Wildlife : Fotos & tips & tips

'1098963' door MaJaTa '1098963' door MaJaTa

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Neushoorn verscholen.

MaJaTa

Tijdens onze safari in het Welgevonden Game Reserve vlak bij Vaalwater hoorden we deze neushoorn vlakbij grazen maar we zagen hem niet wat wel erg spannend was. Tot hij plotseling uit het lange gras tevoorschijn kwam, geweldig om te zien maar best eng toch zo dichtbij. Later op de dag hebben we daar nog een aantal witte neushoorns gezien, en geweldig ook met kleintjes. Vooral omdat ze overal erg bedreigd worden door stropers die het op hun hoorns hebben voorzien. Een bekende manier om neushoorns te beschermen tegen stropers is het afzagen van de hoorn. Het is echter slechts een tijdelijke oplossing, want de hoorn groeit na verloop van tijd terug en het is een stressvolle ervaring voor de neushoorn, en bovendien zonder blijvend resultaat. Daarom zijn de natuurbeschermers van het Welgevonden Game Reserve op zoek gegaan naar andere manieren om deze dieren te beschermen. Er staan langs de gehele omheining van het 37.000 hectare parkbewakers. In sommige parken delen bewakers in de buit wanneer ze hulp bieden aan de stropers. De bewakers van Welgevonden werken daarom in tweetallen, die elke zeven dagen van partner wisselen. Pas maanden later komen ze in het rotatiesysteem terug bij dezelfde collega te staan. Bovendien zijn de bewakers afkomstig uit heel wat verschillende landen én stammen, waardoor ze elkaars taal niet spreken en de communicatie wordt bemoeilijkt. De combinatie van het grote aantal bewakers en de genoemde maatregelen gaan corruptie tegen. Zodoende is hun werk erg succesvol; het is al jaren geleden dat de laatste neushoorn gestroopt werd in Welgevonden, vandaar de grote populatie neushoorns in dit park.

'1098905' door MaJaTa '1098905' door MaJaTa

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Wildebeest in prive..

MaJaTa

Hier zie je het wildebeest ofwel gnoe. Het wildebeest leeft zowel in grote groepen als in kleine groepen. In Kenia en Tanzania trekken de wildebeesten met 2 miljoen tegelijk over de savannes. Ze cirkelen rond in een groot gebied en lopen eigenlijk achter de regenval aan. Dit is bijna de grootste jaarlijkse migratie van zoogdieren. Dit wildebeest troffen we echter helemaal alleen aan in een prive reserve vlak bij Vaalwater in de provincie Limpopo. De wildebeest wordt vaak gezien samen met zebra´s. De zebra heeft een beter zichtvermogen. en kan de vijandelijke roofdieren beter zien aankomen zoals leeuwen. Wanneer beiden echter grazen dan heeft de wildebeest een voordeel. Zijn ogen zijn zo gebouwd dat hij tijdens het grazen makkelijker om zich heen kan kijken om een roofdier te spotten. Zo helpen de zebra´s en wildebeesten elkaar om uit de klauwen van leeuwen te blijven. Het leven in grote groepen betekent dat ze bescherming genieten door hun aantal. Een dier wat alleen over de savanne trekt is meestal ten dode opgeschreven aangezien het een eenvoudige prooi is. Ook een weetje, het wildebeest heeft bitter bloed. Kleine insecten zoals teken die het wildebeest bijten gaan dood doordat ze het bloed van het wildebeest opzuigen. Wanneer mensen in een gebied dieren willen herintroduceren dan heeft men vaak last van teken die ziektes veroorzaken bij dieren. Door eerst wildebeesten daar te plaatsen wordt ervoor gezorgd dat de teken geen kans krijgen om de dierenpopulatie grote schade aan te doen. Het wildebeest zorgt er voor dat andere dieren minder snel ziek worden.

