FAQ: alles wat je moet weten over de drukte op Schiphol en andere vliegvelden
De drukke zomermaanden eisen nog altijd hun tol op Schiphol en andere luchthavens. De vertragingen, lange wachtrijen en gemiste vluchten brengen veel vragen en onzekerheden met zich mee. Aan de hand van onze FAQ praten we je helemaal bij over de situatie en ga je goed voorbereid de lucht in!
Is het nog steeds zo druk op Schiphol?
Ondanks dat Schiphol in juli de meeste reizigers vervoerde, kampt de luchthaven in augustus nog altijd met topdrukte. Vrijwel dagelijks vertrekken er zeker 65.000 passagiers vanaf Schiphol. Op de piekdagen ligt dat aantal nog wat hoger. Dit zijn de drukste dagen op Schiphol in augustus, met tussen de 70 en 75 duizend reizigers:
- Maandag 1 augustus, donderdag 4 augustus, vrijdag 5 augustus, zondag 7 augustus, maandag 8 augustus en vrijdag 12 augustus
De drukste dagen liggen dus vooral in het begin van augustus, daarna zal geleidelijk de drukte afnemen en keert de rust weer enigszins terug op Schiphol. Wees echter voorbereid: ook in de herfstvakantie laat de luchthaven minder passagiers toe dan gebruikelijk.
Op welke dagen kan ik het beste vliegen vanaf Schiphol?
Als we de drukste dagen van juli en augustus verder onder de loep nemen, kunnen we zeker conclusies trekken wat de beste dagen zijn om te vliegen vanaf Schiphol in het hoogseizoen. Piekdagen liggen nooit op dinsdag en woensdag, wat dit de gunstige reisdagen maakt. Verder concluderen we dat maandag en vrijdag de slechtste dagen zijn om te vliegen in het hoogseizoen.
Hoe lang van tevoren moet ik op het vliegveld zijn?
Na alle verhalen over lange wachttijden nemen veel passagiers het zekere voor het onzekere: dan maar heel wat uren op de luchthaven doorbrengen, maar de vlucht missen is geen optie. Maar als passagiers veel te vroeg voor de vlucht komen, werkt dat de drukte juist alleen maar in de hand. Schiphol roept passagiers dan ook op om níét meer dan vier uur voor de vlucht op het vliegveld te zijn. Rotterdam The Hague Airport wil zelfs dat passagiers pas twee uur voor de vlucht aanwezig zijn. Eindhoven Airport verzoekt reizigers om drie uur voor de vlucht naar de luchthaven te komen.
Wat als ik mijn vlucht mis door de lange wachtrijen?
Het is niet niks om je vlucht te missen: je huurauto stond al klaar, de accommodatie was geboekt en een nieuwe vlucht boeken is een dure grap. Een financiële compensatie voelt dan zeker op zijn plaats. De reisorganisatie of de luchtvaartmaatschappij kan je daar echter niet bij helpen. Hooguit kijkt het met je mee voor het alternatief, een plan B. Schiphol draagt die aansprakelijkheid alleen als het bedrijf verantwoordelijkheid is voor de vertragingen, zoals in het geval van een staking. Gevoelsmatig zijn de lange wachtrijen de verantwoordelijkheid van Schiphol, maar juridisch heb je geen poot om op te staan. Het is namelijk je eigen verantwoordelijkheid om op tijd bij de gate te zijn. 'Had je maar eerder in de rij moeten gaan staan', zal het botte antwoord luiden.
Hoeveel vluchten worden vertraagd of geannuleerd op Schiphol?
De teller met vertragingen en/of annuleringen loopt flink op. Op Schiphol vertrekt maar liefst 41,5% van de vluchten later dan gepland. Onder het mom van beter laat dan nooit wordt maar een fractie van de vluchten geannuleerd: 3,9% van de geplande vluchten vanaf Schiphol werd deze zomer geannuleerd. In deze gevallen maak je overigens wel goede kans met een claim.
Wat zijn de drukste vliegvelden in het buitenland?
Op Schiphol vertrekken ruim 4 op de 10 vluchten later dan gepland. © Getty Images
Niet alleen de Nederlandse vliegvelden hebben grote moeite met het verwerken van de passagiers, ook in het buitenland loopt het spaak. Schiphol maakt het bont, maar telt niet eens de meeste vertragingen en geannuleerde vluchten op het wereldtoneel. In Toronto (Canada) loopt meer dan de helft (!) van de vluchten vertraging op. Schiphol komt wereldwijd op een vierde plaats. Met het percentage geannuleerde vluchten komt Schiphol op de tiende plaats, maar is het de hoogst genoteerde Europese luchthaven. Op Shenzhen Bao'an International Airport (China) worden met 7,9% de meeste vluchten geannuleerd.
Vliegvelden met de meeste vertragingen wereldwijd:
-
Toronto Pearson International Airport (Canada): 52,5%
-
Frankfurt Airport (Duitsland): 45,4%
-
Paris Charles de Gaulle Airport (Frankrijk): 43,2%
-
Schiphol (Nederland): 41,5%
Kan ik beter vanaf een luchthaven net over de grens vliegen?
De grootste luchthavens van Frankrijk en Duitsland doen het nog slechter dan Schiphol, dus daarnaar uitwijken heeft geen zin. Het voor Nederlanders populaire Düsseldorf Airport heeft ook te kampen met grote personeelstekorten. De regionale politie wordt zelfs ingezet voor de security checks, dus ook dat is een weinig aanlokkelijk alternatief. Brussels Airport heeft de zaken tot dusverre een stuk beter op orde. Om reizigers zo goed mogelijk te adviseren, heeft Brussels Airport een applicatie ontwikkeld die precies vertelt wanneer je op de luchthaven moet zijn. De app houdt rekening met onder andere de drukte van dat moment, het aantal passagiers, de bezetting en check-in-informatie. Check vier dagen voor de vlucht het advies van de luchthaven hoe lang je van tevoren op het vliegveld moet zijn.
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.