De 12 leukste Europese eilanden die jij nog niet kende
Europa staat bekend om zijn iconische bestemmingen, maar voor degenen die op zoek zijn naar een unieke en minder ontdekte ervaring, zijn er tal van verborgen schatten te vinden.Van obscure eilanden tot afgelegen paradijzen: dit zijn de twaalf leukste Europese eilanden waar jij waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord!
1. Amorgos, Griekenland
Ontdek de ongerepte schoonheid van het Griekse juweeltje Amorgos. Foto: Getty Images
Met een vlotte veerverbinding vanuit Santorini zou je verwachten dat Amorgos platgelopen wordt door toeristen, maar het meest oostelijke eiland van de Griekse Cycladen is verrassend rustig − en allesbehalve plat. Ook hier vind je hagelwitte huizen, kerken en windmolens, maar een extra wit voetje haalt Amorgos met het als een boeddhistisch Himalayaklooster tegen de bergflanken geplakte Moni Hozoviotissa. Een strandbestemming is Amorgos niet. Wandelaars kunnen daarentegen uitstekend uit de voeten in de bergen, die tot achthonderd meter hoogte uit de Egeïsche Zee oprijzen.
2. Borkum, Duitsland
Verken de eindeloze stranden van Borkum, het ultieme toevluchtsoord aan de Noordzee. Foto: Getty Images
TVTAS, leren we op school, en niet TVTASB. Zonde dat die bonusletter wordt weggelaten, want het Duitse eiland Borkum - het eerstvolgende bewoonde Waddeneiland na Schiermonnikoog - voelt als een bonusstukje Nederland. De rieten strandstoelen en ordentelijke witte gebouwen van het kuuroord zijn misschien even wennen, maar de zandstranden, vuurtorens en duinen voelen vertrouwd. Vanuit het Groningse Eemshaven vaar je er in minder dan een uur heen.
3. Chausey, Frankrijk
Het Franse Chausey is een betoverend eilandparadijs voor liefhebbers van rust en natuur. Foto: Getty Images
Iets ten zuiden van Jersey, Guernsey en de andere Kanaaleilanden liggen de Franse Chausey-eilanden. Er wordt beweerd dat de archipel bij laag water uit 365 eilanden bestaat en bij vloed uit 52. De kritische lezer raadt direct dat de overeenkomst met het aantal dagen en weken in een jaar nét iets te toevallig is om waar te zijn, maar feit is dat wat van deze getijdeneilanden boven water steekt sterk van de omstandigheden afhankelijk is. Bij springvloed en volle maan kan het verschil tussen eb en vloed oplopen tot bijna vijftien meter. Een droombestemming voor kinderen (en hun ouders) die houden van zandstranden, kliffen en het speuren naar vissen, krabben en garnalen in rotsachtige getijdenpoelen.
4. El Hierro, Canarische Eilanden
Ervaar de ruige schoonheid van El Hierro, het verborgen juweel van de Canarische Eilanden. Foto: Getty Images
Eeuwenlang dachten Europeanen dat El Hierro het meest westelijke stukje land op aarde was. Dat einde-van-de-wereldgevoel ervaar je nog steeds op het kleinste, dunst bevolkte en minst bezochte Canarische Eiland. Toch voelt dit Spaanse Unesco-biosfeerreservaat nu als het begin van een nieuwe wereld: dankzij het gebruik van schone en hernieuwbare energiebronnen is El Hierro volledig zelfvoorzienend.
5. Grímsey, IJsland
Grimsey is het noordelijkste bewoonde eiland van IJsland. Foto: Getty Images
IJsland roept ijskoude visioenen op van gletsjers, met sneeuw bedekte bergtoppen en barre toendra. Toch tikt het land maar op één plek de poolcirkel aan: op het kleine eilandje Grímsey, zo’n veertig kilometer ten noorden van de IJslandse noordkust. Aan de ene kant ligt het handjevol huizen van de ongeveer zestig koppen tellende eilandbewoners, aan de andere kant beschermt een muur van basalt het eiland tegen de woeste golven van de Atlantische Oceaan. Daartussen nestelen van april tot begin augustus wel honderdduizend papegaaiduikers.
6. Jan Mayen, Noorwegen
Jan Mayen: een afgelegen vulkanisch eiland in de Noordelijke IJszee in Noorwegen. Foto: Getty Images
Of Jan Jacobs May van Schellinkhout daadwerkelijk de eerste was die het arctische eiland Jan Mayen in 1614 ontdekte, is niet onomstreden. Dat de Nederlandse walvisvaarders van de Noordse Compagnie er een grote rol speelden staat wel vast: het werd de Groenlandse walvis bijna fataal. Vandaag de dag is er op het eiland met de meest noordelijke actieve vulkaan ter wereld een Noors weerstation gevestigd. Het moet een verschrikkelijk saaie baan zijn: Jan Mayen gaat gemiddeld driehonderd dagen per jaar schuil achter dichte mist. Om de 2.277 meter hoge en met sneeuw bedekte Beerenberg te zien, moet je dus flink mazzel hebben.
