Bolivia

Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika en telt meer dan 10 miljoen inwoners. Het land grenst aan landen als Brazilië, Argentinië en Chili. Bolivia kent meerdere klimaten dankzij de Andesgebergte . Zo is er een tropisch klimaat in het noorden, in het zuidoosten vind je een droog klimaat en in de hooglanden een koud klimaat. Bolivia is een land met het hoogste percentage puur inheemse indianen en nog niet overlopen door toeristen. Het is geen plek voor mensen die van luxe houden. Een hotel kost niets in Bolivia, maar je krijgt er vaak ook bijna niets voor. Wat je wel krijgt in Bolivia - gratis - is een scala aan hoogste en grootste dingen: de hoogste departementale hoofdstad ter wereld La Paz met 3636 meter, de grootste zoutvlakte en het grootste en hoogste bevaarbare meer ter wereld het Titicacameer.

Onaangetaste landschappen lopen uiteen van jungle in het oosten, de dorre hoogvlakte in het westen, besneeuwde Andes-bergen in het noorden, valleien met niets dan cactussen in het midden en in het zuiden de grootste zoutvlakte ter wereld, omringt door actieve vulkanen, roze, groene en witte meren met flamingo’s en geisers.

De wettelijke hoofdstad is Sucre en wordt vanwege de witte gebouwen ook wel de witte stad genoemd. De gebouwen uit de koloniale tijdperk hebben veel weg van de Spaanse cultuur. Het is een studentenstad met veel pleinen, kerken en smalle straten. Wandel door het oude centrum dat is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, bezoek ook de Santo Domingo kerk en het La Recoleta klooster.

De onofficiële hoofdstad van Bolivia en meteen de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld met zijn 3600 meter. Het centrum van deze stad is erg modern; internationale hotels, restaurants, banken en wolkenkrabbers, druk verkeer en grote winkelcentra. El Prado is de grote, drukke winkelstraat en deelt de stad tevens in tweeën. Neem de taxi naar de rand van de stad, van waaruit je een geweldig uitzicht hebt over de stad.

De levendige stad Potosí is gelegen op een hoogte van 4100 meter en is daarmee de hoogste stad in de wereld. Het is tevens het voormalige centrum van zilverwinning. Je kunt er diverse mijnexcursies doen.

Een jeeptocht door de mooiste landschappen mag niet ontbreken. Bijvoorbeeld de Uyuni , de grootste zoutvlakte ter wereld en geniet van het uitzicht over de Tunupa vulkaan en de Andesgebergte . Loop over het cactuseiland langs de flamingo’s. Ingenesteld tussen twee heuvels aan de oever van het hoogst bevaarbare meer ter wereld Titicacameer , ligt Copacabana. Het is een kleine, betoverend stad waar je lekker kunt ronddwalen. Het was eeuwenlang de plaats van religieuze bedevaarten Stap vervolgens op een boot om over het meer te varen.

Bolivia is een land voor avonturiers. En voor actievelingen: je kan er mountainbiken, rots- en bergbeklimmen, hiken door de jungle en ga zo maar door.

Informatie over Bolivia

Alle highlights van Bolivia

Beste foto's & tips van Bolivia

'515935' door Fietser '515935' door Fietser

Bolivia

Bolivia

Lama's

Fietser

Ergens op de Alti Plano, begrijp overigens niet dat die niet onder de "high lights" staat, fantastisch om daar doorheen de fietsen, zagen we deze lama's en je vraagt je wel af waar ze van leven. Erg schrale grond met weinig gras en dan nog schep gras. Helaas heb ik weinig foto's van Bolivia, het mooiste gedeelte van mijn reis door ZA omdat mijn foto toestel werd gestolen met ruim 900 foto's. BALEN.

'460965' door frankpuravida '460965' door frankpuravida

Bolivia

Bolivia

Glashelder...ochtendg

frankpuravida

De vroege ochtendstart van onze jeeptocht door Bolivia was direct van een verpletterende schoonheid. Nog maar net over de grens met Chili rijden we langs een prachtig meer waar de lucht is zo helder was dat je tientallen kilometers ver kon kijken. Op het water lag hier en daar nog een dun filmpje ijs. De stilte werd alleen doorbroken door enkele stemmen. Reizen door Bolivia is als bladeren door National Geographic.

'554586' door Bowral '554586' door Bowral

Bolivia

Bolivia

Parade van flamingo's

Bowral

Nog niet zo lang geleden konden we het tweede deel van de BBC-serie Planet Earth op tv zien. Het waren weer prachtige beelden van over de hele wereld. Ik was bijzonder onder de indruk van de 'in polonaise lopende flamingo's' in Bolivia. Dit opmerkelijke gedrag heb ik jaren geleden zelf mogen zien. De flamingo's op de foto 'paraderen' in het zoutmeer 'Laguna Colorada'

Praktische informatie over Bolivia

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  mei t/m september
 • Internet extentie
  bo
 • Hoofdstad
  Sucre
 • Aantal inwoners
  8,9 miljoen
 • Oppervlakte
  1,6x Frankrijk
 • Reistijd
  17:00
 • Talen
  Spaans, Quechua en Aymara
 • Religie
  rooms-katholiek (95%)
 • Tijdsverschil
  5/6 uur vroeger
 • Tijdverschil
  5/6 uur vroeger
 • Telefooncode
  591
 • Voltage
  220/230 Volt
 • Reisadvies
  Het reisadvies is positief, je wordt echter wel aangeraden waakzaam te zijn.
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Aanvlieghaven
  La Paz (LPB), Sucre (SRE)
 • Nationale feestdagen
  6 augustus Onafhankelijkheidsdag

Kaart van Bolivia en omgeving

Bijzonder: een man zijn barre tocht door de zoutwoestijn

Mateusz Waligóra had één doel: de oversteek maken over de Salar de Uyuni, ’s werelds grootste zoutvlakte gelegen in Bolivia. Alleen. De bijzondere tocht leverde prachtige plaatjes op en een unieke ervaring voor Mateusz zelf.

Mateusz Waligóra had één doel: de oversteek maken over de Salar de Uyuni, ’s werelds grootste zoutvlakte gelegen in Bolivia. Alleen. De bijzondere toc...

Bolivia: zo regel je je eigen jacuzzi in de Andes

Een highlight voor veel reizigers in Bolivia is de spectaculaire Sajama-vulkaan, met ruim 6500 meter de hoogste berg van het land. Aan de voet kun je een bijzonder bad nemen in een warmwaterbron. Maar het is een heel avontuur om er te komen, vertelt Columbus-schrijver Gerbert van der Aa.

Een highlight voor veel reizigers in Bolivia is de spectaculaire Sajama-vulkaan, met ruim 6500 meter de hoogste berg van het land. Aan de voet kun je...

Bolivia - avontuurlijke roadtrip door de Andes

De glinsterende zoutvlakten in het hoogland van Bolivia behoorden ooit tot een reusachtig, prehistorisch meer. Hun buitenaardse schoonheid vormt een absoluut hoogtepunt van een roadtrip door dit deel van de Andes, maar er is meer. Veel meer ...

De glinsterende zoutvlakten in het hoogland van Bolivia behoorden ooit tot een reusachtig, prehistorisch meer. Hun buitenaardse schoonheid vormt een a...