image
Getty Images

Houd rekening met deze verkeersregels in het buitenland

Heb je een heerlijke vakantie naar het buitenland voor de boeg? Dan is het wel handig om te weten aan welke verkeersregels je daar moet houden. Sommige regels zijn in het buitenland namelijk heel anders dan in Nederland. We zetten zeven opvallende verkeersregels op een rij.

1. Hoeveel alcohol mag je drinken?

Verkeersregels in het buitenland: zoveel alcohol mag je drinken. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

De toegestane hoeveelheid alcohol die een bestuurder mag drinken voordat hij de weg op gaat, varieert van land tot land. In Zweden en Noorwegen is het bijvoorbeeld slechts 0.2 promille, terwijl het in Nederland en veel andere landen 0.5 promille is. In Groot-Brittannië mag je zelfs met 0.8 promille nog de weg op!


2. Let op je snelheid als je met caravan reist

Independer _ Houd rekening met deze verkeersregels in het buitenland - Let op je snelheid met aanhanger. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Houd de maximumsnelheden goed in de smiezen als je met een caravan of aanhanger op pad bent! In Nederland mag je met een aanhanger maximaal negentig kilometer per uur op de snelweg, terwijl de limiet in landen als Italië en Duitsland met tachtig kilometer per uur ietsjes lager ligt. Houd je je niet aan de regels, dan kun je bij thuiskomst een boete in je brievenbus verwachten.


3. Weet waar winterbanden verplicht zijn

Verkeersregels in het buitenland: weet waar winterbanden verplicht zijn. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

In Nederland is de keuze voor winterbanden geheel aan jou. Maar pas op als je de grens oversteekt, want in sommige landen kunnen ze je op de bon slingeren als je zonder winterbanden rijdt bij koud weer. Zo zijn winterbanden in Duitsland en Oostenrijk bij winters weer overal een must, terwijl ze in Frankrijk alleen in de berggebieden verplicht zijn.


4. Fietsen is niet overal vanzelfsprekend

Verkeersregels in het buitenland: pas op waar je fietst. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Fietsen is in ons eigen land heel gebruikelijk en we zijn dan ook bijna overal gezegend met fietspaden die ons veilig van punt A naar punt B loodsen. Helaas is dat niet overal zo. In veel landen ontbreken officiële fietspaden, waardoor je je als fietser op wegen moet begeven waar auto's met tachtig kilometer per uur voorbij razen. Dit kan logischerwijs voor gevaarlijke situaties veroorzaken, dus wees extra voorzichtig.


5. Let op tolwegen en benodigde vignetten

Independer _ Houd rekening met deze verkeersregels in het buitenland - Fietsen in het buitenland. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

In verschillende landen, zoals in Frankrijk, Italië en Spanje, is het verplicht om tol te betalen voor het gebruik van specifieke snelwegen. Je doet er dan ook goed aan om vooraf te controleren waar en hoe je de tol moet betalen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Sommige landen maken bijvoorbeeld gebruik van tolpoortjes, terwijl je in andere landen een vignet moet kopen.


6. Zet je eigen veiligheid altijd voorop

Independer _ Houd rekening met deze verkeersregels in het buitenland - Safety first. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Hoewel het niet verplicht is in Nederland om een gevarendriehoek, EHBO-doos of veiligheidsvest in je auto te hebben, is het in andere Europese landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje wel een must. Zorg er dus voor dat je deze items tijdens je vakantie bij je hebt om boetes te voorkomen en veilig te blijven bij noodgevallen.

Vooraf je autoverzekering vergelijken zorgt er ook voor dat je beter voorbereid bent op de mogelijke financiële gevolgen van ongevallen. Vervangend vervoer is bijvoorbeeld niet altijd automatisch inbegrepen in het buitenland en moet je bij veel verzekeraars extra afsluiten. Hetzelfde geldt voor pechhulp in het buitenland.


7. Eten en drinken achter het stuur mag niet overal

Verkeersregels in het buitenland: eten en drinken achter het stuur mag niet overal. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

In Nederland is het geen probleem om snel je ontbijt achter het stuur te eten, zolang je geen gevaarlijk rijgedrag vertoont. Echter, in sommige landen zijn ze niet zo coulant. In bepaalde delen van de Verenigde Staten kan het je zelfs een boete opleveren. En vergeet niet om je dorst te lessen vóór je op Cyprus de weg op gaat - daar is zelfs een slokje water achter het stuur taboe.

Ga voorbereid op reis

Er zijn dus flink wat zaken waar je rekening mee moet houden. Kijk van tevoren goed welke regels gelden op je vakantiebestemming. Zo voorkom je boetes en zorg je voor een veilige en ontspannen reis.

Nog meer roadtripinspiratie? Kijk dan op onze speciale themapagina 'Auto- en campervakanties'! 
Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.