'1098861' door hamminga '1098861' door hamminga

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Room with a view

hamminga

In ruig en desolaat Damaraland, waar we op zoek gaan naar de woestijnolifant, verblijven we in een bijzondere en kleinschalige lodge; Camp Kipwe. Camp Kipwe is prachtig gelegen vlakbij Twyfelfontein. Dit gebied staat bekend om zijn bijzondere geologie, bizarre rotsformaties, rotstekeningen, en zeldzame woestijnaangepaste flora en fauna, waaronder dus ook de woestijnolifant. Camp Kipwe is gebouwd tussen grote granieten rotsblokken en verdwijnt hierdoor bijna in de omgeving. De lodge bestaat uit 9 koepelvormige bungalows met rieten dak, 1 suite en een restaurant. Allen zijn gebouwd van natuurlijke materialen zoals mopane takken en de plaatselijke rode basaltstenen, waardoor het een natuurlijke uitstraling heeft. Vanaf het terrasje bij onze bungalow hebben we schitterend uitzicht op de omgeving en zien we de zon ondergaan en het landschap rood kleuren....Hier wil ik nog wel een keer terugkeren...

'1098794' door MaJaTa '1098794' door MaJaTa

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Sabelantilope in het.

MaJaTa

Tijdens een safari in het Sabatana Private Game Reserve vlakbij Vaalwater in Zuid Afrika zagen we deze prachtige mannetjes sabelantilope in het lange gras liggen. Hij hield ons heel goed in de gaten want zijn vrouwtje was ook dichtbij en die wilde hij natuurlijk beschermen. De sabelantilope eet voornamelijk jong of middelhoog gras en kruiden, maar eet soms ook bladeren en scheuten. Ze moeten om de dag drinken en zullen dan ook zelden ver van water te vinden zijn, zo ook deze zat in het lange gras vlak naast een waterpoel. Ze zijn voornamelijk vroeg in de ochtend en laat in de middag en 's avonds actief.

'1098606' door Menno Schaefer '1098606' door Menno Schaefer

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Zeeotter

Menno Schaefer

Nog een foto van de zo leuke zeeotters. Ik heb daar een hele serie van kunnen maken omdat de dieren in de haven van Seward zwommen. En ook redelijk dicht bij de steigers dus kon ik me lekker uitleven op deze leuke dieren. Ze hielden zich bezig met wassen en eten. Door gebruik te maken van een steen die op hun buik lag sloegen ze de schelpen en krabben stuk om zo het vlees te kunnen eten. Een geweldig gezicht. Blijft toch bijzonder dat deze dieren geen vet hebben om zich in het koude water rond Alaska warm te houden. Een zeeotter heeft de dichtste vacht van alle dieren ter wereld. Op een stukje zo groot als een postzegel, staan 165.000 haren. Zijn harige jas bestaat uit twee lagen. De onderlaag houdt lucht vast zodat hij het niet koud krijgt in het zeewater. De lange haren van de bovenlaag werken als een soort regenjas. Ze zorgen ervoor dat de onderste laag droog blijft

'1097984' door Menno Schaefer '1097984' door Menno Schaefer

PolenWarschau omgeving

PolenWarschau omgeving

Europese zeearend

Menno Schaefer

Ook deze van de voorbij vliegende zeearend maakte in Polen. Wel is waar vanuit een schuilhut maar toch blijft dit een mooi ervaring om mee te maken. De imposante vogels die redelijk dichtbij komen en je kan ook mooi zien hoe groot ze zijn. De 3 dagen dat k daar was alle types van weer meegemaakt dus van zon tot een ochtend met sneeuw. Dus dan heb je mooi de kans diverse soorten beelden.

'1097770' door samantha hoogewerf '1097770' door samantha hoogewerf

NoorwegenHardangervidda NP

NoorwegenHardangervidda NP

Wildlife tussen de...

samantha hoogewerf

Tussen de witte stammen van het berkenbos stond een wit schaap verscholen naar ons te gluren...

