Een reisverzekering, is dat nou eigenlijk echt nodig?
Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus op reis wil je goed verzekerd zijn. Maar als je al een zorgverzekering hebt, heb je dan wel een reisverzekering nodig? De wirwar aan reisverzekeringen en aanvullende opties maken dat veel reizigers niet goed weten waar ze op moeten letten en wat er dan verzekerd is. Hoog tijd om orde te scheppen in de chaotische wereld van de reisverzekeringen.
Wat valt er standaard onder een reisverzekering?
De standaard, ook wel ‘kale’ reisverzekering dekt veel onvoorziene kosten die je noodgedwongen moet maken op reis. Als je door een ziekte, ongeluk of natuurgeweld eerder naar huis moet of juist langer op reis moet blijven, worden die kosten door de reisverzekering gedekt. Ook als je vervelend nieuws van het thuisfront krijgt en je reis abrupt moet worden afgebroken, biedt de reisverzekering gepaste hulp. Het vliegticket naar huis of juist de verblijfskosten als het (nog) niet mogelijk is om naar huis te gaan, zijn dus niet voor eigen rekening. Maar let op: reisactiviteiten met een hoger risico op een ongeluk, zoals autorijden, wintersport, duiken en bergbeklimmen, vallen níét onder de standaard reisverzekering. En bagagedekking, dus bij een kapotte of gestolen laptop, is vaak opgenomen in de basisverzekering, maar niet altijd!
Zijn de extra opties op een reisverzekering echt nodig?
Bij het afsluiten van een reisverzekering komt er een heel scala aan extra mogelijkheden waarvoor je je kunt verzekeren: bergongevallen, duiken en wintersport bijvoorbeeld. Wie zich op reis aan een van die sporten waagt, doet er volgens reisverzekeringsdeskundige Bas Knopperts van Independer goed aan om zich hiervoor te verzekeren. ‘De gehele reisverzekering vervalt als je bij het uitoefenen van een van die extreme sporten een ongeluk krijgt. De extra kosten die je maakt als je daardoor eerder naar huis moet of langer moet blijven, betaal je dan zelf.’
En waarom vallen die sporten dan opeens niet onder de reisverzekering? ‘Hier zit een hoger risico aan vast voor de verzekeraar. Ze zouden voor iedereen de premie moeten verhogen als dit er standaard in zit, terwijl dit maar voor een deel relevant is. Op zich wel zo eerlijk om het alleen door te berekenen via een extra optie aan de mensen waarvoor dit van toepassing is’, aldus Knopperts.
Waarom is het noodzakelijk om autohuur op reis apart te verzekeren?
Met je goede gedrag heb je een keurige reisverzekering afgesloten, maar vervolgens zie je bij het huren van een auto dat je wéér een aparte verzekering moet afsluiten. Waarom valt dat niet onder de reisverzekering, want het gaat dan toch om een ongeluk op reis? ‘Voor de lage premies die reisverzekeringen nu vragen, zou dat absoluut niet kunnen’, legt Knopperts uit. Het is dus hetzelfde verhaal als bij de andere risicovolle activiteiten op reis: voor pech waar je echt niets aan kunt doen biedt de basisreisverzekering uitkomst, maar wie het gevaar min of meer opzoekt, zal zich daarvoor extra moeten verzekeren. Aangezien er (te) geregeld schade aan auto’s wordt gereden op reis, is de kostenpost voor de verzekering te groot om dat standaard bij te voegen. Iedere reiziger moet goed de verschillende afwegingen maken bij het afsluiten van een reisverzekering, want veel is optioneel.
Vallen medische kosten op reis onder de zorgverzekering of reisverzekering?
In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, maar de reisverzekering rept ook over allerlei medische opties. De verwarring is daardoor bij veel reizigers compleet. Hoe het precies zit? ‘Onder de reguliere zorgverzekering vallen de medische kosten die je maakt in een buitenlands ziekenhuis en/of kliniek. Deze vergoedt alleen het tarief tot wat het maximaal in Nederland zou kosten. Kom jij dus in de Verenigde Staten in een ziekenhuis terecht, of elders in een heel dure privékliniek, dan kan het zijn dat de kosten hoger uitpakken dan dat dat in Nederland het geval zou zijn. Die kosten zou je in principe zelf moeten betalen. Deze extra kosten kun je op twee manier alsnog verzekeren: via een aanvullende zorgverzekering of via de medischekostendekking die je kunt bijsluiten op een reisverzekering. Allebei afsluiten is zonde, want dan ben je dubbel verzekerd’, aldus Knopperts.
Wat moet ik doen als ik een ongeluk krijg op reis?
De gouden regel is om niets zomaar zelf te regelen. Neem het heft niet in eigen hand, maar benader éérst de alarmcentrale van de reisverzekering. Deze alarmcentrale staat dag en nacht voor je klaar om direct hulp te bieden. Zij zullen je vervolgens helpen om de juiste keuzes te maken. Achteraf een claim indienen is een groot risico, want dan mag de reisverzekering die afwijzen en betaal je de onvoorziene kosten helemaal zelf.
Op onze themapagina Reisadvies vind je nog veel meer tips om veilig en gezond op reis te gaan.
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.