Strandvakanties

Strandvakanties

Zwemmen, snorkelen of duiken… Of toch liever genieten van een boek, wandeling of cocktail? Zomaar een greep uit het scala aan activiteiten die horen bij een strandvakantie. Een strandvakantie is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet per definitie een vakantie naar luilekkerland. In en op het water zijn er voldoende mogelijkheden om het adrenalinepeil omhoog te krikken. Denk maar eens aan (wind)surfen, parasailen en waterskiën. Kortom, een vakantie naar een strandbestemming heeft het imago van gezinsvakantie allang van zich af geschud.

Diverse strandbestemmingen

Van onze eigen Noordzeestranden tot aan de oostkust van Australië, van de Thaise stranden tot aan de westkust van Amerika en van de Cariben tot aan de zuidkust van Afrika. Het een idyllischer dan het ander. Het ander ruiger dan anderen. Zeker is dat ieder strand een eigen karakter en kenmerken heeft. De afwegingen voor de keuze van een strandbestemming zijn talloos: de afstand, het klimaat, de veiligheid, de voorzieningen, de ongereptheid, de ondergrond en meer. Laat je vooral inspireren door de prachtige foto’s van en tips over strandbestemmingen die onze Reisreporters bezochten. Maak eerst een keuze voor een bestemming en ga dan pas op zoek naar een accommodatie. Als het aankomt op het ontdekken van een nieuw oord maak je geen compromissen, vinden wij.  

Je hoeft geen expert te zijn om te weten dat afgelegen strandbestemmingen, zoals de Seychellen, de Malediven, Fiji en de Cariben, duur zijn. Wijk liever uit naar plekken die dichterbij liggen – Kroatië, Griekenland, Malta of Portugal – of onontdekt zijn – Madeira of Gambia. Zodra de keuze voor een bestemming is gemaakt begint de zoektocht voor een accommodatie. Plaatsen om te overnachten zijn, in de regel, nooit ver weg. Bedenk van tevoren wat de eisen zijn voor een overnachting. Wens je all-in te verblijven of regel je het zelf? Hecht je waarde aan luxe of is dat van ondergeschikt belang? Wil je pal aan het water verblijven of ben je bereid een kilometer te lopen? Ben je met meer personen (een gezin bijvoorbeeld) of hoef je met niemand rekening te houden?

Handige tips voor een strandvakantie

Strand, eten en feest: Even geen zon, zee en strand maar strand, eten en feest. Dé bestanddelen van een relaxte strandvakantie. Normaliter vind je op het internet informatie over het strand in kwestie. Is het vies? Wat is het publiek? Wat is de ondergrond? Gedegen research vóór vertrek voorkomt onaangename verrassingen. Eenmaal op bestemming wil je, als het even kan, genieten van de lokale keuken. Sommige strandplaatsen zijn bij uitstek bekend vanwege hun uitstekende visrestaurants. In Italië en Griekenland zal je bijvoorbeeld gegarandeerd aan je trekken komen. Sluit de avond af in stijl: schud de heupen los op een strandfeest. Er zijn, naast badplaatsen die geliefd zijn bij de jeugd, voldoende stranden die goede feesten organiseren. Of duik een hippe strandtent in. Miami of Bali, here we come.

Boek een strandhuisje: Ook aan onze eigen kust is het prima toeven. Zeker in een strandhuisje. Steeds meer campings en resorts bieden accommodaties pal aan het strand aan. De huisjes zijn van alle gemakken voorzien: keuken, badkamer en voldoende slaapruimte. De huisjes worden doorgaans alleen aangeboden in de zomer.