Wildlife : Fotos & tips & tips

'1095844' door Menno Schaefer '1095844' door Menno Schaefer

CanadaVancouver Island

CanadaVancouver Island

De eerste van 42

Menno Schaefer

Dit was de eerste zwarte beer die we zagen in Canada. Niet wetende dat we er nog 41 meer zouden gaan zien in deze trip in Canada. We zijn ook bewust in Mei naar Canada gegaan om meer kans om beren te zien. We zijn vrijwel iedere avond in na het eten op pad gegaan om de beren te spotten. Juist in Mei heb je meer kans om beren te zien omdat ze dan net uit hun hol komen. In het dal groeit er dan vers groen waar ze op af komen.

'1095771' door MaJaTa '1095771' door MaJaTa

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

De Afrikaanse of...Ka

MaJaTa

Op safari in het Welgevonden Prive Reserve vlak bij Vaalwater waren we op zoek naar de buffel want die hadden we hier nog niet gezien. Veel mooie dieren gezien maar buffel ho maar. Teleurgesteld waren we haast bij de uitgang tot we tot onze verbazing ineens in de verte een groep buffels in de schaduw zagen. In een spurt er naar toe gereden en het laatste stukje hebben we ze heel voorzichtig benaderd. Geweldig zo dichtbij om ze te zien, wel erg spannend , het is over het algemeen een vreedzaam beest, maar in bedreigende situaties kunnen ze opeens levensgevaarlijk worden. Gelukkig vormden wij geen bedreiging en konden we ze rustig fotograferen! De Afrikaanse (ook wel Kaapse) buffel wordt onderverdeeld in de savanne- en bosbuffel. De laatste groep is wat kleiner dan de savannebuffel, met kleinere hoorns en een lichtbruine in plaats van bruinzwarte vacht. De buffel kan een schouderhoogte bereiken van 170cm, en tot 900 kilo wegen, hij eet gras en bladeren en drinkt tientallen liters water per dag. Buffels leven in grote kuddes, alleen oudere mannetjes zonderen zich soms af. Indien een jager of leeuw een lid van de kudde doodt, zullen de anderen zich wreken door de daders op hun hoorns te spietsen. Buffels leven in grote kuddes van honderden, soms komen kuddes bij elkaar dan zijn het duizenden buffels. Dit is vooral tijdens het regenseizoen. De kuddes bestaan vooral uit vrouwtjes en hun jongen. Mannetjes leven samen in een groep, deze mannengroepen zijn ingedeeld in leeftijdsklasse. De oudere mannetjes leven alleen en zijn zeer gevaarlijk en onvoorspelbaar.

'1095696' door Menno Schaefer '1095696' door Menno Schaefer

Verenigde StatenLake Clark NP

Verenigde StatenLake Clark NP

Verse Zalm

Menno Schaefer

Nog een foto van de kleine grizzly beer. Dit keer met een verse zalm. We konden de moeder met haar twee kleintje een tijdje volgen, en wat opviel was dat de moeder een zalm viel deze een beet gaf waardoor de zalm niet geheel dood was en hier haar jongen aanspoorde om zalmen te gaan vangen. De kleintjes vingen dan de zalm die moeders zeg maar verdoofd had. Dit hebben een aantal malen kunnen aanschouwen en ik vond dat wel bijzonder.

'1095695' door Menno Schaefer '1095695' door Menno Schaefer

CanadaBlue River

CanadaBlue River

Bijna

Menno Schaefer

Dit is de zelfde zeearend die ik eerder liet zien. Toen in duikvlucht en hier heeft hij bijna een vis te pakken. En hij had hem ook alleen door kracht kneed hij de vis in tweeën en kwam daarna weer een keertje langs om de vis te pakken. Hier in Canada was dit allemaal echt en niet in scene gezet zoals dat word gedaan in bv Polen waar je met een bootje mee kan en dat er vis in het water word gegooid om de zeearenden te lokken.

