image
Getty Images

Goedkoper vliegen: deze 10 bestemmingen zijn nu extra voordelig

Het leven wordt steeds duurder, dus als je een beetje kunt beknibbelen op je vlucht is dat natuurlijk mooi meegenomen. Reisvergelijkingssite Skyscanner onderzocht welke vliegtickets vanuit Nederland in het afgelopen jaar zijn gedaald. Deze tien verrassende bestemmingen zijn nu aanzienlijk goedkoper om naartoe te vliegen!

Voor het onderzoek keek Skyscanner naar de procentuele prijsdaling voor een retourvlucht in economy class, geboekt tussen 1 januari 2024 en 30 juni 2024 voor reizen in 2024, in vergelijking met dezelfde periode in 2023. Dit zijn de grootste prijsdalers:

1. Melbourne, Australië – 28% goedkoper

Vluchten naar Melbourne, Australië zijn in 2024 28% goedkoper. Foto: Getty Images

Met stip op één staat Melbourne. Vluchten naar de Australische stad zijn in het afgelopen jaar maar liefst 28% goedkoper geworden: een flinke slok op een borrel, want in 2023 was de gemiddelde prijs voor een retourvlucht €953. Dat biedt dus kansen om de hoofdstad van de staat Victoria in 2025 te bezoeken. Niet alleen is het een perfecte uitvalsbasis voor een roadtrip langs de Great Ocean Road, ook in de stad zelf is genoeg te beleven, zeker voor liefhebbers van groen. De stad wordt ook wel de Garden City genoemd vanwege de vele parken en ander groen. De Royal Botanic Gardens zijn de op één na grootste botanische tuinen ter wereld, net na de Londense Kew Gardens. 


2. Bridgetown, Barbados – 22% goedkoper

Vluchten naar Barbados zijn in 2024 22% goedkoper. Foto: Getty Images

Waar je in 2023 nog zo’n €759 betaalde voor een retourvlucht naar Barbados, ben je nu maar liefst 22% goedkoper uit. En dat komt mooi uit, want het Antilliaanse eiland herbergt alle ingrediënten voor een droomvakantie. Hier vind je rustieke vissersplaatsjes, meer dan tachtig bountystranden, schildpadden en een Caribische keuken om je vingers bij af te likken. De westkust wordt ook wel de Platinum Coast genoemd. Het brede witte zandstrand loopt hier langzaam af in een kalme, heldere zee. Aan de zuidkust ontmoeten de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan elkaar, waardoor de omstandigheden om te (kite)surfen ideaal zijn. In de rustige baaien kun je zwemmen en snorkelen bij de koraalriffen. Vanwege de ligging aan de Atlantische Oceaan is de oostkust rotsachtig, met verscholen strandjes van goudkleurig zand. Houd je van actief bezig zijn? Ga snorkelen, duiken, kajakken, zeilen, boogie boarden en kite- of windsurfen. 


3. Boston, Verenigde Staten – 18% goedkoper

Vluchten naar Boston, Verenigde Staten zijn in 2024 18% goedkoper. Foto: Getty Images

Wie naar de Verenigde Staten wil, denkt al snel aan New York, San Francisco of Los Angeles. Maar vlak Boston niet uit! Betaalde je vorig jaar nog zo’n €515 voor een retourvlucht, ben je nu al 18% goedkoper uit. Sportliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens de Boston Marathon in april, maar ook in de andere maanden is de hoofdstad van Massachusetts de moeite van een bezoek waard. Slenter door de charmante wijken van Beacon Hill of ontdek het moderne Seaport District met zijn innovatieve architectuur en levendige sfeer. Boston kent een rijke geschiedenis, maar je vindt hier ook tal van nieuwe culinaire hotspots en trendy kunstgalerijen.

Lees ook: Skyscanner onthult feiten en fabels: met deze trucs vind jij wél de beste vliegtickets

4. Reykjavik, IJsland – 16% goedkoper

Vluchten naar IJsland zijn in 2024 16% goedkoper. Foto: Getty Images

IJsland is al sinds jaar en dag een razend populaire bestemming, maar ook niet bepaald goedkoop. Nu kun je de prijs een beetje drukken, want de prijzen voor vluchten zijn het laatste jaar met maar liefst 16% gedaald. De eindeloze natuur oefent een grote aantrekkingskracht uit, maar ook de donkere sterrenhemel en de kans om het noorderlicht te spotten is voor veel avontuurlijke reizigers een reden om naar het hoge noorden af te reizen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het land óók in de winter, wanneer je de meeste kans hebt op het noorderlicht, te bezoeken. 


