image
Getty Images

Met de elektrische auto door Europa? Met deze tips & tricks kom je het verst

Steeds meer Nederlanders rijden met een elektrische auto. Voor woon-werkverkeer en ritjes binnen eigen land is de actieradius toereikend, maar wie met de elektrische auto naar het buitenland wil komt voor uitdagingen te staan. Toch is een duurzame roadtrip door Europa zeker mogelijk! Hoe? We verzamelden acht tips and tricks.

Nederland telt de meeste laadstations van heel Europa. Bron: ACEA

Nergens in Europa zijn er meer laadpalen dan in Nederland. En dan hebben we het niet alleen over dichtheid. Nee, zelfs in absolute aantallen is ons kikkerlandje koploper. Maar liefst 90.000 laadpalen telde autobrancheorganisatie ACEA. Dat zijn meer laadpalen dan in 23 andere Europese landen bij elkaar opgeteld! Duitsland volgt op de ranglijst met bijna 60.000 laadpalen. In Nederland en Duitsland zijn al de helft van alle Europese laadpalen geconcentreerd. Wie verder wil rijden dan Noordwest-Europa, zal zich goed moeten voorbereiden. 


1. Zorg voor meerdere laadpassen en -apps

Roadtrip met de elektrische auto: zorg voor meerdere laadpassen. Foto: Getty Images

De meeste eigenaren van een elektrische auto hebben één vaste laadpas, soms met bijbehorende app. Dat is in Nederland geen probleem, want er is altijd een geschikt laadstation in de buurt en de meeste passen werken voor vrijwel alle palen. Echter, over de grens wordt die dichtheid een stuk slechter en soms heb je honderden kilometers lang geen laadplek. De ANWB tipt om vooral in Oost-Europa de lokale pas aan te vrage en/of app te installeren.


2. Check voor vertrek waar je kunt laden

Routeplanner voor elektrische auto's. Foto: Getty Images

Het is soms een flinke puzzel om onderweg te achterhalen waar de laadstations te vinden zijn. Hoe zuidelijker en oostelijker je rijdt, hoe slechter de laadinfrastructuur. Je kunt het er simpelweg niet meer op wagen dat je wel een laadpaal tegenkomt. De ANWB heeft een speciale routeplanner voor elektrische auto’s ontwikkeld, die precies aangeeft waar je kunt laden onderweg. Ook A Better Routeplanner (ABRP) kan de route en laadstations voor je uitstippelen.

Dit zijn de 5 beste Europese landen voor een elektrische roadtrip

3. Houd een ruime marge aan voor de actieradius

Roadtrip met een elektrische auto: houd een ruime marge aan voor de actieradius

Met de maximale actieradius die je gewend bent voor je tripjes in Nederland red je het niet bij een roadtrip. Vaak rijd je hogere snelheden op de snelweg, gebruik je vaker de airco, heb je last van stijgingspercentages in de heuvels of bergen en ook de bagage en/of dakkoffer trekt je actieradius flink omlaag. Probeer te laden als je minimaal nog zo’n vijftien procent acculading hebt. Zeker op de drukke routes naar het zuiden wil het voor komen dat alle laadpalen zijn bezet en er een flinke rij staat. Met voldoende acculading kan je dan tenminste nog overwegen om door te rijden en zo voorkomen dat je uren oponthoud hebt.


4. Parkeer in de schaduw

Roadtrip met een elektrische auto: parkeer in de schaduw

Een brandende zon op het dak van de auto doet de accu geen goed: het reguleren van de batterijtemperatuur kost immers stroom. Bij hitte kost het stroom om de accu te koelen en bij koud weer kan het maximale bereik soms wel de helft minder zijn dan gebruikelijk. Beperk het verlies van stroom voor de batterijtemperatuur door binnen of in de schaduw te parkeren.

Zo bespaar je op een lange autorit: 6 tips

5. Beperk energieverbruik tijdens het rijden

Roadtrip met elektrische auto: bespaar energieverbruik tijdens het rijden. Foto: Getty Images

Beperk het energieverbruik door het gebruik van accessoires zo veel mogelijk te beperken. ‘Airconditioning, verwarming en andere elektrische voorzieningen kunnen flinke hoeveelheden energie consumeren. Door heel selectief deze accessoires te gebruiken, alleen wanneer ze écht nodig zijn, kun je energie besparen en je actieradius zo optimaal mogelijk benutten. Schakel airco of verwarming in wanneer de auto nog aan de laadpaal is aangesloten. Zo belast je de energievoorraad in de accu minder tijdens het rijden’, tipt de ANWB.


6. Rijd op cruise control

Op roadtrip met een elektrische auto: rijd op cruise control. Foto: Getty Images

Onnodig accelereren en remmen is verspilling van energie. Met cruise control rijdt je auto een constante snelheid en dus het zuinigst. Schakel indien mogelijk de auto ook in de eco-modus met energiebesparende functie.


7. Maak gebruik van regeneratief remmen

Roadtrip met elektrische auto: maak gebruik van regeneratief remmen. Foto: Getty Images

Regeneratief remmen betekent dat je geen gebruik maakt van je rem, maar alleen je gaspedaal loslaat. In het geval van een elektrische auto werkt dat als een dynamo: zodra je het gaspedaal loslaat en de auto begint uit te rollen, wordt de bewegingsenergie van de auto opgevangen in de accu, zodat deze opnieuw gebruikt kan worden. Zo vergroot je de actieradius. Ook is de slijtage minder en gaan de remmen langer mee.

Roadtrippen door Europa? Deze milieustickers en tolvignetten heb je nodig

8. Kies de zuinigste route (en dus niet de snelste)

Roadtrip met elektrische auto: kies de zuinigste route. Foto: Getty Images

In de routeplanner is het niet alleen mogelijk om de snelste route te kiezen, maar ook de zuinigste. Energieslurpende trajecten met veel stijgen en dalen brengen je op het eerste gezicht mogelijk sneller op je bestemming, maar je zult dan een stuk vaker moeten laden. Dat kost tijd en weg is je winst. De zuinigste route houdt rekening met zware trajecten en brengt je langs plekken die gehaaste reizigers overslaan. Win-win!


Meer tips? Bekijk onze themapagina 'Roadtrips' voor alle tips voor je volgende autovakantie of camperreis.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.