'1095579' door MaJaTa '1095579' door MaJaTa

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Een impala

MaJaTa

Hier zie je de impala, het is een mooi, rank diertje wat niet zo groot wordt. Het valt onder de antilopen en hij doet sterk denken aan een jong hert. Impala´s zijn te herkennen aan het feit dat ze klein en dun zijn en op hun achterste hebben ze naast een grote opvallende witte streep in hoefijzervorm, drie zwarte strepen, waarvan eentje op hun staart. Soms lijken deze strepen precies op de M van het merk McDonald's. Impala´s worden daarom wel de McDonald's van de bush genoemd. Impala´s kunnen een soort haat-liefde verhouding met bavianen hebben. Grote delen van het jaar trekken ze samen op met bavianen. De baviaan gaat als een verkenner in boomtoppen zitten om te kijken of er katachtige roofdieren zoals leeuwen, luipaarden en cheetahs in de buurt zijn. Wanneer ze die zien slaan ze alarm en gaan de impala´s naar een meer veilige plek. Het kan zelfs zo zijn dat een groep met koedoes, zebra´s, bavianen samen met een impalakudde optrekken. Dat lijkt heel mooi en vredelievend maar als de impala´s jongen krijgen dan wil een baviaan deze nog wel eens vangen en opeten. Daarom wordt in het seizoen dat de impala´s jongen voortbrengen, medio mei, de baviaan verjaagd. Er bestaan ook zwarte impala's, echter, deze zijn zeer zeldzaam en worden zelden gezien in het wild.

'1095493' door Menno Schaefer '1095493' door Menno Schaefer

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Eland met kalf.

Menno Schaefer

De weg die door het park van Denali loopt is voor 16mile te berijden met eigen vervoer. Langs deze zit dan ook best wel wat wildlife, je moet het alleen treffen en ook nog zien. Wij waren daar een dag voordat we naar het einde van deze gingen met de bus naar Kantishna Roadhouse. Dus hadden we mooi de tijd om deze 16mile een paar maal op en neer te rijden op zoek naar wildlife. Op een gegeven moment zag ik dit vrouwtje met haar jong staan in de begroeiing. Dus auto aan de kant camera mee en foto's maken. Ik stond daar alleen maar dan na 5 min sta je daar met een hele groep mensen die allemaal stoppen omdat er een auto stil staat. Dit is eigenlijk altijd wel zo natuurlijk in dit soort gebieden je weet gewoon als er een auto langs de kant stil staat dat er wat te zien is. Maar om dit zo te kunnen zien blijft prachtig.

'1095463' door MaJaTa '1095463' door MaJaTa

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Neushoorn op zoek naa

MaJaTa

Vijf minuten voordat we deze neushoorn hier zagen stonden we nog rustig op deze plek te picknicken, en plotseling was hij daar. Dan besef je terdege dat je echt in de natuur bent met veel wildlife om je heen. Het Private Reseve Welgevonden staat bekend om de grote hoeveelheid witte neushoorn die hier leven. Het verschil tussen de witte en zwarte neushoorn zit vreemd genoeg niet in de kleur. De witte neushoorn heeft een wijdere mond dan de zwarte neushoorn, gekenmerkt door het Engelse woord “wide”. Over de loop van jaren is dit verbasterd tot “white”, waardoor de termen witte en zwarte neushoorn zijn ontstaan.