5. Willemstad, Curaçao – 16% goedkoper

Vluchten naar Willemstad, Curaçao zijn in 2024 16% goedkoper. Foto: Getty Images

Een stukje Nederland in de tropen: Curaçao is een van de mooiste eilanden van de Caraïben. Betaalde je een jaar geleden nog zo’n €698 voor een retourvlucht, nu ben je maar liefst 16% goedkoper uit. Een goed moment dus om te boeken als je behoefte hebt aan rust in een idyllische omgeving. Hoewel het allang geen goed bewaard geheim meer is, is het Christoffelpark wel degelijk het benoemen waard. Dit grootste nationale park, met als letterlijke en figuurlijke hoogtepunt de Christoffelberg (372 meter), kent een rijke variatie aan flora en fauna. 

Verken de verborgen schatten van Curaçao

6 Beijing, China – 16% goedkoper

Vluchten naar Beijing, China zijn in 2024 16% goedkoper. Foto: Getty Images

Het staat hoog op de bucketlist van menig reiziger: het bezoeken van de Chinese Muur. Die bucketlist kan nu goedkoper afgestreept worden: betaalde je een jaar geleden nog zo’n €687 voor een retourtje naar Beijing, nu ben je 16% goedkoper uit. Hoewel de stad vaak als start- of eindpunt van een reis door China wordt gezien, valt er ter plekke ook genoeg te beleven. Beijing is een van de historische steden van China met tal van beroemde Unesco-bezienswaardigheden, zoals de Tempel van de Hemel, de Verboden Stad of het Zomerpaleis.


7. Seoul, Zuid-Korea – 15% goedkoper

Vluchten naar Seoul, Zuid-Korea zijn in 2024 15% goedkoper. Foto: Getty Images

Vloog je vorig jaar nog gemiddeld voor zo’n €726 naar Seoul heen en terug, vandaag betaal je zo’n 15% minder voor je vliegticket. En dat is goed nieuws, want Zuid-Korea is in opkomst. Je hebt zeker een aantal dagen nodig om alle bezienswaardigheden van de stad te zien, maar mis vooral niet de tempel Gyeongbokgung, het paleis Changdeokung, het nationaal museum en het paviljoen Buyong-jeon in de Biwon-tuin. Binnen Seoul voeren contrasten de boventoon: moderne hoogbouw wordt er speels afgewisseld met eeuwenoude overblijfselen. Terwijl in de hoofdstad meer dan tien miljoen mensen wonen, is het landschap veelal ongerept. Hier vind je groene heuvels en ruige bergen, met voor de kust meer dan drieduizend eilandjes, waarvan de meesten onbewoond.


8. Osaka, Japan – 15% goedkoper

Vluchten naar Osaka, Japan zijn in 2024 15% goedkoper. Foto: Getty Images

Japan is hot – en dan hebben we het niet over het weer. Toch hoef je niet meer de hoofdprijs te betalen voor je vliegticket: wie vorig jaar naar Osaka reisde, betaalde gemiddeld zo’n €878 voor een retourvlucht. Inmiddels zijn de prijzen met 15% gedaald. Met o.a. Sony en Nintendo die gevestigd zijn in Japan is het land populair onder gamers, maar ook mensen die willen resetten voelen zich aangetrokken door de traditionele culturen en wijdse natuur. Osaka staat bol van de tempels, oude heiligdommen en historische gebouwen, waaronder de oudste boeddhistische tempel van het land, die uit 593 stamt.  Eerder onderzoek zette Japan ook al in de top tien van meest betaalbare landen als het gaat om eten en drinken. Al met al ben je hier dus extra voordelig uit.


