen we onder leiding van een gids een stadstoer door Olinda en Recife.

Recife is de hoofdstad van de staat Pernambuco en wordt doorsneden door verschillende rivieren. De Nederlanders bestuurden het gebied 24 jaar. Het hoogtepunt van de welvaart voor de Nederlandse kolonie was in de tijd dat het door Maurits van Nassau werd bestuurd. Die investeerde in suiker, veeteelt en wetenschappelijk onderzoek. Daardoor werd Recife de belangrijkste stad aan de Atlantische kust van Amerika.
Olinda werd in 1535 gesticht door de Portugezen en is een van de best bewaarde koloniale stadjes in Brazilië. Veel werd tijdens de Hollandse bezetting van 1631 platgebrand. De wederopbouw begon nadat de Hollandse troepen in 1654 waren verdreven. Olinda staat vol met kerken en kapellen en sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst. Er is een levendige gemeenschap van kunstenaars en muzikanten. Het stadje staat het meest bekend om het carnaval. Een straatfeest van een week met parades en enorme papier-maché poppen die door de kasseienstraten worden gedragen. Een deel van de poppen is de rest van het jaar te bewonderen in het Mamulengo Museum. In bijna elke straat kom je speciale toeristenpolitie tegen, die over de veiligheid van de toeristen waakt.
Opvallend trouwens, dat we vanaf Bonito geen enkele buitenlandse toerist zijn tegengekomen. Zelfs de Japanse dames in Bonito waren emigranten. Brazilië kent het grootste aantal Japanners dat buiten Japan woont.

’s Avonds staat de Rua do Amparo vol met borrelende mensen. In een van de bars is een feestje aan de gang, dat wordt opgeluisterd met een heuse vuurspuwer.
De volgende ochtend wandelen we, voordat we naar het vliegveld gaan, nog een keer door de straten en langs de vrolijk gekleurde huisjes.

Foto's

107de.jpg
107de.jpg
Elstijssen
e1fb1.jpg
e1fb1.jpg
Elstijssen
92f71.jpg
92f71.jpg
Elstijssen