'1095420' door MaJaTa '1095420' door MaJaTa

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

De Afrikaanse buffel

MaJaTa

De regio ten noorden van Pretoria wordt niet zo vaak bezocht, terwijl het zowel de natuur- als de cultuurliefhebber een hoop heeft te bieden. Dat betekent dat de ervaring des te authentieker is en een ander groot bijkomend voordeel is dat het een malariavrije landstreek is. Dus gelukkig geen malariatabletten slikken. Als alternatief op de bekende safarigebieden rondom het Kruger National Park kun je in de noordelijke streek uitstekend safari game drives maken op zoek naar de big five. Het Madikwe Game Reserve is bijvoorbeeld een mooi wildreservaat aan de rand van de Kalahari woestijn op de grens met Botswana. Er leven buffels, neushoorns, leeuwen, luipaarden en een van de grootste olifantenpopulaties van Zuid-Afrika. Ook de zeldzame wilde hond komt nog in dit malariavrije gebied voor. Zelf waren een paar dagen in het Welgevonden Private Game Reserve op safari waar we deze imposante buffel hebben gespot, hier hadden we wel heel veel ontzag voor want hij keek ons aan van "tot hier en niet verder". Even een weetje over deze buffels: De geslachtsverhoudingen bij kafferbuffels worden mee bepaald door het weer. Tijdens droge seizoenen en jaren worden meer vrouwtjes geboren, tijdens natte net meer mannetjes. Waarschijnlijk heeft het weer een invloed op de SR-genen (van sex ratio, geslachtverhouding), die kwaliteit, geslacht en aantallen van de zaadcellen bepalen ( bron Internet).

'1095337' door ThijsVDenBurg '1095337' door ThijsVDenBurg

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

Slapen en rusten kan.

ThijsVDenBurg

Dat je veel zeehonden, walvissen en vooral pinguins tegenkomt met een trip naar Antarctica staat vast. Maar je vindt ze overal en nergens. Je zou denken dat dit vrouwtjes zeehond niet lekker ligt zo tussen twee rotsen in. Maar de gehele tijd dat we op het eiland waren heeft ze daar gelegen. Af en toe haar kop opheffend als er een vogel of pinguin te dicht in de buurt kwam. Met rust laten is het beste devies.

'1095336' door Willemien '1095336' door Willemien

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Gnoes op de zoutvlakt

Willemien

Met onze blik op oneindig turen we de zoutvlaktes af op zoek naar de dieren die in het Etosha NP voorkomen. Het gebied heeft een omvang van bijna 24000 km² en is het meest bezochte park van Namibië. Het bekendst is de Etosha Pan, een grote zoutvlakte midden in het park. Zo’n 12 miljoen jaren geleden was hier een binnenzee die gevoed werd vanuit de Kunene rivier. De zoutvlakte bevat alleen in de regentijd water maar het water is te zout voor wild om te drinken. De witte vlakte van Etosha pan schittert in de felle zon. Een prachtige lucht aan de horizon maakt het plaatje compleet. Twee zwarte stipjes in de verte komen dichterbij. Het zijn twee gnoes op zoek naar water.

'1095155' door MaJaTa '1095155' door MaJaTa

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Nijlpaard klaar voor.

MaJaTa

Terwijl we genieten bij een van de waterpoelen in het particuliere wildpark Welgevonden vlak bij Vaalwater in Zuid Afrika en kijken naar een van de 3 nijlpaarden die op dat moment een behoorlijk hard knorrend geluid maakt, denk ik wat is dit toch geweldig om deze dieren in de vrije natuur te mogen meemaken!. Dit nijlpaard kwam in een behoorlijke vaart heel dichtbij door het water aan rennen, nou toen had ik het wel eventjes erg benauwd, maar gelukkig bleef hij bijtijds stilstaan. Wij stonden met de landrover met de voorkant naar het water, zelf denk ik dat je zo gauw de auto niet kan omkeren als hij met een vaart het water uitkomt, maar gelukkig is dat niet gebeurd en kon ik deze foto maken! Nog even een weetje over nijlpaarden: Nijlpaarden kunnen als enige zoogdieren zowel boven als onder water met elkaar ‘praten’. Boven water doen ze dat door te knorren, dat kunnen ze erg hard! Onder water is daarentegen lastiger, zeker omdat hun oren dan gesloten zijn. Ze lossen dat op door met het vet in hun nek en keel te trillen, deze trillingen worden door het water geleid en zo door andere nijlpaarden ontvangen.