9. Girona, Spanje – 14% goedkoper

Vluchten naar Girona, Spanje zijn in 2024 14% goedkoper. Foto: Getty Images

Hoewel de meeste prijsdalers een intercontinentale vlucht vereisen, kun je het ook dichter bij huis zoeken. Tickets naar het Spaanse Girona zijn maar liefst 14% goedkoper – al was je met een gemiddelde ticketprijs van €155 ook vorig jaar al niet al te duur uit. En het goede nieuws is dat de stad zelf ook zeer betaalbaar is en een perfecte uitvalsbasis vormt voor roadtrips door Catalonië. Maar rijd niet meteen weg: de stad is een ondergeschoven kindje, waar je de historische binnenstad vrijwel voor jezelf hebt. En dat terwijl de stad het decor vormde voor het zesde seizoen van Game of Thrones, de populairste serie aller tijden. Absolute moetjes in het centrum: Rocambolesc voor zelfgemaakt schepijs of een geinig Darth Vader-waterijsje, La Fabrica voor een stevig bakkie koffie en dito wielrendiscussie en het romantische restaurant Le Bistrot – de tafeltjes staan uitgestald aan weerszijden van een trappensteegje. 

5 redenen om de de Pyreneeën van Girona en de Costa Brava in de herfst te bezoeken

10. Dakar, Senegal – 13% goedkoper

Vluchten naar Dakar, Senegal zijn in 2024 13% goedkoper. Foto: Getty Images

Een bijzondere verschijning in de lijst is toch wel Dakar. Menigeen zal denken aan de befaamde rally die tot 2008 jaarlijks eindigde in de Senegalese hoofdstad, maar heeft weinig beeld bij Dakar zelf. Toch is de stad het hele jaar veelzijdig en  levendig met een moderne binnenstad, volkswijkjes en Afrikaanse en Franse architectuur. In de handelswijk Medina vindt je traditionele huizen die rondom een binnenplein gebouwd zijn, waar vaak een baobabboom staat. Het belangrijkste monument is het roze Slavenhuis La Maison des Esclaves. Andere bezienswaardigheden zijn het presidentieel paleis, de straatmarkt, de Dakar Cathedral, het African Renaissance Monument en het mooie treinstation. Als je naar Dakar gaat, vergeet dan niet om het eiland Gorée te bezoeken, op slechts op twee kilometer. In de schilderachtige omgeving zie je koloniale huizen met mooie balkonnetjes, smalle straten en verschillende musea. Je betaalt nu zo’n 13% minder voor je ticket, dat een jaar geleden nog zo’n €540 kostte. 

Lees ook: Betaalbaar reizen: op deze 10 bestemmingen krijg jij het meeste waar voor je (vakantie)geld

Kosten nog steeds leidend bij keuze bestemming

Het reisgedrag van Nederlanders in 2025. Foto: Getty Images

Hoewel Nederlanders de huidige economie flink in hun portemonnee voelen, zijn we niet van plan om in te leveren op onze reisplannen. Sterker nog, volgens het onderzoek van Skyscanner onder tweeduizend Nederlanders heeft 30% van de ondervraagden meer geld opzijgezet om aan vluchten uit te geven in 2025, is 22% bereid om meer uit te geven aan accommodaties en is 9% van plan om meer uit te geven aan autohuur. Desalniettemin zijn de verwachte kosten van de vakantie nog steeds leidend bij het kiezen van een bestemming: 64% van de ondervraagden vindt de vluchtkosten het belangrijkst, 60% laat de hotelkosten invloed uitoefenen op de keuze voor een bestemming en 32% neemt de kosten voor eten en drinken mee in de overwegingen. Van alle ondervraagden is 41% bereid om geld uit te geven aan de stoelkeuze voor de vlucht, geeft 38% geld uit aan een goede verzekering en is 32% bereid om geld toe te leggen om extra bagage mee te nemen. 


De Besparingsgenerator

Om reizigers te helpen bij het vinden van goedkope vliegdeals heeft Skyscanner de Besparingsgenerator ontwikkeld. De onafhankelijke resultaten zijn gebaseerd op miljoenen vluchtgegevens en geven inzicht in de beste reistijd en goedkoopste bestemmingen. Als je slim vergelijkt en op het juiste moment reist, kun je met deze handige tool veel geld besparen.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.