'1097742' door hamminga '1097742' door hamminga

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Op zoek naar het...lu

hamminga

In Namibië verbleven we een aantal dagen in Okonjima bij de Africat Foundation, een organisatie die zich inzet voor het beschermen en herstel van (met name) wilde katachtigen in Namibië. Deze stichting heeft een enorm gebied eigen land, en koopt er steeds meer omliggende gebieden bij. De cheeta's en luipaarden die hier opgevangen worden, worden na hun herstel vrijgelaten in bijvoorbeeld Etosha, maar ook in hun eigen gebied leven er een aantal in vrijheid. Met ranger Peter gaan we het gebied in, op zoek naar een van de luipaarden die hier leven. Een aantal van deze luipaarden heeft een zendertje, zodat hun gedrag geobserveerd kan worden. Het is niet makkelijk om de dieren te spotten. De dieren hebben een goede schutkleur en leggen kilometers per dag af. We rijden en speuren, en na zeker 1,5 uur rijden en hobbelen hebben we 'beet': achter een struik zien we een prachtige luipaard liggen. Gecamoufleerd in het droge landschap. Ademloos bewonderen dit prachtige dier. Na een tijdje staat hij op en loopt zonder ons een blik waardig te gunnen langs en verdwijnt bijna geruisloos in het hoge gras. Wat een schitterende dieren zijn dit...

'1097738' door Menno Schaefer '1097738' door Menno Schaefer

NoorwegenOppland

NoorwegenOppland

#mynorwaystories...Fj

Menno Schaefer

En jasoor nog maar eentje. Nu deel ik deze foto's met het #mynorwaystories in de tip. Dat is natuurlijk om mee te doen aan de witactie. Maar deze foot doet mij ook een beetje denken aan het logo van Fjallraven. Namelijk de poolvossen kop. Die ook een beetje schuin op de kleidnig staat. Verder is het een foto van de poolvos waarvan ik al meerde beelden heb laten zien. Maar heb er nog genoeg liggen hoor. Dus zal zo nu en dan er wel 1 uploaden.

'1097662' door Menno Schaefer '1097662' door Menno Schaefer

ItaliëTrentino-Zuid-Tirol

ItaliëTrentino-Zuid-Tirol

Alpenmarmot

Menno Schaefer

Op de Grossglockner in Oostenrijk had ik ze al gezien maar waren ze nog schuw. Moest door een laag sneeuw heen ploeteren om dichterbij te komen en toen ik op redelijke afstand was gekomen verdween de marmot zijn hol in. Dus toen we op de Stelvio niet verder konden dan bocht 22 en bij het hotel daar stonden te fotograferen hoorde ik ineens het bekende geluid dat deze dieren maken. En wat bleek vlak naast de weg zat een hol en daar zat een alpenmarmot. Ik natuurlijk gelijk camera gepakt en van de weg af naar hol gekropen. Deze bleken al wat meer gewend te zijn aan de mens. Schijnt dat ze gewoon uit je hand eten. Maar zo vroeg in het seizoen zijn ze nog niet zo tam. Maar ik heb me vermaakt met de 5 marmotten die in dit hol zaten.

'1097587' door Menno Schaefer '1097587' door Menno Schaefer

Groot-BrittanniëNewcastle

Groot-BrittanniëNewcastle

Waar ga ik landen

Menno Schaefer

Op de Farne Eilanden broeden veel zeevogels, waaronder ook de papegaaiduiker. Met een bootje kan je naar deze eilanden vanuit Sea Houses. Op de eilandjes zie je vogels van dichtbij en heel schuw zijn ze niet. Ik heb nog nooit zoveel vogels bij elkaar gezien als wat ik daar zag. Erg indrukwekkend. Deze puffin zocht een plekje om te landen tussen zijn soortgenoten. Wat ik wel zielig vond is dat de papegaaiduikers met een snavel vol met visjes van zee terug kwamen en dan werden nagejaagd door meeuwen die hun vis probeerde af te pakken. Maar ja dat is weer de natuur.