'1095139' door akerkvliet '1095139' door akerkvliet

Tsjechië

Tsjechië

Beezy

akerkvliet

Tijdens ons vakantie in Tsjechië zat ik lekker over de tuin te kijken toen deze bezige bij aan het werk ging naast mij in een plantenpot en natuurlijk had ik mijn camera bij ! de hand om dit prachtige schepsel vast te leggen.

'1095128' door MaJaTa '1095128' door MaJaTa

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Een kudu bij een...wa

MaJaTa

Tijdens een safari in het mooie Sabatana Private Game Reserve zagen we deze prachtige kudu bij een waterplas. De Latijnse naam van de grote kudu betekent “antilope met gedraaide hoorns”. Deze hoorns kunnen wel 170 cm lang worden en alleen de mannetjes hebben ze. Als kudumannetjes met elkaar vechten kunnen de hoorns zo verstrikt raken dat ze niet meer los komen. Grote kudus kunnen wel 2,5 meter hoog springen. Mannelijke grote kudu’s zijn niet veel groter maar wel veel zwaarder dan de vrouwtjes, (maximaal 300 kilo tegenover 200 voor de vrouwtjes). Vrouwelijke grote kudu’s leven in kleine groepen op de met struiken begroeide savanne, mannetjes leven vaak alleen. Ze eten vooral blad, twijgen, kruiden, bloemen, vruchten, zaden en soms gras.

'1095119' door Menno Schaefer '1095119' door Menno Schaefer

CanadaBlue River

CanadaBlue River

Bald Eagle Homer...Al

Menno Schaefer

Canada Blue River, hier verbleven in 2014. We zijn toen de rivier op gegaan met een Jetboot op zoek naar beren. Omdat we in Mei waren was het nog rustig en hadden de boot voor ons twee met bestuurder Zac. Zac fotografeerde ook en dat betekent voor mij iemand die weet wat ik wil. Dus draaide hij de boot als er wat te fotograferen was in de juiste richting rekening houdend met het licht. Perfect dus. Maar de beren lieten het afweten maar er zaten gelukkig nog een paar zeearenden die het druk hadden met elkaar en met vissen. Deze neemt een duik naar beneden om een vis te pakken. Vertelde Zac nog dat in Europa vis in het water gegooid om zo de zeearend te lokken bij de boten met fotografen. Hier in Canada dus niet gewoon puur natuur. Alleen de titel klopt niet, is zeker automatisch ingevuld door laptop.

'1094893' door MaJaTa '1094893' door MaJaTa

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Een verrassende...ont

MaJaTa

Een half uurtje van onze lodge vandaan zijn we een paar keer naar het Welgevonden Game Reserve geweest. Een geweldig rustig prive wildreservaat zonder verharde wegen in een geweldige en zeer afwisselende omgeving. Hier kwamen we deze olifant al rennend vanuit de bebossing plotseling tegen terwijl hij in een paar seconden over de weg te zien was, geweldig om te zien! Welgevonden is een privé-wildreservaat in Zuid-Afrika, het reservaat biedt 37.000 hectare ongerept 'bushveld' in de malariavrije regio Waterberg, in de Limpopo provincie. Het wordt bewoond door meer dan 50 diersoorten, waaronder de Big Five, en kent een van de grootste populaties witte neushoorns van alle privéreservaten in Afrika. Er leven ook zeldzame en bijzondere dieren, zoals de bruine hyena, de aardwolf en het aardvarken. Dankzij de diversiteit aan habitats binnen het reservaat zijn er zoveel wilde dieren te bewonderen en meer dan 300 vogelsoorten te spotten. Het is niet toegestaan met een eigen auto rond te rijden in het reservaat, zo wordt de verstoring van de natuur tot een minimum beperkt en een ultieme wildlife-ervaring gewaarborgd. Zo hebben we daar tijdens onze 4 uur drive maar 2 safariauto's gezien, dus een geweldige rustige en avontuurlijke plek. Er heeft slechts een beperkt aantal mensen toegang tot dit reservaat en kun je in alle rust het echte Zuid-Afrika gevoel beleven.

