image
Getty Images

Top 10 Europese bestemmingen voor een coolcation

Met de aanhoudende hittegolven in het zuiden van Europa en extreme weersomstandigheden die zorgen voor droogte of juist overstromingen, kiezen steeds meer reizigers ervoor om de zinderende zomers te laten voor wat ze zijn en de koelte op te zoeken in het hoge noorden. Deze zogeheten ‘coolcations’ zijn een ware trend aan het worden. Maar wat zijn de beste plekken voor een ‘coole’ vakantie? Vakantieportal Holidu zocht het uit!

Holidu, een bekende boekingssite voor vakantiehuizen, zocht in mei van dit jaar uit welke steden het meest geschikt zijn voor een coolcation. Daarvoor onderzocht de site het weer in alle Europese steden met meer dan 500.000 inwoners in de zomers van 2009 tot 2023, volgens de gegevens van World Weather Online. Er werd gekeken naar de gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer, in de nabijheid van 20ºC - een aangename maar niet te hete vakantie-temperatuur - en naar het vochtigheidspercentage op basis van de afstand tot 50% vochtigheid, het ideale percentage vocht bij 20ºC. Hoe dichter de gemiddelden van een stad bij deze indicatoren lagen, hoe hoger ze scoorden op de ranglijst. En daaruit rolde deze top tien!


1. Helsinki, Finland

Beste bestemmingen voor een coolcation: Helsinki, Finland. Foto: Getty Images
Finland is niet alleen jaar op jaar het gelukkigste land ter wereld, het biedt ook de beste plek om te vertoeven als de hitte je de neus uit komt. Met een gemiddelde temperatuur van 19,8ºC en een vochtigheid van 74% kun je in hoofdstad Helsinki prima in je t-shirtje rondlopen zonder het zweet onder je oksels te hebben staan. In de stad vind je talloze sfeervolle zomercafés en kiosken, ook wel 'lippakioski' genoemd, die perfect zijn voor een koffiepauze in de buitenlucht. In de zomer kun je tot laat in de avond rondwandelen onder de middernachtzon en genieten van het bijzondere Scandinavische licht. In augustus vindt het Flow Festival plaats in de wijk Suvilahti, een driedaags muziekevenement met headliners en opkomend lokaal talent, dat jaarlijks zo’n 80.000 bezoekers trekt. 

Dit is de gelukkigste stad ter wereld (en nee, die ligt niet in Finland!)

2. Stockholm, Zweden

Beste bestemmingen voor een coolcation: Stockholm, Zweden. Foto: Getty Images
De Zweedse hoofdstad Stockholm is eveneens een uitstekende bestemming voor een verkoelende zomervakantie. Met een gemiddelde temperatuur van 20,3ºC en een luchtvochtigheid van 73%, is het aangenaam om de lange dagen door te brengen in het water: zwemmen, varen en kajakken zijn populaire activiteiten. Zweden lassen graag een 'fika' in: een pauze om te genieten van koffie en gebak met vrienden en familie. Proef vooral ook een kanelbullar (kaneelbroodje) in een van de trendy cafés. Aan cultuur heb je in Stockholm geen gebrek, met het Koninklijke Paleis en het ABBA Museum als hoogtepunten.

Van fika tot saudade15 levenslessen voor geluk uit andere landen

3. Kopenhagen, Denemarken

Beste bestemmingen voor een coolcation: Kopenhagen, Denemarken. Foto: Getty Images
Op de derde plek vinden we het Deense Kopenhagen, dat net als Stockholm een gemiddelde temperatuur kent van 20,3ºC en met 74,8% een iets hogere luchtvochtigheidsgraad. Zodra de zomer aanbreekt, komt de stad tot leven met tal van activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden, van bekende festivals als O/Day Fest (1-3 augustus) tot het grootste eetfestival van Noord-Europa, Copenhagen Cooking (16-25 augustus). Maar ook buitenliefhebbers komen hier aan hun trekken, met fietsvriendelijke straten, ongerepte stranden zoals Amager en de mogelijkheid om te zwemmen in de haven bij Islands Brygge.

Vakantie Denemarken: maak een roadtrip langs Deens design

4. Riga, Letland

Beste bestemmingen voor een coolcation: Riga, Letland. Foto: Getty Images
De Letse hoofdstad Riga biedt een verfrissende ontsnapping aan de zomerse hitte met een gemiddelde temperatuur van 21,7ºC en een luchtvochtigheid van 72%. De stad is beroemd om haar indrukwekkende Jugendstil-architectuur en historische centrum dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Verken de geplaveide straten van de oude binnenstad en geniet van een versnapering op een van de vele gezellige terrassen. Tijdens de zomer vinden er diverse evenementen plaats, waaronder het jaarlijkse Positivus Festival in juli net buiten de stad met internationale muziekacts.


