image
Stijn Hoekstra

9 tips voor jouw eerste fietsvakantie in Nederland

De ultieme fietsvakantie in Nederland; dat is de wind door je haren, de vrijheid om af te stappen wanneer je wilt en beseffen hoe mooi en afwisselend het landschap is. Maar hoe pak je dat aan, zo’n fietsreis? Negen basistips van de redactie van het tijdschrift FietsActief.

Kleding maakt de fietser

Zorg dat je kleding lekker zit en ademend is, dan kun je je warmte beter kwijt. Wil je lang, veel en sportief rijden? Gebruik een fietsbroek met zeem voor comfort. Deze draag je zonder ondergoed. Tubetje wasmiddel mee voor een dagelijkse spoelbeurt.

De wind mee

Zin in altijd wind mee? Je kunt ook op fietsreis met een e-bike: huur, koop of leen een exemplaar. Let op: zorg ervoor dat je weet hoe ver je kunt komen op een volle accu en doe aan dagelijks opladen. 

wind tegen fietsenHuur, koop of leen een e-bike en je hebt altijd wind mee! Foto: Istockphoto

Route-app

Zelf een route uitstippelen? Gebruik de fietsrouteplanner van de Fietsersbond; er is ook een versie voor je mobiel. Kies bijvoorbeeld routekenmerk ‘natuurroute’ voor trajecten door het groen.

Route kiezen

Uitzoeken waar of welke route je wil rijden, is een van de leukste onderdelen van je fietsreis. Mooi aan Nederland: iedere provincie heeft z’n eigen charme. Laagdrempelig, goed bewegwijzerd en als gps te downloaden, zijn de zogenaamde LF-routes. Deze Langeafstand Fietsroutes vormen een heel netwerk door ons land. 

Op die fiets

In principe kun je met iedere goedlopende tweewieler vakantie vieren, als je maar lekker zit. Probeer dit uit, óók tijdens langere ritten. Je fiets even laten nalopen door de fietsenmaker is altijd een goed idee. Wil je vaart maken en/of ga je naar een heuvelachtig gebied zoals Zuid-Limburg? Dan zijn versnellingen geen overbodige luxe, net als goedwerkende, krachtige remmen …

fiets bosFietsen in een heuvelachtig gebied vraagt om een extra fietscontrole bij de fietsenmaker. Foto: Istockphoto

Bepakt en bezakt

Het devies van iedere vakantiefietser: go minimal! Neem zo min mogelijk mee, des te lichter trap je. In twee achtertassen met rolsluiting kun je al heel wat kwijt. Handig als die waterdicht zijn overigens. Een stuurtas kan ook praktisch zijn. Wil je kamperen en wat langer op pad? Dan raakt je stalen ros al gauw vol. Voortassen kunnen uitkomst bieden.

Waar ga je slapen?

Of je nu van tevoren boekt of op de bonnefooi gaat: in Nederland is de keuze reuze − van hotel tot camping tot B&B. Je budget is daarbij leidend uiteraard. Uniek in ons land is de stichting Vrienden op de Fiets: een netwerk aan gastadressen dat al meer dan 35 jaar bestaat. Voor € 8 ben je lid en kies je uit duizenden adressen waar je voor weinig overnacht én een ontbijtje krijgt.

Geen pech onderweg

Tot slot, prettig om bij je te hebben onderweg: veel water (monteer bidonhouders), hartige en zoete snacks voor plotselinge trek, zonnebrandcrème, regenjack of -kleding, fietsreparatiesetje, extra binnenband en een powerbank voor je mobiel.

foto dijk fietsFietsen over de dijken op een zonnige dag, wat wil je nog meer? Foto: Istockphoto

Meer praktische fietstips en informatie over routes? Ga naar de website van FietsActief

Met dank aan Githa de Kuyssche van FietsActief

Wil jij nog meer tips voor vakantie in eigen land? Bestel onze speciale editie In Eigen Land, met 101 reistips om het buitenland in eigen land te ervaren.