Rondreizen

Rondreizen

In tegenstelling tot veel reguliere vakanties stelt een rondreis je in staat om alle rijkdommen van een land te ontdekken. Omdat rondreizen in alle soorten en maten worden aangeboden is er voor ieder wat wils.  

Een rondreis voert de reiziger in een relatief kort tijdsbestek door een groot deel van het desbetreffende land of gebied. Het voornaamste kenmerk van dit type reis is dat vluchten, vervoer, accommodatie en activiteiten vóór vertrek worden vastgelegd. Doorgaans verdelen reisbureaus hun aanbod onder in thema’s of categorieën. Zo geniet u van de natuur tijdens een rondreis in Afrika en ervaart u de goedlachse bevolking tijdens een rondreis in Azië, zowel als groep als individu. Minimaliseer de stress die normaliter komt kijken bij het boeken van een vakantie; boek een rondreis. 

Groepsrondreis

Terwijl sommige reizigers op vakantie op hun privacy zijn gesteld, gedijen anderen beter in een groot gezelschap. Voor de vakantievierder die het liefst veel verschillende plekken verkent en graag mensen ontmoet, biedt een groepsrondreis uitkomst. Vrijwel alle georganiseerde rondreizen worden ondernomen per bus(je). Bekwame reisleiders zorgen ervoor dat de reis vlekkeloos verloopt. Voorkom een onaangename verrassing door vooraf bij de touroperator te informeren naar de gemiddelde groepsgrootte. In de regel is dit reistype uitermate geschikt voor eenlingen, duo’s of kleine (vrienden)groepen die hun reiservaringen graag delen met andere reizigers. Als men er behoefte aan heeft is het mogelijk voor deelnemers om zich (tijdelijk) af te zonderen van de groep. Sommige operators bieden unieke groepsrondreizen aan op maat, bedoeld voor reisgezelschappen van 10 personen of meer.

Individuele rondreis

De naam zegt het al; een individuele rondreis is een georganiseerde reis die wordt samengesteld voor mensen die met zijn tweeën of met vrienden of familie op reis willen gaan. Omdat het reisgezelschap relatief klein is worden individuele rondreizen uitgevoerd met een gehuurde auto (indien noodzakelijk met privéchauffeur). Hoewel er (in de meeste gevallen) geen reisleider meereist staat het reisprogramma vast. Het voordeel van een individuele rondreis is dat er voldoende vrijheid is om alle bezienswaardigheden rustig te verkennen.

Single rondreis

Dat iemand alleenstaand is, betekent niet dat hij of zij ook alleen op reis moet. Een single rondreis, vrijwel altijd per bus, maakt het mogelijk om op vakantie te gaan met metgezellen. Ongedwongen en bovenal gezellig. Een reisleider zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes is verzorgd. Vaak wordt het aanbod gecategoriseerd in leeftijdsgroepen zodat van tevoren duidelijk is tussen welk gezelschap de reiziger zich zal gaan bevinden. De categorie wordt doorgaans vermeld bij de reis(advertentie). Hoewel er bijvoorbeeld reizen zijn voor dertigers ligt de gemiddelde leeftijd van deelnemers aan single reizen, aangeboden door gerenommeerde aanbieders, rond de 50 jaar.

Bespaartips voor je rondreis

Koop tweedehands: Honderd euro besparen op een backpack? Of 75% op een reisgids? Neem eens een kijkje op tweedehands websites of in tweedehands winkels. Dat het exemplaar al eerder op reis gebruikt is en nog steeds uitstekend functioneert is alleen maar een goed teken.

Bezoek de lokale markt: Het bezoeken van een lokale markt, die in het buitenland vaak een grote functie vervult, kan een welkome afwisseling zijn op het reisprogramma. Naast dat het heerlijk rondslenteren is op een markt zijn er ook lokale lekkernijen en artikelen te koop. De ideale souvenirtjes.

Afdingen: In Nederland is het niet gebruikelijk, maar in veel landen is het de gewoonste zaak van de wereld: afdingen. Sterker nog, in veel landen wordt verwacht dat er afgedongen wordt. Zoek wel van tevoren even uit of dit daadwerkelijk geldt voor het land dat wordt bezocht.