5. Birmingham, Engeland

Beste bestemmingen voor een coolcation: Birmingham, Engeland. Foto: Getty Images
Birmingham, de op één na grootste stad van Engeland, combineert industriële geschiedenis met moderne ontwikkelingen en vormt een verrassend koele bestemming voor de zomervakantie. Met een gemiddelde zomertemperatuur van 20ºC en een luchtvochtigheid van bijna 78%, biedt de stad een aangenaam klimaat om te verkennen. De culinaire scene van Birmingham is levendig, vooral in de wijk Balti Triangle, waar je kunt genieten van beroemde curry's. Ook op cultureel gebied heeft de stad veel te bieden, met attracties zoals de Birmingham Museum & Art Gallery en het jaarlijkse Birmingham Weekender, een gratis kunstfestival dat plaatsvindt in augustus.


6. Göteborg, Zweden

Beste bestemmingen voor een coolcation: Göteborg, Zweden. Foto: Getty Images
Göteborg aan de westkust van Zweden is een perfecte ‘coolcation’-bestemming. Met een gemiddelde temperatuur van 19,4ºC en een luchtvochtigheidspercentage van 76% is het hier aangenaam vertoeven in de zomer. De stad staat bekend om haar levendige cultuur en culinaire hoogtepunten, zoals de overdekte markthal Feskekôrka (viskerk), waar je kunt genieten van verse zeevruchten. Bezoek vooral ook het Liseberg Park, een van Europa's beste pretparken, of maak een boottocht door de archipel van Göteborg om frisse zeelucht op te snuiven.


7. Leipzig, Duitsland

Beste bestemmingen voor een coolcation: Leipzig, Duitsland. Foto: Getty Images
Leipzig, ook wel het 'nieuwe Berlijn' genoemd, combineert een rijke geschiedenis met een opkomende creatieve scene. Met een gemiddelde zomertemperatuur van 24,7ºC en een luchtvochtigheid van 67% biedt de stad een verfrissend alternatief voor de warmere Duitse steden. Ontdek de vele parken en meren, zoals Cospudener See, waar je kunt zwemmen of varen. Voor cultuurliefhebbers zijn het Bach-Museum en het imposante Völkerschlachtdenkmal een must. Leipzig heeft ook een bruisend nachtleven met talloze bars en clubs waar je tot in de vroege uurtjes kunt dansen.


8. Sheffield, Engeland

 Beste bestemmingen voor een coolcation: Sheffield, Engeland. Foto: Getty Images
Sheffield, gelegen in het hart van Engeland, wordt omringd door groen en vormt daarmee een perfecte zomerse ontsnapping. Met een gemiddelde temperatuur van 19,8ºC en een luchtvochtigheid van 78,5% is het de ideale plek om van de natuur te genieten. De stad grenst aan het Peak District National Park, waar je kunt wandelen, fietsen of gewoon kunt genieten van de prachtige uitzichten. Sheffield kent een rijke industriële geschiedenis, die tot leven komt in het Kelham Island Museum. Bovendien heeft de stad een bloeiende muziek- en kunstscene, met tal van festivals en evenementen gedurende de zomermaanden.

De beste tips voor Engelse nationale parken van het gebaande pad

9. Rotterdam, Nederland

 Beste bestemmingen voor een coolcation: Rotterdam, Nederland. Foto: Getty Images
Dat je voor een coolcation niet ver hoeft te reizen, bewijst ‘ons eigen’ Rotterdam. Met een gemiddelde zomertemperatuur van 22ºC en een luchtvochtigheid van 73,6%, kun je hier comfortabel genieten van de vele bezienswaardigheden. Maak een fietstocht langs de iconische Erasmusbrug, bezoek het vernieuwde Depot Boijmans Van Beuningen of ontspan in de groene oase van het Kralingse Bos. Rotterdam biedt ook een scala aan culinaire ervaringen in de Markthal, waar je kunt genieten van diverse internationale keukens. Neem vooral ook een watertaxi om de stad vanaf het water te verkennen!

10 Rotterdamse hotspots die je niet wilt missen

10. Dortmund, Duitsland 

 Beste bestemmingen voor een coolcation: Dortmund, Duitsland. Foto: Getty Images
Dortmund, een stad met een rijke industriële geschiedenis in het Duitse Ruhrgebied, is een verrassend koele zomerbestemming. De gemiddelde temperatuur ligt hier rond de 23,4ºC met een luchtvochtigheid van 70%, wat zorgt voor een aangename atmosfeer. De stad staat bekend om zijn groene ruimtes, zoals het Westfalenpark en de Botanischer Garten Rombergpark, waar je heerlijk kunt wandelen. Voetballiefhebbers mogen een bezoek aan het Signal Iduna Park, de thuisbasis van Borussia Dortmund, niet missen. In de zomer zijn er bovendien verschillende festivals en openluchtconcerten die de stad tot leven brengen.

Weekendje Ruhrgebied: tips voor cultuurnomaden en stadspioniers

De rest van de top 20

De top 20 wordt gecompleteerd door een opvallend hoog aantal Duitse steden. Enkel op 11 vinden we het Britse Leeds, op plek 13 onze eigen hoofdstad Amsterdam die net iets koeler én vochtiger is dan Rotterdam, op plek 15 staat het Noorse Oslo en tot slot op 17 Łódź in Polen

Overweeg jij volgend jaar op coolcation te gaan en zo ja, waarheen? Laat het ons weten in de reacties! 


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.