7. Kalsoy, Faeröer
De landschappen van Kalsoy, waar ruige kliffen en groene valleien samenkomen, zijn adembenemend. Foto: Getty Images
Als er een WK Tunnelbouwen bestond, zou de Faeröer elk jaar kampioen worden. Dankzij ruim twintig tunnels zijn grote delen van de archipel met elkaar verbonden − en er staan nog bijna evenveel nieuwe tunnels op de planning. Er is zelfs een onderzeese tunnelrotonde. In het bergachtige Kalsoy zijn zoveel gaten geboord dat het eiland de bijnaam ‘De Blokfluit’ heeft. Je pikt alle vijf de tunnels van Kalsoy mee op weg naar het dorpje Trøllanes. Let op, dit zijn tunnels van de oude stempel: eenbaans, onverlicht en met asfalt vol gaten. De claustrofobische rit wordt beloond met een iconische vuurtoren, de grafsteen van James Bond en de kliffen van Borgarin, die als een 537 meter hoog scheepszeil uit de Atlantische Oceaan oprijzen.
8. Procida, Italië
Ontdek de kleurrijke charme van het pittoreske eiland Procidavoor de kust van Napels. Foto: Getty Images
Het Italiaanse Procida is het kleinste eiland in de Baai van Napels en trekt een stuk minder bezoekers dan de buureilanden Capri en Ischia. Doe er je voordeel mee: de pastelkleurige vissershuizen vormen een onbezongen en eenvoudig te bereiken tegenhanger van Cinque Terre, dat jaarlijks wél door vier miljoen toeristen wordt gevonden.
9. Raasay, Verenigd Koninkrijk
Raasay: een afgelegen eiland met ruige bergen en glinsterende lochs in Schotland. Foto: Getty Images
Tussen het populaire Skye en buureiland Raasay in Schotland ligt één mijl aan water − en een wereld van verschil. Raasay is zo groot als Ameland en heeft een bevolking van 160 inwoners. Daarvan werkt precies tien procent in de lokale whiskydistilleerderij. Daar blijven hangen is verleidelijk, maar trek eerst je wandelschoenen aan voor een tocht langs de kust, met kans op edelherten, otters en dolfijnen.
10. Vis, Kroatië
Ontdek de verborgen schatten van Vis in Kroatië. Foto: Getty Images
Decennialang hing er een vreemd luchtje aan Vis. Onderzeeërs lagen verscholen in tunnels die in de rotsen waren uitgeboord en het Kroatische eiland was de favoriete verstopplek van Josip Broz Tito, de president van Joegoslavië. Geef hem eens ongelijk: er zijn weinig eilanden die verder van het vasteland liggen en in de slaperige middeleeuwse dorpjes is er geen haan die ergens naar kraait. De militaire bemoeienis is verleden tijd, maar haast heeft nog altijd niemand op Vis. Verwacht hier geen souvenirstandjes en strandtenten met stampende muziek, maar wijngaarden, kleurrijke zeegrotten en verlaten stranden.
11. Wolin, Polen
Wolin, Polen: waar geschiedenis en rust samenkomen. Foto: Getty Images
Waar wodka en literpullen bier in grote delen van Polen de norm zijn, zweren de inwoners van het eiland Wolin bij mede. De traditionele honingwijn is er al een millennium lang onverminderd populair, sinds de Vikingen hier hun semi-legendarische bolwerk Jomsborg stichtten. Of Jomsborg écht op Wolin lag (en of het überhaupt heeft bestaan), daarover zijn archeologen het niet eens. Bij het Slavisch- en Vikingcentrum Jomsborg - Vineta zijn ze aardig zeker van hun zaak. Gezien de maliënkolders, zwaarden en strijdbijlen is het misschien niet verstandig de horde die in dit museumdorp veldslagen naspeelt tegen te spreken.
12. Yell, Groot-Brittannië
Yell is het op-een-na grootste eiland van de Shetlandeilanden in Groot-Brittannië. Foto's: Getty Images
What’s in a name? Yell kon wel eens afkomstig zijn van het oud-Keltische iala, ofwel onvruchtbaar. Het Oud-Noorse gjall − kaal, dor − is ook een kanshebber. Beide vatten
dit deel van de Shetlandeilanden treffend samen. Een derde en laatste optie is het Oernoordse jala, wat wit betekent. Helemaal wit zijn de fraaie stranden op het eiland niet, maar bij de steile zeekliffen van Stuis of Graveland en het gevreesde spookhuis Windhouse trekt menigeen bleek weg.
Ook interessant: Hier beleef je het ultieme eilandgevoel in Europa: 11 tips
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.