'1097585' door Menno Schaefer '1097585' door Menno Schaefer

Verenigde StatenLake Clark NP

Verenigde StatenLake Clark NP

Grizzly's

Menno Schaefer

Ja was dit moment nu spelen of toch een klein gevecht om te zien wie de sterkste is. We werden verrast doordat de beren ineens dit begonnen te doen. Het ging er toch nog wild aan toe maar ik had idee dat er niet echt doorgebeten werd. Maar wat een beleving als dit op iets van 25 meter voor je gebeurd. Wat me iedere keer verwonderde is toch hoe groot de klauwen van de beren zijn. De nagels zijn erg lang en daar moet je als mens toch echt niet mee in aanraking komen. Gelukkig hadden de beren alleen oog voor elkaar en werden wij geheel genegeerd.

'1097425' door akerkvliet '1097425' door akerkvliet

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

On the wall

akerkvliet

Foto heb ik gemaakt tijdens een overnachting op weg naar Tembe Elephant Park. De hagedis zat er zo mooi bij en een die ik niet veel heb gezien in ZA.

'1097418' door L de Veen '1097418' door L de Veen

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Cheetah is watching..

L de Veen

Soms gebeurt het onverwachte... De cheetah was de enige die bij ons nog op het lijstje stond om te spotten tijdens deze fantastische reis. We hadden al zoveel mooi wild gezien in Tanzania! Op de terugweg naar het tentenkamp, stopte onze gids plotseling. "Look to the left!!" We zagen twee koppen, een grote en een kleine, boven het gras uitsteken. Toen we dichterbij kwamen, konden we deze prachtige foto schieten. Een Cheetah die z'n kroost beschermt. Cheetah is watching you...

'1097397' door wendier '1097397' door wendier

Zuid-AfrikaOost-Kaap

Zuid-AfrikaOost-Kaap

Dassie

wendier

In Tsitsikamma kun je ze bijna niet missen. De klipdassen, of "dassies" zoals ze daar genoemd worden. Het zijn grappige diertjes, die totaal niet schuw zijn. Ze leven in groepen en meestal houden er een paar de wacht terwijl de rest aan het eten is. Ze lopen veel over de rotsen heen en zijn erg behandig. In Tsitsikamma zijn ze zo gewend aan mensen, dat je echt heel dichtbij kunt komen zonder dat je ze stoort.

'1097277' door akerkvliet '1097277' door akerkvliet

Zuid-AfrikaMadikwe Game Reserve

Zuid-AfrikaMadikwe Game Reserve

Jakhals

akerkvliet

Jakhals / Jackal foto heb ik gemaakt in Madikwe. Wist je dat de Jakhals alleen reageert op de roep van een ander Jakhals? Dat zij bijna 65 km per uur kunnen halen. Dat de Ethiopische wolf/ Simien Jackal de meest bedreigde Jakhals is ter wereld er zijn er nog maar zo rond de 500 nog in Ethiopie. En ze zijn ook monogaam...

'1097267' door jerogre86 '1097267' door jerogre86

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Staar competitie.

jerogre86

Eindelijk, de leeuw gevonden tijdens de game drive die ons de hele nacht wakker hield met zijn gegrom! We spelen wie het langst kan staren. Ik geloof dat hij gewonnen heeft. Miauw.

'1097229' door vvakkerveeken '1097229' door vvakkerveeken

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Ostrich

vvakkerveeken

Un amazing trip through Uganda, Rwanda and Tanzania. In Uganda I saw the gorilla's. In Rwanda I connected with people and I was interested in the history of the genocide in 1994. In Tanzania I travelled from Grumeti NP, Serengeti NP, Ngorongoro Krater, Arusha, Tarangire NP, Manyara Lake to Zanzibar. Until Arusha I stayed on a camp site or camped in the middle of the park, so I had lions around my tent in the middle of the night. In a three day trip from Arusha I went to Tarangire NP and Manyara Lake and I stayed in two amazing lodges.

