Oruro

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oruro image

Toro Tinku (stierengevechten) in Sacaca

Oruro
Bolivia
Hannapak

Toro Tinku (stierengevechten) in Sacaca

Stierengevechten staan over het algemeen niet bekend om hun diervriendelijkheid. De jaarlijkse stierengevechten in Sacaca - ook wel bekend onder de naam Toro Tinku – zijn echter zelfs voor dierenliefhebbers goed mee te maken. Toro Tinku is namelijk vooral een gezellig dorpsfeest, waaraan iedereen die in het bezit is van een stier kan deelnemen.

Dierlijk instinct
Op de dag van de stierengevechten komen er uit alle hoeken van Sacaca mensen aanlopen met een stier aan een touwtje. Alle stieren zijn in ieder geval schoongemaakt, geborsteld en soms ook nog versierd met een kleurige buikband of een pluim. Op het plaatselijke voetbalveld, dat dienst doet als arena, is het een drukte van belang. Ondanks dat er weleens doden en gewonden zijn gevallen doordat mensen onder de voet werden gelopen door stieren, worden de gevechten nog steeds zonder veiligheidsmaatregelen gehouden. Er zijn geen hekken en er hoeft ook geen afstand te worden gehouden. De meeste stieren zijn ook niet echt angstaanjagend. Van tevoren staan ze enkel aan een pin in de grond bedaard te grazen, terwijl het publiek er achteloos tussen zit te picknicken. Als de stieren aan de beurt zijn voor een duel komt hun dierlijke instinct wel even naar boven. Ze beuken een paar keer met hun koppen tegen elkaar, waarna één van de stieren zich gewonnen geeft door zich om te draaien en weg te lopen. Vaak duurt de strijd maar een paar seconden. Als er na twee dagen stierengevechten een winnaar uit de bus komt, wordt deze toepasselijk beloond met een jonge stier.

Chicha
Voor de dorpsgenoten van Sacaca is Toro Tinku echter meer dan alleen stierengevechten, het is vooral een sociale gebeurtenis. Naar verluidt worden de meeste stelletjes gevormd tijdens dit soort feesten. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om het eens flink op een drinken te zetten. Vanaf zonsondergang tot in de vroege morgen wordt er Chicha (gefermenteerde maïsdrank) gedronken. Het is niet ongewoon dat de mensen om een uur of 7 ’s ochtends straalbezopen uit de dranklokalen worden gezet. En dan moeten ze nog een dag (en weer een nacht drinken).