'1094797' door MaJaTa '1094797' door MaJaTa

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Tijdens een afternoon

MaJaTa

Wij zijn net terug van een onvergetelijke vakantie in Zuid Afrika in de regio Limpopo bij het district Waterberg en een half uurtje boven Vaalwater. Hier verbleven we in een lodge van Matswani Sebatana Private Reserve. De 34 lodges bestaan zo'n 20 jaar en zijn omgeven door een schitterende ongerepte natuur met ontzettend veel wildlife. Het terrein is zo'n 3.000 HA, dit is ongeveer 30 vierkante kilometer groot en alle smalle weggetjes zijn daar onverhard wat het heel avontuurlijk maakt. Alleen als je in een van de lodges verblijft heb je toegang tot dit prachtig ongerepte natuurgebied, echt buiten de gebaande paden! Iedere dag gingen we in kleine landrovers op pad en tijdens een van de middagsafari's zagen we deze krokodil net uit het water komen, wat een geweldig gezicht was zo'n imposant dier.

'1094699' door Menno Schaefer '1094699' door Menno Schaefer

PolenWarschau omgeving

PolenWarschau omgeving

Europese Zeearend

Menno Schaefer

Nu kennen we allemaal de ekster wel die ook in ons land veel te zien is. Maar om een beetje aan te geven hoe groot een volwassen Europese Zeearend is het wel handig dat dit soort ook in Polen te vinden is. Je ziet dan ook hoe groot het verschil in deze foto. Ik was hier in een schuilhut waar je de Zeearenden mooi kunt fotografen. Behalve zeearend komen er ook eksters, kauwen en buizerds en kraaien op vlees af dat neer word gelegd om de zeearenden te lokken.

'1094440' door Menno Schaefer '1094440' door Menno Schaefer

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Vos

Menno Schaefer

Vossen en de AWD denk dat ik er wel een boek over kunnen schrijven. Vele jaren kom ik er al, al moet ik zeggen het laatste jaar niet meer zo heel veel omdat ik het er te druk vind worden. Maar met sneeuwval of als er welpen zijn wil ik nog wel heen gaan en de drukte en gekte die daar bijkomt kijken voor lief nemen. Deze foto maakte ik in 2012, de vos klom een boomstronk in die op de grond lag. Door zelf op de grond te gaan liggen kreeg ik dit standpunt.

'1094396' door Menno Schaefer '1094396' door Menno Schaefer

CanadaVancouver Island

CanadaVancouver Island

Stellerzeeleeuw harem

Menno Schaefer

Canada Vancouver Eiland Tofino. Het eiland is opzicht al er gaaf om te verblijven en in het plaatsje Tofino heerst een erg relaxte sfeer. Ons verblijf was Long Beach Resort, prachtig gelegen direct aan zee. In Tofino hadden we een walvis excursie geboekt en zijn langs de kust gaan varen in een Zodiac. Bewust op de tweede rij stoelen gaan zitten want zo werden de hoge golven door onze mensen op de eerste rij opgevangen :-) Na enige tijd spotte ik als eerste een walvis maar nog wel ver weg. In Canada mogen ze niet te naar de walvissen toe varen of de walvis moet zelf jouw kant op komen. Maar de afstand was nog best groot. Gelukkig kwam we we wel dichterbij. En ook foto's van gemaakt. Maar deze foto gemaakt van een flinke mannelijke Stellerzeeleeuw die op een rots in zee met zijn harem zat. De bergen van Vancouver Eiland prachtig in de achtergrond.

'1093872' door akerkvliet '1093872' door akerkvliet

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

So sweet

akerkvliet

Honingzuigers / Sunbird het is toch altijd een verassing wat je onderweg tegenkomt aan vogels of wild in Zuid Afrika. In Nederland hebben we ook mooie vogels maar toch the Sunbird is toch wel een van de mooiere vogels de kleuren zijn zo diverse. Foto heb ik gemaakt nabij De Cederberg Mountain in Zuid Afrika.

