6 redenen waarom Zwitserland de ultieme duurzame reisbestemming is
We hebben een bijzondere ontwikkeling op het oog: Zwitserland laat zich in het reizen 2.0-tijdperk gelden als duurzame reisbestemming. Een nauwe wisselwerking tussen natuur en toerisme wordt op gang gezet, waardoor alle partijen – natuur, locals, toeristen – profiteren. Dit is hoe ze dat doen!
1. Het OV loopt als een trein
Het openbaar vervoer-netwerk van de Zwitsers reikt wél tot aan de top van die berg, die gletsjer die je wilt zien, die wandeling die je wilt maken of dat dorpje dat je wilt bezoeken. De OV-dichtheid is dik op orde, waardoor alle uithoeken van Zwitserland te bereiken zijn. Het spoornetwerk van de SBB - vrijwel volledig elektrisch! - brengt je een heel eind, de postbussen rijden richting de kleinste dorpen, waar de Bus Alpin je van mei tot en met oktober naar de verste uithoeken van het land brengt. Het openbaarvervoer-netwerk in Zwitserland is het dichtste ter wereld, volledig omvat in de Swiss Travel Pass. Met één ticket is alle 29.000 kilometer aan openbaar vervoer binnen handbereik. Bonus: je ov-kaart is ook je toegangsbewijs voor ruim vijfhonderd musea!
2. De natuurlijke rijkdom is oneindig (en overzichtelijk)
Met SwitzerlandMobility blijf je altijd op het juiste spoor in de natuur. © Zwitserland Toerisme/ Daniel Loosli
Een derde van Zwitserland bestaat uit bossen en daar komt jaarlijks een oppervlak nog bij ter grootte van de stad Nijmegen. Voornamelijk in de Alpen herovert het bos weer terrein. Speciale wetgeving zorgt ervoor dat het bosoppervlak minimaal even groot blijft - ook in gebieden waar bevolkingsaanwas groot is. Kappen is alleen toegestaan met een speciale ontheffing en gekapte bomen moeten in beginsel door nieuwe aanplant worden vervangen.
Er wordt goed voor de natuur gezorgd, die natuurlijk schreeuwt om verkend te worden. Zwitserland telt zo'n 65.000 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes, 9000 kilometer gemarkeerde trails voor mountainbikers en 12.000 kilometer bewegwijzerde routes voor toerfietsers. Een gevoelsmatige oneindigheid, waar je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het routenetwerk SwitzerlandMobility biedt uitkomst. Op de site van het platform vind je een overzicht van alle nationale, regionale en lokale routes. Alle routes zijn online gratis verkrijgbaar, die doorgaat als je gids in de natuur. De app (beschikbaar voor Android en iOS) is nog een tikkie gebruiksvriendelijker en handiger dan de website.
3. Je maakt hier de eerste elektrische roadtrip ter wereld
Roadtrippen met een elektrische auto in Zwitserland? Geen probleem! © Zwitserland Tourisme/ Martin Maegli
Het probleem van elektrisch roadtrippen is de actieradius van de auto in combinatie met beperkte oplaadmogelijkheden. De Zwitsers hebben daar een oplossing voor. De eGrand Tour Switzerland maakt het voor elektrische auto’s óók mogelijk om te roadtrippen. Op het traject van 1.600 kilometer zijn meer dan driehonderd oplaadpunten gestationeerd. Verschillende routes kriskras door het land zijn al voor je uitgestippeld. Hit the road, Jack!
4. Je komt er in contact met locals
Schakel de hulp in van locals en doe de mooiste reiservaringen op. © Luzern Tourismus/ Beat Brechbuehl
Waar locals en toeristen samenkomen, ontstaan de mooiste reiservaringen. De Zwitsers staan te popelen om hun favoriete plekken van het gebaande pad met je te delen. In verschillende steden, van Ascona tot Zürich, hebben een aantal onafhankelijke stedelingen een Food Tour uitgestippeld langs hun favo barretjes en restaurants, die je op eigen kracht niet snel zou vinden. Andere bijzondere reiservaringen doe je op bij onder meer bioboeren, wijnmakers en regionale keukens. Sluit je dag af met een overnachting op een boerderij.
5. Er wordt goed gezorgd voor wildlife
Het gevarieerde landschap trekt een heel scala aan wilde dieren. Je kunt het erop wagen en hopen dat je zelf wat tegen het lijf loopt in de natuur, of je schakelt de hulp van in deskundigen. Met respect voor dier en natuur ga je met professionele gidsen op zoek naar onder meer steenbokken, lammergieren of bevers. Lokale wildkenners gidsen je naar de beste observatiepunten en brengen je alles bij over het gedrag van de dieren. Er zijn meer dan tachtig tours te boeken.
6. Je bereikt het land per trein
Sit back and enjoy the views! © GoldenPass Services
Het internationale treinnetwerk binnen Europa is nog lang niet overal zo goed dat we het vliegtuig gemakkelijk laten staan, maar richting Zwitserland is er geen excuus. De ICE vertrekt vanuit Amsterdam en rijdt rechtstreeks het centraal station van Basel binnen. In 6 uur en 39 minuten zie je de gevarieerde landschappen op hoge snelheid voorbij komen, reis je comfortabel en groen en stap je uit op je eindbestemming Zwitserland.
Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!