'1097228' door vvakkerveeken '1097228' door vvakkerveeken

TanzaniaLake Manyara

TanzaniaLake Manyara

Birds

vvakkerveeken

Un amazing trip through Uganda, Rwanda and Tanzania. In Uganda I saw the gorilla's. In Rwanda I connected with people and I was interested in the history of the genocide in 1994. In Tanzania I travelled from Grumeti NP, Serengeti NP, Ngorongoro Krater, Arusha, Tarangire NP, Manyara Lake to Zanzibar. Until Arusha I stayed on a camp site or camped in the middle of the park, so I had lions around my tent in the middle of the night. In a three day trip from Arusha I went to Tarangire NP and Manyara Lake and I stayed in two amazing lodges.

'1097227' door vvakkerveeken '1097227' door vvakkerveeken

TanzaniaTarangire

TanzaniaTarangire

Portret in Tarangire.

vvakkerveeken

Un amazing trip through Uganda, Rwanda and Tanzania. In Uganda I saw the gorilla's. In Rwanda I connected with people and I was interested in the history of the genocide in 1994. In Tanzania I travelled from Grumeti NP, Serengeti NP, Ngorongoro Krater, Arusha, Tarangire NP, Manyara Lake to Zanzibar. Until Arusha I stayed on a camp site or camped in the middle of the park, so I had lions around my tent in the middle of the night. In a three day trip from Arusha I went to Tarangire NP and Manyara Lake and I stayed in two amazing lodges.

'1097225' door vvakkerveeken '1097225' door vvakkerveeken

TanzaniaLake Manyara

TanzaniaLake Manyara

Birds

vvakkerveeken

Un amazing trip through Uganda, Rwanda and Tanzania. In Uganda I saw the gorilla's. In Rwanda I connected with people and I was interested in the history of the genocide in 1994. In Tanzania I travelled from Grumeti NP, Serengeti NP, Ngorongoro Krater, Arusha, Tarangire NP, Manyara Lake to Zanzibar. Until Arusha I stayed on a camp site or camped in the middle of the park, so I had lions around my tent in the middle of the night. In a three day trip from Arusha I went to Tarangire NP and Manyara Lake and I stayed in two amazing lodges.

'1097224' door vvakkerveeken '1097224' door vvakkerveeken

TanzaniaTarangire

TanzaniaTarangire

Zebra's

vvakkerveeken

Un amazing trip through Uganda, Rwanda and Tanzania. In Uganda I saw the gorilla's. In Rwanda I connected with people and I was interested in the history of the genocide in 1994. In Tanzania I travelled from Grumeti NP, Serengeti NP, Ngorongoro Krater, Arusha, Tarangire NP, Manyara Lake to Zanzibar. Until Arusha I stayed on a camp site or camped in the middle of the park, so I had lions around my tent in the middle of the night. In a three day trip from Arusha I went to Tarangire NP and Manyara Lake and I stayed in two amazing lodges.

'1097223' door vvakkerveeken '1097223' door vvakkerveeken

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Fighting zebra's in..

vvakkerveeken

Un amazing trip through Uganda, Rwanda and Tanzania. In Uganda I saw the gorilla's. In Rwanda I connected with people and I was interested in the history of the genocide in 1994. In Tanzania I travelled from Grumeti NP, Serengeti NP, Ngorongoro Krater, Arusha, Tarangire NP, Manyara Lake to Zanzibar. Until Arusha I stayed on a camp site or camped in the middle of the park, so I had lions around my tent in the middle of the night.

'1097221' door vvakkerveeken '1097221' door vvakkerveeken

TanzaniaOverige gebieden

TanzaniaOverige gebieden

Tanzanie wildlife

vvakkerveeken

Un amazing trip through Uganda, Rwanda and Tanzania. In Uganda I saw the gorilla's. In Rwanda I connected with people and I was interested in the history of the genocide in 1994. In Tanzania I travelled from Grumeti NP, Serengeti NP, Ngorongoro Krater, Arusha, Tarangire NP, Manyara Lake to Zanzibar. Until Arusha I stayed on a camp site or camped in the middle of the park, so I had lions around my tent in the middle of the night.