'1093799' door Menno Schaefer '1093799' door Menno Schaefer

Verenigde StatenDenali NP

Verenigde StatenDenali NP

Caribou

Menno Schaefer

Deze Caribou of ook wel in Europa Rendier genaamd kon fotograferen in Alaska in het Denali NP. Dat gewei is super super groot. Zowel man als vrouw hebben een groot gewei, alleen de man heeft in het midden nog een tak zitten. Deze stond samen met een vrouwtje naast de weg zodoende kon ik er mooie beelden van maken. Prachtige dieren waar ook veel op gejaagd word in Alaska. Dat hebben we helaas ook gezien maar ja dat is daar heel gewoon,

'1093738' door Menno Schaefer '1093738' door Menno Schaefer

NoorwegenOslo

NoorwegenOslo

Lynx welp

Menno Schaefer

Noorwegen 2018 onze eerste stop was in de buurt van het Langedrag Wildpark. Dit wildpark heeft de dieren die in Noorwegen voorkomen in grote verblijven. Nu ben ik niet echt een dierentuin type maar hier hebben de wolven een terrein van 20.000 vierkante meter. Deze wolven zijn nog nooit door de mens aangeraakt. En zijn nog erg schuw. Ook hebben ze lynxen in het park. Deze katachtigen leven ook in Noorwegen, maar zien in het wild is erg lastig. Nu heb je de mogelijkheid om tegen betaling samen met een verzorgen de verblijven van de wolf of lynx in te gaan. Wij hebben beide gedaan, en ik vond het spectaculair om oog in oog met een wolf te staan die op een meter of 10 van mij af stond. Bij de lynxen waren jongen geboren in het voorjaar, en de moeders zaten in aparte verblijven met hun jongen. De één had 1 jong en ander 3 kleintjes en die waren nog best klein. We mochten er best dichtbij komen en ik kom me uitleven met fotograferen. Het is natuurlijk in gevangenschap maar toch vond ik het geweldig om zo dichtbij te mogen zijn bij deze prachtige beesten.

'1093455' door Menno Schaefer '1093455' door Menno Schaefer

Verenigde StatenDenali NP

Verenigde StatenDenali NP

Eland

Menno Schaefer

In het NP Denali mag je met eigen auto de eerste 16miles zelf rijden daarna staat er een slagboom waar je alleen doorheen kan met de dagtourbussen of als je Kantishna Roadhouse gaat. Maar langs deze weg zie ook veel. Zo zagen wij elanden, eerst een vrouwtje met een kalf en later nog twee mannetjes met vol gewei. Wat zijn deze beesten groot. Maar wel prachtig om te zien in het wild natuurlijk,

'1093366' door Willemien '1093366' door Willemien

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Chobe NP

Willemien

Het Chobe National Park is een enorm park van maar liefst 10 698 km2 en vooral bekend van de vele olifanten. We rijden in het park eerst langs de oever van de rivier. De buffels badderen in de rivier terwijl de koereiger uitrust op zijn rug. De maraboes schudden hun veren uit en leggen de pennen recht met hun snavel. De ibis loopt haastig langs de waterkant op zoek naar wat lekkers. Een krokodil loopt als een macho het water in, en kijkt met een koelbloedige blik over het water. De lepelaar landt behendig langs de waterkant en schudt zijn veren. De nijlpaarden zijn gezellig in het water bij elkaar gekropen en knorren luidruchtig. Zo ver het oog kan reiken zie je op de groene vlaktes bij de rivier impala’s en waterbokken grazen. Kan zo nog wel even doorgaan. Wat hebben we genoten van de vele, vele verschillende vogels en dieren langs en in de rivier die je van zo dichtbij kunt bewonderen